Mostre de bazalt extrase cu misiunea chineză Chang’e-6 au ajutat cercetătorii să măsoare cu precizie pentru prima dată vechimea erupțiilor vulcanice de pe fața nevăzută a Lunii.
După ce au analizat mostrele, cercetătorii au descoperit cel mai vechi și mai adânc crater de pe fața nevăzută a Lunii a fost activ din punct vedere vulcanic în urmă cu aproximativ 2,8 miliarde de ani. O altă mostră a fost chiar mai veche, datând din urmă cu 4,2 miliarde de ani!
Cercetările desfășurate de laboratorul profesorului LI Qiuli de la Institutul de Geologie și Geofizică din cadrul Academiei Chineze de Științe au dezvăluit detalii uluitoare despre istoria vulcanică a Lunii, informații cruciale pentru înțelegerea vecinului nostru cosmic, arată InterestingEngineering.
Astfel, oamenii de știință au explicat că erupțiile vulcanice ar fi inundat regiuni din suprafața selenară cu lavă, iar apoi ar fi fost produse rocile cunoscute drept bazalt, acestea fiind mai comune pe fața vizibilă a Lunii, acoperind aproximativ 30% din suprafață, în comparație cu 2% pe fața ascunsă.
Asimetria dintre fața vizibilă și cea ascunsă a Lunii, ce cuprinde diferențe în distribuția de bazalt, topografie, grosimea scoarței și concentrația de thoriu (Th), este de mult timp un mister. Totuși, misiunea Chang’e-6 condusă de China, prima care a reușit mostre de pe fața nevăzută a Lunii, reprezintă o șansă unică de a explora activitatea vulcanică din emisfera selenară.
În trecut, cercetătorii au sugerat că grosimea scoarței ar fi un factor crucial pentru asimetria din abundența vulcanismului dintre cele două regiuni ale Lunii. Însă, acest model a fost sub semnul întrebării având în vedere că , care are o scoarță anormal de subțire, pare adânc și neatins de vulcanism.
În urma investigațiilor recente cu mostrele Chang’e-6, oamenii de știință sugerează acum că mantaua, în special compoziția sa, ar fi o altă sursă importantă care controlează generarea de activitate vulcanică selenară.
Bazinul South Pole–Aitken (SPA) este un crater de impact imens de , cu un diametru de 2.500 kilometri și o adâncime de până la 8,2 kilometri.
Conform NASA, bazinul South Pole–Aitken este unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din Sistemul Solar. De asemenea, South Pole–Aitken este cel mai mare, cel mai adânc și mai vechi crater cunoscut de pe Lună. Cercetătorii estimează că s-ar fi format în urmă cu aproximativ 4,3 miliarde de ani.