Cercetătorii au reușit să măsoare viteza gândirii umane

Cercetătorii au reușit să măsoare viteza gândirii umane
📅 2024-12-25

Viteza gândirii umane a fost investigată într-un nou studiu, iar oamenii de știință sugerează că nu suntem la fel de rapizi mintal pe cât ne-am dori să credem.

De fapt, cercetările arată că creierul nostru procesează informația cu o viteză de doar 10 biți pe secundă. Dar cum este posibil acest lucru, în comparație cu trilioanele de operațiuni pe care computerele le pot efectua în fiecare secundă?

Această discrepanță pare să fie rezultatul modului în care procesăm gândurile intern, în secvență, ceea ce duce la o procesare lentă și aglomerată. Aceasta contrastează puternic cu modul în care funcționează sistemul nervos periferic, care adună date senzoriale în paralel, la viteze de gigabiți pe secundă, cu mult peste cei 10 biți ai „computerului cognitiv” uman.

Pentru neurobiologii Jieyu Zheng și Markus Meister, de la Institutul de Tehnologie din California (SUA), acest contrast dintre inputul senzorial și viteza de procesare ridică un mister.

Viteza gândirii umane este mult mai mică decât ne-am aștepta!

„În fiecare moment, extragem doar 10 biți din trilioanele de biți pe care simțurile noastre le colectează și folosim acești 10 biți pentru a percepe lumea din jurul nostru și a lua decizii. Acest lucru ridică un paradox: ce face creierul pentru a filtra toate aceste informații?”, se întreabă Meister.

În lucrarea lor recent publicată, Zheng și Meister susțin că, în ciuda bogăției peisajului din mintea noastră, a existenței memoriei fotografice și a potențialului procesării inconștiente, este uimitor de mică, rar depășind câteva zeci de biți pe secundă.

Potrivit cercetătorilor, rezolvarea unui cub Rubik cu ochii închiși necesită o procesare de puțin sub 12 biți pe secundă. Jocul de strategie StarCraft la nivel profesionist? Aproximativ 10 biți pe secundă. Citirea acestui articol? Ar putea să vă solicite până la 50 de biți pe secundă, cel puțin temporar, scrie Science Alert.

Presupunând că acest lucru este adevărat, autorii subliniază cât de puțin înțelegem despre disparitatea dintre procesarea „creierului exterior” a stimulilor externi și calculele „creierului interior”.

De ce gândim atât de lent?

„Înțelegerea actuală nu este proporțională cu resursele enorme de procesare disponibile și nu am văzut nicio propunere viabilă pentru ceea ce anume ar crea un blocaj neural care să forțeze operarea într-un singur fir”, scriu autorii.

Creierul uman este o forță uriașă când vine vorba de puterea analitică pură. Cei aproximativ 80 de formează trilioane de conexiuni, permițându-ne să simțim, să imaginăm și să planificăm, navigând prin existență alături de alți oameni.

Musculițele de oțet, în schimb, au aproximativ o sută de mii de neuroni, suficienți pentru a găsi hrană, a zbura și a se ocupa de „treburile” lor. De ce nu poate un creier uman să funcționeze ca un roi de musculițe, fiecare unitate procesând câțiva biți pe secundă, dar colectiv, la super-viteză?

Înțelegând viteza gândirii umane, putem avansa Inteligența Artificială

Deși răspunsurile nu sunt evidente, Zheng și Meister propun că acest lucru ar putea fi pur și simplu legat de necesitate. Sau, mai degrabă, de lipsa acesteia.

„Strămoșii noștri au ales o nișă ecologică în care lumea este suficient de lentă pentru a face posibilă supraviețuirea. De fapt, cei 10 biți pe secundă sunt necesari doar în situații extreme, iar în cea mai mare parte a timpului, mediul nostru se schimbă într-un ritm mult mai lent”, explică echipa.

Cercetările privind viteze de procesare comparabile la alte specii sunt surprinzător de limitate, explică autorii, deși datele disponibile par să valideze ideea că mediul extern se schimbă, în general, la o viteză care necesită decizii de doar câțiva biți pe secundă.

Ce ne-ar putea aduce un viitor în care am solicita mai mult , poate prin avansuri tehnologice care să lege procesarea cognitivă secvențială de cea paralelă a unui computer?

