Un scandal interbelic: Prințul Carol, „Duduia” și exilul

Un scandal interbelic: Prințul Carol, „Duduia” și exilul
📅 2024-12-27

Iubirea dintre Carol al II-lea şi Elena Lupescu a fost unul dintre lucrurile cele mai dezbătute din România interbelică. Începută în 1925, relația dintre cei doi a marcat profund istoria regalității din România. Pentru această femeie, Carol a renunțat pentru a treia oară la Tronul României și a luat drumul exilului.

Elena Lupescu sau „Duduia”, așa cum o alinta Carol al II-lea, a fost persoana cea mai controversată din anturajul viitorului rege al României.

Cu toate intervențiile ce s-au făcut atât asupra lui Carol, cât și asupra Elenei Lupescu, cei doi nu au dorit să renunțe la legătura lor. Iar când presiunea asupra lor s-a întețit, Carol a renunțat la 12 decembrie 1925 la Tronul României.

Ionel Brătianu: „Eroticul astă e o primejdie și pentru țară și pentru noi; să-i mulțumim Providenței că putem scăpa de el”

Plecat la Veneția împreună cu , principele Carol i-a scris o scrisoare regelui Ferdinand I prin care îi aducea la cunoștință că renunță la toate drepturile sale asupra Tronului României şi îi cerea să fie șters dintre membrii familiei domnitoare a României și să i se acorde un nume sub care să își construiască o nouă stare civilă. Totodată, prințul Carol declara că „nu voi avea nicio pretenție asupra drepturilor mele la care am renunțat de bună voie şi mă angajez, pentru liniștea tuturora, să nu mă întorc în țară timp de zece ani, fără a fi chemat de cei în drept şi fără autorizația Suveranului”.

„Eroticul astă e o primejdie și pentru țară și pentru noi; să-i mulțumim Providenței că putem scăpa de el”, i-a spus prim-ministrul Ionel Brătianu lui Gheorghe Tătărescu, puțin înainte de reuniunea Consiliului de Coroană care a luat act de renunțarea lui Carol.

În urma scrisorii trimisă de Carol are loc, la 31 decembrie 1925, la Castelul Peleş din Sinaia, Consiliul de Coroană care l-a decăzut pe principe din drepturile sale şi a proclamat ca moștenitor al Tronului pe fiul său, principele Mihai.

După renunțarea la tron, și „Duduia” şi-au continuat călătoriile în Europa. „De la Veneția, care a însemnat pentru noi amândoi pace şi romantism, Carol şi cu mine am plecat la Nisa, Monte Carlo şi Cannes.

Ne-am amestecat în lumea de petrecere a Cazinoului şi am încercat să uităm de noi şi de toate grijile noastre, pe mesele de joc, pe plajele şi prin cafenelele de lux. Dar totdeauna ochii iscoditori ne urmăreau şi limbile viclene cleveteau. Eram însetați de dorința arzătoare de a ne izola, ca să fim numai noi amândoi, doi inși care se iubeau într-adevăr şi care voiau să se ascundă de ura și învălmășagul lumii”, scria Elena Lupescu.

Carol la Paris

După hotărârea Consiliului de Coroană de la Castelul Peleș, fostul principe Carol a devenit în 1927 cetățeanul Carol Caraiman și s-a stabilit împreună cu iubita sa la Paris, vreme de doi ani. Au locuit într-o vilă în Neuilly, situată pe bulevardul Bineau nr. 126.

Eugeniu Arthur Buhman, şeful Serviciului de Poștă, Telegraf şi Telefon al Casei Regale, l-a vizitat pe prințul Carol. Iată ce a relat acesta despre vizită: „În urmă m-am prezentat Prințului care locuia la Neuilly cu dna Lupescu, pe Boulevard Bineau, într-o casă modestă şi mobilată simplu. Pe pereți, câteva tablouri bune de mâna pictorilor noștri români. N-am văzut vreun obiect de artă, n-am văzut nicăieri o fotografie a suveranilor sau a altor membri ai Familiei regale. Părea completă ruptura. Tot personalul de serviciu consta dintr-o bucătăreasă şi o fată în casă. Era vădit că trăiau pe picior de mijloace restrânse”.

Moartea regelui Ferdinand I și a lui Ionel Brătianu

Discuțiile despre principele Carol vor reveni puternic în actualitatea românească după moartea regelui Ferdinand I, la 20 iulie 1927. Decesul tatălui său îi trezește din nou dorința de a se întoarce pe Tronul țării, deși nu trecuseră decât doi din cei zece ani, în care se angajase să nu revină în România. Principalul adversar al revenirii lui Carol în țară era însă guvernul liberal condus de .

