Nu doar oamenii devin mai înțelepți pe măsură ce îmbătrânesc, ci și animalele, conform unui număr tot mai mare de cercetări. Iar vârsta nu este doar un număr: pe măsură ce îmbătrânesc, animalele se comportă diferit în funcție de experiențele lor de viață, dobândesc cunoștințe mai bogate despre mediul lor și, adesea, le transmit mai departe membrilor mai tineri ai grupului.
Problema este că noi ucidem aceste creaturi mai în vârstă.
„Animalele bătrâne de pe Pământ sunt în declin. Puține animale ajung la bătrânețe, iar cele care reușesc sunt vulnerabile la vânătoare sau recoltare de către oameni, deoarece sunt cele mai mari sau au, de exemplu, cele mai mari coarne, coarne sau colți”, au avertizat cercetătorii, notează The Guardian.
Eliminarea celor mai mari și mai experimentate animale poate avea consecințe semnificative asupra culturii de grup și a structurilor sociale, avertizează oamenii de știință, care pledează pentru o nouă abordare numită „conservarea longevității”.
Multe cercetări privind îmbătrânirea s-au concentrat asupra aspectelor negative legate de sănătate, spune cercetătorul principal Keller Kopf, ecologist la Universitatea Charles Darwin din Australia.
„Ideea simplistă că indivizii bătrâni nu sunt importanți pentru populații sau pentru mediul înconjurător nu reprezintă o poveste completă”, spune el.
Cu cât a examinat mai mult diferite grupuri de animale, cu atât mai mult a dat peste cazuri remarcabile care demonstrau valoarea creaturilor mai în vârstă.
„Nu contează unde am căutat, au existat exemple bune”, spune el.
Conform cercetării, primatele, balenele, care vânează în haită au indivizi în vârstă care poartă cunoștințe culturale vitale și mențin structurile sociale. Elefanții femele mai în vârstă, de exemplu, au o „memorie socială” a celor care sunt prieteni sau dușmani și sunt mai atenți la pericolele potențiale, cum ar fi să fie atenți la lei. La rândul lor, orcile aflate în postmenopauză sunt mai bune în găsirea zonelor de hrănire cu somon.
La un nivel mai personal, descoperirea importanței animalelor în vârstă l-a făcut pe Kopf să se gândească mai mult la .
„M-a făcut să mă gândesc mult mai mult la modul în care nu prețuim persoanele în vârstă în societatea noastră. Mulți oameni de vârste avansate sunt uitați”, spune el.
Aceasta este o pierdere nu numai pentru bătrânii înșiși, ci pentru întreaga societate umană, spune el, adăugând întrebarea: „Ce face asta pentru lumea modernă?”