Coriandrul este o plantă aromatică gustoasă pentru majoritatea oamenilor, oferind o combinație plăcută de arome care amintește de pătrunjel și citrice. Este un ingredient comun în multe bucătării din întreaga lume. Totuși, unii oameni consideră că coriandrul are gust de săpun.
Deși această antipatie poate fi uneori doar o chestiune de preferință, pentru cei care simt că , problema este genetică. Acești oameni au o variație în genele receptorilor olfactivi care le permite să perceapă puternic aldehidele cu aromă de săpun prezente în frunzele de coriandru.
Această particularitate genetică este întâlnită de obicei la un procentaj mic din populație, proporția variind geografic, potrivit Britannica.
Interesant este că, în regiunile unde coriandrul este extrem de popular, precum America Centrală și India, există mai puține persoane cu această , ceea ce ar putea explica de ce planta a devenit un ingredient de bază în aceste zone.
Pe de altă parte, populațiile din Asia de Est prezintă cea mai mare incidență a acestei variații, unele studii arătând că aproape 20% din populație percepe coriandrul ca având un gust de săpun.
Există unele dovezi că persoanele care nu suportă coriandrul pot prin expunere repetată, mai ales dacă planta este zdrobită, nu servită întreagă. Cu toate acestea, mulți oameni preferă să respecte înclinațiile lor genetice și să evite complet săpunul verde din farfurie.
Înregistrările privind utilizarea coriandrului datează din anii 5000 î.Hr. Romanii îl foloseau pentru a-i da aromă pâinii. A fost folosit cândva ca aromatizant și carminativ, dar singura sa utilizare modernă în medicină este de a masca gusturile și mirosurile neplăcute ale medicamentelor, conform Britannica.