Plasticul care se dizolvă în apă ar putea combate criza globală a poluării

Plasticul care se dizolvă în apă ar putea combate criza globală a poluării
📅 2024-11-17

Într-o perioadă în care plasticul sintetic a poluat aproape fiecare colț al lumii și a apărut în alimente și în corpul uman, cercetătorii de la Universitatea Northeastern (Boston, Massachusetts, SUA) au dezvoltat un nou plastic care se dizolvă în apă.

„Tipul de impact pe care materialele create de om îl au asupra lumii vii duce la schimbări climatice, poluare și multe altele”, spune Avinash Manjula-Basavanna, cercetător științific principal la Universitatea Northeastern.

„Unul dintre modurile în care putem aborda această problemă este de a face materialele durabile și, de asemenea, de a face .”

Manjula-Basavanna și Neel S. Joshi, profesor asociat de chimie și biologie chimică la Northeastern, au creat bioplasticul lor, intitulat MECHS.

Cercetătorii și-au prezentat descoperirea într-un articol publicat în revista Nature Communications.

Studiul prezintă cele mai recente lucrări ale cercetătorilor cu privire la materialele vii prelucrate, care utilizează celule vii pentru a produce materiale funcționale.

Manjula-Basavanna și Joshi explică faptul că astfel de materiale au atuuri notabile.

Un material asemănător hârtiei

În primul rând, soluțiile inspirate din natură se pot regenera, regla sau răspunde la stimuli externi precum lumina și chiar se pot vindeca singure.

În al doilea rând, spre deosebire de planeta și corpurile noastre, materialele sunt biodegradabile în apă și chiar în coșul de compost.

„În prezent, folosim o mulțime de materiale plastice convenționale nebiodegradabile pentru aplicații în care nu trebuie să fie folosite deloc”, spune Joshi. „Dacă înlocuim aceste materiale cu plasticul nostru, îl puteți arunca în toaletă și se va biodegrada.”

Dar, în timp ce materialele vii proiectate au fost manipulate pentru a adera, a cataliza și a remedia și pentru a fi moi sau rigide, astfel de materiale nu au fost scalabile pentru o producție pe scară largă.

MECHS constă în bacterii E. coli modificate cu o matrice de fibre pentru a crea un material asemănător hârtiei sau filmului.

Materialul poate fi ușor produs în masă

Fibrele conferă MECHS mai multe proprietăți dorite. Aceasta înseamnă că MECHS se poate întinde ca , poate fi modificat genetic prin adăugarea de proteine sau peptide pentru a-l face mai rigid sau mai puțin rigid.

De asemenea, poate fi vindecat – o cantitate mică de apă dezleagă fibrele, care apoi se dezleagă din nou pe măsură ce MECHS se usucă. Între timp, o cantitate mare de apă sau o vizită la un coș de compost determină dizolvarea materialului. De fapt, cercetătorii au descoperit că materialul se dizolvă mult mai repede decât alte materiale plastice biodegradabile.

În cele din urmă, materialul poate fi, de asemenea, ușor produs în masă într-un proces similar cu cel de fabricare a hârtiei, scrie Phys.org.

Manjula-Basavanna și Joshi preconizează că produsul ar putea fi utilizat pentru ceea ce ei numesc „ambalaje primare”. Detergenții pentru mașinile de spălat vase sau mașinile de spălat rufe sunt o altă utilizare potențială.

Chiar și proteinele încorporate în fibre ar putea furniza îngrășământ pe măsură ce se descompune, dacă MECHS ar fi folosit ca ghiveci pentru plante.

