Christian Dior, creator al casei de modă care îi poartă numele, cu ale sale colecții haute couture și ready-to-wear, a revoluținat moda postbelică, odată cu New Look, colecție pe care a introdus-o în 1946, remarcabilă datorită esteticii sale ultra-feminine și luxoase.
În timp, Dior și-a extins brandul incluzând accesorii, parfumuri și produse cosmetice. Tot el a fost cel care reintrodus tocurile înalte în modă, subliniind silueta și alungind picioarele. A fost influența de bază a multor designeri proeminenți, inclusiv Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano și Raf Simons, a fost un nume iubit de numeroase celebrități și fashion icons, de la Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Grace Kelly, până la Prințesa Diana și Prințesa de Wales. Dior s-a mândrit întotdeauna cu haute couture, cea mai înaltă formă de design și producție de îmbrăcăminte, multe dintre creațiile lui fiind cusute manual, finețea croiurilor și prețiozitatea materialelor transformându-i piese mai vechi în adevărate obiecte de colecție, unele dintre ele vândute la licitații pe sume foarte mari.
s-a născut la 21 ianuarie 1905, în Granville, Franța, fiind al doilea din cei cinci copii ai unei familii înstărite. Părinții săi doreau ca el să devină diplomat, prin urmare Christian Dior a studiat științe politice la Universitatea din Paris, un domeniu pe care nu a ajuns să îl practice, Dior urmându-și pasiunea pentru artă. A început prin a-și vinde schițele de modă, iar ceva mai târziu, susținut financiar de tatăl său, a deschis o mică galerie de artă unde a expus lucrări ale unor artiști precum Salvador Dalí, Man Ray și Jean Cocteau. „Cu toate acestea, în mijlocul Marii Depresiuni (1929-1939)”, scrie britannica.com, „afacerea tatălui său a falimentat, iar tânărul Dior a fost nevoit să închidă galeria. Ulterior, și-a găsit de lucru ca ilustrator de modă, fiind angajat de diverși designeri, precum și de revista Figaro Illustré. În 1938, a fost designer asistent pentru cel mai important couturier din Paris, Robert Piguet, iar în 1941 s-a alăturat casei designerului Lucien Lelong.
În timpul celui de-, Dior a creat rochii pentru soțiile ofițerilor naziști și ale colaboratorilor francezi, în timp ce sora lui făcea parte din Rezistența franceză, fiind asistentă medicală și jucând un rol important în ajutorarea piloților aliați capturați și a refugiaților evrei.
După război, în 1946, cu sprijinul antreprenorului Marcel Boussac (cunoscut mai ales pentru că a deținut Casa Dior și una dintre cele mai de succes ferme de creștere a cailor de rasă din istoria Europei), Dior și-a fondat propria casă de modă, prezentându-și prima colecția la Paris, la 12 februarie 1947, un an mai târziu, la 8 noiembrie 1948, ajungând în America, prezentându-și vestimentațiile pe 730 Fifth Avenue, New York.
Colecția de debut din 1947, New Look, deja menționată în articol, a venit ca un răspuns la perioada războiului, caracterizată prin austeritate și îmbrăcăminte modestă, introducând astfel vestimentații cu umeri rotunjiți, mici, talie strânsă și fustă plină, precum o sărbătoare a feminității și a opulenței.
În anii 1950, Christian Dior a continuat să se evidențieze în peisajul modei prin introducerea diferitelor siluete noi, inclusiv linia H, linia A și linia Y, alte modele prin care Dior și-a demonstrat creativitatea și capacitatea de a redefini feminitatea prin îmbrăcăminte. Linia H sublinia o linie îngustă a umerilor și o fustă plină, în timp ce linia A prezenta o siluetă mai aerodinamică care se evaza de la umeri. Linia Y a accentuat bustul și șoldurile, creând o siluetă dramatică, de clepsidră.
Creațiile lui nu numai că au captivat elita pariziană, dar au acaparat inclusiv piața internațională, Dior devenind couturier de top pe scena mondială, atenția la detalii, măiestria rafinată și flerul pentru dramă diferențiindu-l de contemporanii săi.
