Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate, deoarece aceasta poate fi dăunătoare dezvoltării ovulelor, spermatozoizilor și embrionilor, relevă o nouă cercetare efectuată în SUA.
Lucrările anterioare au stabilit că expunerea la poluarea aerului contribuie probabil la infertilitate, dar nu a fost clar dacă toxinele afectau bărbații sau femeile, deoarece ambii părinți se confruntă cu expuneri similare. De asemenea, acest lucru a făcut dificilă stabilirea momentului în care au apărut daunele în procesul de concepție.
Noul studiu a analizat aproximativ 1.400 de care încercau să aibă un copil prin fertilizare in vitro. Acest lucru a permis cercetătorilor să analizeze ovocitele donatorilor, care se transformă în ovule, și sperma care au fost dezvoltate izolat una de cealaltă și în zone diferite din punct de vedere fizic.
În general, se presupunea că poluarea aerului dăunează mai mult femeilor, dar noile cercetări arată că expunerea paternă este și ea o problemă, potrivit The Guardian.
„De obicei, nu ne gândim la expunerile partenerilor de sex masculin în fereastra preconcepțională, dar arătăm din ce în ce mai mult că expunerile bărbaților sunt importante, atât în ceea ce privește fertilitatea, cât și, potențial, mai târziu, în ceea ce privește rezultatele asupra sănătății copiilor”, a declarat Audrey Gaskins, cercetător la Universitatea Emory și autor al studiului.
Lucrarea a analizat datele privind calitatea aerului pentru a stabili expunerea la o serie de poluanți. S-a constatat că expunerea la carbon organic și particule în timpul ciclurilor de dezvoltare a ovulelor și este cel mai puternic asociată cu efecte dăunătoare asupra supraviețuirii ovocitelor, fertilizării și calității embrionilor.
Particulele sunt un poluant atmosferic comun produs de vehiculele cu motor diesel, de centralele electrice și de alte instalații industriale, precum și de fumul incendiilor de vegetație. Agenția pentru Protecția Mediului a redus în acest an pragul la care ia măsuri pentru a reduce nivelurile, deoarece cercetările au arătat că substanța este mai toxică decât se credea anterior.
Audrey Gaskins a menționat un potențial exemplu din lumea reală în cercetările anterioare care au arătat că soțiile polițiștilor rutieri din India, unde a aerului sunt ridicate, au avut rate mai scăzute de sarcini reușite.
Persoanele care încearcă să aibă un copil pot lua unele măsuri pentru a se proteja, cum ar fi utilizarea unui sistem de filtrare Hepa pentru interior sau a unor filtre cu grad ridicat de eficiență, care tratează particulele. De asemenea, Gaskins a recomandat evitarea zonelor cu trafic intens și evitarea deplasărilor în zilele în care nivelurile de poluare a aerului sunt deosebit de ridicate.