„Poluarea cu materiale plastice fiind o problemă globală, ne concentrăm pe fructele de mică valoare ale ambalajelor din plastic, care reprezintă aproape o treime din piața materialelor plastice”, spune Manjula-Basavanna.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

„Regele groazei” Stephen King părăsește X. „Am încercat să rămân, dar atmosfera a devenit prea toxică”

Celebrul autor american Stephen King a anunțat că părăsește X după ce a descris platforma lui Elon Musk ca fiind „prea toxică”, relatează The Guardian. Într-o postare publicată joi pe X, autorul cărților The Shining […] Articolul „Regele groazei” Stephen King părăsește X. „Am încercat să ră...

Cum a ajuns o biserică din Romă virală pe TikTok?

O biserică din centrul Romei atrage tot mai mulți vizitatori, după ce o oglindă poziționată strategic la intrare a devenit virală pe TikTok, stârnind interesul tinerilor. Există două intrări pentru vizitatori la Biserica Sant’Ignazio din […] Articolul Cum a ajuns o biserică din Romă v...

O substanță din strugurii roșii ar putea preveni cancerul

Vinul roșu a fost odinioară prezentat ca un beneficiu pentru sănătate, care ar putea proteja inima și chiar prelungi speranța de viață. Dar, deși oamenii de știință au dezmințit această afirmație, ei cred că cel […] Articolul O substanță din strugurii roșii ar putea preveni cancerul apare p...

Un adăpost rupestru vechi de 150.000 de ani a fost folosit de neanderthalieni, denisovani și oameni

Adăpostul rupestru Soii Havzak din Asia Centrală, descoperit recent, este extrem de rar și potențial inovator, deoarece conține mai multe faze de ocupare paleolitică: Denisovani, Neanderthalieni și Homo sapiens. Râul Zeravshan face parte din coridorul […] Articolul Un adăpost rupestru vechi...

De ce nu este bine să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit dimineața?

Să-ți faci patul dimineața, imediat după ce te-ai trezit, este considerat adesea ca un obicei al unei vieți organizate. Totuși, se pare că nu este și benefic. Specialiștii atrag atenția că această practică ar putea […] Articolul De ce nu este bine să-ți faci patul imediat după ce te-ai trez...

Dilema creatinei: Ar putea ajuta și creierul, nu doar mușchii?

Până relativ recent, dacă amestecai o linguriță de creatină pudră într-un pahar cu apă în fiecare zi, probabil erai culturist sau te antrenai pentru un eveniment sportiv. Deși creatina este un compus ce apare natural […] Articolul Dilema creatinei: Ar putea ajuta și creierul, nu doar mușchi...

Un nou studiu arată că cimpanzeii sunt mai similari oamenilor decât s-a crezut

Atunci când oamenii sunt urmăriți de un public, acest lucru le poate schimba performanțele. Acum, cercetătorii care au publicat un raport în revista Cell Press au descoperit că performanța cimpanzeilor la sarcini pe computer este […] Articolul Un nou studiu arată că cimpanzeii sunt mai simi...

Mary Seacole, îngerul din războiul Crimeii

Mary Seacole (1805 – 1881) a fost o asistentă medicală și femeie de afaceri britanico-jamaicană care în timpul Războiului din Crimeea și-a pus în aplicare abilitățile de asistentă medicală și remediile pe bază de plante […] Articolul Mary Seacole, îngerul din războiul Crimeii apare prima da...

Actorul Alan Rickman: „Există o voce interioară care-ți spune întotdeauna ce ar trebui să faci”

Născut la 21 februarie 1946 la Londra (și decedat la 14 ianuarie 2016, tot la Londra), Alan Rickman este unul dintre acei actori care ar putea fi cel mai cunoscut pentru rolul maleficului (dar în […] Articolul Actorul Alan Rickman: „Există o voce interioară care-ți spune întotdeauna ce ar t...

Oamenii de știință au transformat sângele în material care repară oasele

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham (Anglia) au dezvoltat un material care repară oasele, derivat din sânge, care promite să accelereze procesul de regenerare a țesuturilor. Acest material „biocooperativ” a demonstrat în studii preclinice pe modele […] Articolul Oamenii de știință a...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.