Arheologii au anunțat descoperirea unui mormânt pictat în necropola etruscă de la Monterozzi, situată la est de Tarquinia, în Lazio, Italia.
Deși descoperirea datează de la sfârșitul anului 2022, abia recent a fost anunțată de Superintendența din Viterbo, revelând o cameră funerară decorată cu fresce murale vibrante.
În timpul unei inspecții și perturbate, arheologii au descoperit un perete prăbușit, care a dezvăluit neprevăzut o cameră funerară bine conservată—acum desemnată ca Mormântul 6438.
Pentru a preveni alte jafuri și daune, a fost păstrată confidențialitatea săpăturilor pe site până când mormântul a fost securizat și conservat corespunzător.
se află fresce care înfățișează scene de dans și ateliere antice, pe care arheologii le-au datat la mijlocul secolului al V-lea î.Hr.
Pe peretele din stânga sunt imagini cu bărbați și femei dansând în jurul unui jucător de flaut îmbrăcat, în timp ce peretele din dreapta reprezintă un atelier metalurgic, posibil reprezentând forja mitologică a lui Sethlans (echivalentul etrusc al lui Hefestos).
Peretele din spate înfățișează o femeie, posibil decedatul, alături de două figuri tinere, deși o parte din scenă s-a pierdut în timp din cauza jefuitorilor care au pătruns în cameră prin forarea sigiliului său.
Această intrare forțată a determinat prăbușirea unui mormânt de deasupra, care a trimis resturi și
Deși mai sunt puține obiecte funerare, săpăturile resturilor au scos la iveală fragmente de ceramică atică cu figuri roșii.
„Nivelul extraordinar al picturilor,” spune superintendentul Margherita Eichberg, „este deja evident în prima restaurare, realizată de Adele Cecchini și Mariangela Santella, care pune în evidență detaliile rafinate ale figurilor jucătorului de flaut și ale unuia dintre dansatori.”
„După decenii, acesta este primul mormânt pictat cu un friz figurativ descoperit în Tarquinia, iar acest lucru promite să fie foarte interesant din punct de vedere al istoriei sale, nivelului artistic și al unora dintre scenele înfățișate, care sunt unice”, a explicat Daniele Maras, potrivit HeritageDaily.