Înțelegerea modului în care a evoluat creierul nostru ar putea oferi perspective atât pentru îmbunătățirea Inteligenței Artificiale, cât și pentru modelarea acesteia pentru a i se potrivi arhitecturii noastre neuronale unice.

Studiul a fost publicat în Neuron.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

De ce a fost supravegheat de serviciile secrete franceze prințul Carol al României? Cine a ordonat supravegherea?

La doar câteva luni după ce s-a înfiripat relația de dragoste dintre principele Carol și Elena Lupescu, Carol decide la 12 decembrie 1925 să renunțe la toate drepturile sale de „Principe moștenitor al României”. Mai […] Articolul De ce a fost supravegheat de serviciile secrete franceze prin...

Neuronul artificial bazat pe laser imită funcțiile celulelor nervoase cu o viteză incredibilă

Cercetătorii au dezvoltat neuronul artificial bazat pe laser, capabil să emuleze complet funcțiile, dinamica și procesarea informațiilor ale unui neuron biologic. Cu o viteză de procesare a semnalelor de 10 GBaud (de un miliard de […] Articolul Neuronul artificial bazat pe laser imită funcț...

Cercetătorii au reușit să măsoare viteza gândirii umane

Viteza gândirii umane a fost investigată într-un nou studiu, iar oamenii de știință sugerează că nu suntem la fel de rapizi mintal pe cât ne-am dori să credem. De fapt, cercetările arată că creierul nostru […] Articolul Cercetătorii au reușit să măsoare viteza gândirii umane apare prima dat...

Elefanții se tem de șoareci sau este doar un mit?

Pliniu cel Bătrân a scris odată despre elefanți: „Dintre toate celelalte viețuitoare, nu pot suporta un șoarece sau un șobolan.” Ideea că elefanții se tem de șoareci a devenit un subiect popular în folclor și […] Articolul Elefanții se tem de șoareci sau este doar un mit? apare prima dată î...

Un scandal interbelic: Prințul Carol, „Duduia” și exilul

Iubirea dintre Carol al II-lea şi Elena Lupescu a fost unul dintre lucrurile cele mai dezbătute din România interbelică. Începută în 1925, relația dintre cei doi a marcat profund istoria regalității din România. Pentru această […] Articolul Un scandal interbelic: Prințul Carol, „Duduia” și ...

Pliculețele de ceai eliberează milioane de microplastice, care pătrund în celulele intestinale umane

Cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB), Spania, au caracterizat în detaliu modul în care pliculețele de ceai comerciale, fabricate din polimeri, eliberează milioane de nanoparticule și microparticule de plastic atunci când sunt infuzate. […] Articolul Pliculețele de c...

Riscul de cancer scade după o anumită vârstă și acum cercetătorii știu de ce

Îmbătrânirea aduce două tendințe opuse în ceea ce privește riscul de cancer: în primul rând, riscul crește în anii 60 și 70 de viață, pe măsură ce deceniile de acumulare a mutațiilor genetice își fac […] Articolul Riscul de cancer scade după o anumită vârstă și acum cercetătorii știu de ce ...

Test de cultură generală. De ce coriandrul are gust de săpun pentru unii oameni?

Coriandrul este o plantă aromatică gustoasă pentru majoritatea oamenilor, oferind o combinație plăcută de arome care amintește de pătrunjel și citrice. Este un ingredient comun în multe bucătării din întreaga lume. Totuși, unii oameni consideră […] Articolul Test de cultură generală. De ce ...

Iată cum roboții de la Boston Dynamics „urează” un Crăciun fericit!

Boston Dynamics, celebra companie de robotică avansată cunoscută pentru demonstrațiile sale spectaculoase, dar uneori ușor înfricoșătoare, este din nou în prim-plan cu ocazia sărbătorilor. Iată cum roboții de la Boston Dynamics „urează” un Crăciun fericit! […] Articolul Iată cum roboții de ...

OpenAI anunță noi modele de Inteligență Artificială

OpenAI a anunțat modelele o3 și o3-mini, succesoarele familiei o1, dar acestea nu sunt încă disponibile pentru public, scrie Engadget. OpenAI a încheiat seria de evenimente „12 zile de OpenAI” anunțând mai noi modele de […] Articolul OpenAI anunță noi modele de Inteligență Artificială apare...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.