Succesul lui Christian Dior a atras și controverse și critici în lumea modei. Coco Chanel, un alt designer francez cunoscut pentru estetica sa minimalistă, remarcase faptul că Dior nu îmbrăca femeile, ci mai degrabă le tapisa. Era o aluzie la contrastul puternic dintre eleganța discretă a lui Chanel și modelele opulente ale lui Dior.
Cu toate acestea, Christian Dior și-a menținut stilul și linia, astfel că influența asupra modei în anii 1950 a rămas la fel de profundă. Creațiile lui inovatoare au remodelat îmbrăcămintea feminină după austeritatea modei din timpul războiului și au stabilit noi standarde pentru glamour și rafinament.
În 1947 a lansat primul său parfum, Miss Dior, inspirat de sora lui mai mică pe nume Catherine Dior, eroina care s-a remarcat în cadrul Rezistenței franceze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, capturată și torturată de naziști, închisă în lagărul de concentrare Ravensbrück din Germania, și apoi eliberată de trupele sovietice.
În 1956, Dior și-a publicat biografia, Christian Dior et moi, un an mai târziu, suferind un atac de cord fatal în timp ce se afla în vacanță în Italia. A murit la vârsta de 52 de ani, la 23 octombrie 1957.
Asistentul său, Yves Saint Laurent, a preluat conducerea casei de modă Dior, poziție în care s-a aflat până în 1960, când a fost înrolat în armata franceză.
Christian Dior a fost un tip extrem de superstițios, de aceea credințele lui în noroc sunt adesea reflectate în colecțiile pe care le-a scos pe piață, prin diverse simboluri și talismane.
S-a scris că prima dată când a întâlnit o ghicitoare avea doar 14 ani, aceasta spunându-i că, deși va suferi de sărăcie în unele momente ale vieții sale, va reuși în viață, în cele din urmă, , care îi vor aduce noroc.
Un secol mai târziu, scrie mojeh.com, aceeași lume fascinantă a artelor mistice care l-au inspirat atât de mult pe Monsieur Dior a fost din nou interpretată de Maria Grazia Chiuri, care a apelat la cărțile de tarot pentru colecția de primăvară 2021 Dior haute couture, reimaginând personajele și simbolurile lor misterioase printr-o colecție magică care amintește de o pictură Old Masters.
„Dior era superstițios, iar după ce a fondat Maison a continuat să-și vadă clarvăzătoarea în mod regulat”, spunea curatorul șef al Arhivelor Christian Dior, Soizic Pfaff. „Era atât de superstițios, încât ținea în buzunare șase obiecte diferite pentru alungarea ghinioanelor, inclusiv un trifoi cu patru foi și o mică bucată de lemn pe care o atingea în mod regulat. În scurt timp, în colecțiile sale, numea piesele după jocuri de cărți, superstiții și stele”.
Exemple în acest sens? Există. În primăvara/vara anului 1950, și-au făcut apariția Tour de Cartes (truc cu cărți), Trèfle à Quatre Feuilles (trifoi cu patru foi), Cartomancienne (cititor de cărți), Fétiche (talisman) și Fer à Cheval (potcoavă). De asemenea, a numit o serie de rochii după superstițiile sale, inclusiv rochia Ligne de Chance din primăvara/vara 1951, care se traduce prin linia destinului, și Bonne Etoile (stea norocoasă) din primăvara/vara ’52. Fiecare dintre colecțiile lui Dior a fost imortalizată prin numele unei siluete: linia Zigzag pentru primăvară-vară 1948; linia Ciseau (Foarfecă) pentru toamnă-iarnă 1949; linia Muguet (floarea sa preferată) pentru primăvară-vară 1954. Mai mult, fiecare dintre rochiile create de el aveau un nume, inspirate de stilul său, oamenii, obiectele sau animalele din jur cu semnificații aparte pentru el. Rochia „Bobby” a fost numită după câinele său drag, rochia „Lahore” pe care a creat-o pentru ducesa de Windsor a fost inspirată de broderiile indiene, rochia „Gruau” a fost numită după prietenul său, ilustratorul.
Surse:
https://www.aurifo.com/sv/a/history-and-the-most-interesting-facts-about-dior
https://www.anothermag.com/fashion-beauty/9461/ten-things-you-might-not-know-about-christian-dior
https://www.britannica.com/biography/Christian-Dior-French-designer