Administrația președintelui american Joe Biden, aflată la final de mandat, a anunțat interzicerea Colorantului Roșu Nr. 3, un colorant alimentar interzis în toată lumea, cunoscut de mult timp pentru legătura sa cu cancerul la animale.
La decenii după ce dovezile științifice au ridicat primele semnale de alarmă, Roșu 3, cum mai este numit acest , este utilizat în prezent în aproape 3.000 de produse alimentare din Statele Unite, potrivit organizației nonprofit Environmental Working Group.
„FDA (Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA, n.r.) revocă utilizările autorizate ale FD&C Red No. 3 în alimente și medicamente ingerabile conform reglementărilor privind aditivii de culoare”, se arată într-un document al Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane, publicat pe 15 ianuarie în Federal Register.
Această decizie are la bază o petiție depusă în noiembrie 2022 de Center for Science in the Public Interest (CSPI) și de alte grupuri de advocacy, invocând „Clauza Delaney”, o prevedere care impune interzicerea oricărui aditiv de culoare demonstrat ca fiind cancerigen pentru oameni sau animale. Este de remarcat faptul că, încă din 1990, FDA a determinat că Roșu 3, al cărui nume chimic este eritrosina, ar trebui interzis în produse cosmetice din cauza legăturii sale cu cancerul tiroidian la șobolanii masculi.
Cu toate acestea, aditivul a continuat să fie utilizat în alimente, în mare parte din cauza rezistenței industriei alimentare. Producătorii de cireșe maraschino, de exemplu, au depins de Roșu 3 pentru a menține culoarea celebră a produselor lor, scrie Science Alert.
Roșu 3 este prezent și în mii de bomboane, gustări, produse din fructe , conform unei căutări în baza de date guvernamentală DailyMed.
„Producătorii care utilizează FD&C Red No. 3 în alimente și medicamente ingerabile vor avea termen până la 15 ianuarie 2027, respectiv 18 ianuarie 2028, pentru a-și reformula produsele”, a anunțat FDA.
Deși agenția a recunoscut legătura cu cancerul la șobolani, a susținut că dovezile disponibile nu sprijină o astfel de legătură la oameni, invocând diferențele de mecanisme hormonale dintre specii și expunerea semnificativ mai redusă la oameni. În timp ce evaluarea FDA s-a concentrat pe potențialul cancerigen, alte cercetări au identificat efecte neurocomportamentale posibile ale coloranților alimentari sintetici asupra copiilor, în special tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD).
„Corpul de dovezi din studiile umane indică faptul că coloranții alimentari sintetici sunt asociați cu efecte neurocomportamentale și că sensibilitatea acestora variază”, a concluzionat un raport al guvernului din California în 2021.
Studiile pe animale au arătat că acești coloranți sintetici au cauzat modificări în sistemele de neurotransmițători din creier și schimbări microscopice în structura creierului, afectând activitatea, memoria și învățarea.
Statele Unite au reacționat lent în privința interzicerii Roșu 3 în comparație cu alte economii majore. Uniunea Europeană a interzis utilizarea acestuia în 1994, iar interdicții similare au fost implementate în Japonia, China, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă.
Carl Tobias, fost consultant juridic al FDA și în prezent profesor la Universitatea din Richmond (SUA), a declarat pentru AFP că este „dificil de reconciliat” misiunea agenției de a proteja sănătatea americanilor cu întârzierea deciziei.
„Există un lobby destul de extins, care uneori este eficient”, a spus el, numind interdicția „un pas în direcția corectă”. CSPI a salutat, de asemenea, decizia FDA ca fiind una mult așteptată și și-a exprimat speranța că aceasta va deschide calea pentru acțiuni mai ample împotriva altor substanțe chimice nocive din alimente.
„Nu adaugă nicio valoare nutritivă, nu conservă mâncarea, sunt acolo doar pentru a face mâncarea să arate bine”, a declarat Thomas Galligan, cercetător de la CSPI.
Organizația nonprofit i-a cerut noii administrații a președintelui ales Donald Trump să ia măsuri suplimentare pentru a proteja consumatorii, inclusiv stabilirea unor limite mai stricte pentru metale grele precum plumbul, arsenicul și cadmiul în alimentele consumate de copii.