Poluarea cu plumb în regiunea Mării Egee ar fi început în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, conform unei lucrări publicate în Communications Earth & Environment.
Rezultatele sugerează că poluarea cu plumb cauzată de activitățile umane a început cu aproximativ 1.200 de ani mai devreme decât se credea anterior.
Totodată, se pare că expansiunea Imperiului Roman în regiunea Mării Egee a dus la o creștere semnificativă în regiune în urmă cu aproximativ 2 150 de ani.
Andreas Koutsodendris și colegii săi au analizat conținutul de plumb din carote de sedimente marine prelevate din Marea Egee și dintr-o carotă de sedimente prelevată din turbăria Tenaghi Philippon, situată în nord-estul Greciei.
Ei au analizat apoi conținutul de polen și spori al mai multor carote, combinându-le cu date similare existente pentru regiune și cu datele privind conținutul de plumb, pentru a investiga modul în care ecosistemele din regiune au fost afectate de schimbările sociale și culturale din acea perioadă, scrie EurekAlert.
Descoperirile includ cea mai veche dovadă a poluării cu plumb cauzată de om, care a avut loc în urmă cu aproximativ 5.200 de ani în nucleul Tenaghi Philippon.
Acest lucru este cu aproximativ 1.200 de ani mai devreme decât cea mai timpurie suspectată anterior, înregistrată în carote din turbăriile din Peninsula Balcanică.
Autorii studiului sugerează, de asemenea, că o schimbare a vegetației și o creștere a semnalului de poluare cu plumb în urmă cu aproximativ 2.150 de ani sunt probabil legate de expansiunea Imperiului Roman în Grecia Antică în acea perioadă.
Această perioadă a fost marcată de o creștere semnificativă a mineritului de aur, argint și alte metale pentru a fi utilizate în monedă și alte articole.
Creșterea include prima prezență a plumbului în carote de sedimente marine, ceea ce autorii sugerează că este cea mai timpurie poluare probabilă cu plumb înregistrată într-un mediu marin.