La doar patru luni de la moartea regelui Ferdinand, se stinge fulgerător din viață și Ionel Brătianu, iar „chestiunea Carol” revine pe agenda publică românească adusă de Partidul Național Țărănesc. Cu toată dorința principelui Carol și a țărăniștilor de a reveni în țară, guvernul liberal condus de Vintilă Brătianu va bloca acestă tentativă.

Regina Maria, intrigată de comportamentul lui Carol, consemna în jurnal ei:

„De fapt, toată povestea e greu de descris și mă tem că unele subtilități morale nici nu le poate sesiza. E o nebuloasă în capul lui pe aceste teme, ceea ce rămâne de neînțeles pentru mine, pentru că, la urma urmei, a fost educat într-o Casă regală unde a trăi corect era o lege naturală, de aceea e de neînțeles pentru mine de ce a ales să ducă o viață departe de condiția lui, de tradițiile ţării sale, de munca lui şi de tot viitorul ce i se deschidea în față.

Afară de asta, e atât de priceput, atât de capabil. Cu cât stau mai mult de vorbă cu el, cu atât îl înțeleg mai puțin. O parte din el nu-i normală. Și e curios că rămâne profund sentimental”.

Abia la 6 iunie 1930, Carol avea să revină în România, iar la 8 iunie avea să devină rege al țării.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Joe Biden a solicitat Pentagonului intensificarea livrărilor de arme către Ucraina

După atacurile rusești din prima zi de Crăciun, Biden a cerut Pentagonului să intensifice livrările de arme pentru sprijinirea Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Pentagonului să „continue intensificarea” livrărilor […] Articolul Joe Biden a solicitat ...

Elon Musk propune ca oficialii americani aleși să fie supuși unor teste cognitive

În urma problemelor de sănătate ale fostei congresmene Kay Granger, Elon Musk a sugerat testarea cognitivă a oficialilor aleși, scrie CNN. Fosta congresmenă din Texas și fostă președintă a Comitetului pentru Credite al Camerei Reprezentanților, […] Articolul Elon Musk propune ca oficialii a...

Buget record, pregătit de Guvernul Japoniei pentru anul 2025

Guvernul japonez pregătește un buget record de 115,5 trilioane de yeni pentru anul fiscal viitor, cu o reducere semnificativă a emisiunii de obligațiuni noi, prima în 17 ani, scrie Reuters. Japonia va adopta un buget […] Articolul Buget record, pregătit de Guvernul Japoniei pentru anul 2025...

Vulturul pleșuv a fost desemnat pasărea națională a Statelor Unite ale Americii

Joe Biden a semnat 50 de proiecte de lege în Ajunul Crăciunului. Astfel, vulturul pleșuv, deși simbol al Statelor Unite de foarte mult timp, a primit recunoașterea oficială ca pasăre națională, potrivit Interesting Engineering. Președintele […] Articolul Vulturul pleșuv a fost desemnat pasă...

Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon

Un nou studiu al Universității din Tel Aviv (Israel) răstoarnă convingerile științifice dominante, arătând că Minele Regelui Solomon nu doar că nu au afectat grav sănătatea muncitorilor din industria antică a cuprului, dar nici nu […] Articolul Un studiu a dezmințit un mit despre minele Reg...

Singurătatea este benefică pentru sănătate, însă cu o condiție, arată un studiu

Cercetările efectuate de Universitatea de Stat din Oregon, SUA sugerează că solitudinea are mai multe șanse de a restabili energia și de a menține conexiunea cu ceilalți atunci când nu devine izolare completă.  Descoperirile sunt […] Articolul Singurătatea este benefică pentru sănătate, îns...

Coralii depind de vecinii lor pentru a se reproduce, relevă o nouă cercetare

Un nou studiu arată că, de fapt, coralii trebuie să se afle la o distanță de doar câțiva metri unii de alții pentru a se reproduce cu succes, ceea ce îi face vulnerabili în contextul […] Articolul Coralii depind de vecinii lor pentru a se reproduce, relevă o nouă cercetare apare prima dată ...

ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani

Cel mai vechi caz confirmat de ciumă în afara Eurasiei a fost detectat într-o mumie antică egipteană. Datând de acum aproximativ 3.290 de ani, rămășițele îmbălsămate ce conțin ADN-ul ciumei bubonice îi aparțin unui bărbat […] Articolul ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipte...

O fosilă de „plantă extraterestră”, veche de 47 de milioane de ani, este unică pe Pământ

Fosilele descoperite recent s-au potrivit cu o specie misterioasă de „plantă extraterestră”, aceasta fiind descoperită în 1969. În plus, este chiar mai ciudată decât credeau inițial oamenii de știință. Cercetătorii au adunat prima dată fosila […] Articolul O fosilă de „plantă extraterestră”...

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un fotodetector de polarizare miniatural, pe cip. Acesta a fost inspirat de furnicile de deșert. Creaturile minuscule au o capacitate unică de a percepe polarizarea luminii solare, ceea ce le permite […] Articolul Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip in...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.