Palatul Dacia - povestea sediului Pinacotecii din București

Palatul Dacia - povestea sediului Pinacotecii din București
📅 2025-01-04

Înscris pe Lista Monumentelor Istorice, palatul din București se află pe strada Lipscani nr.18-20, la intersecția cu străzile Stavropoleos și Smârdan și este cunoscut mai mult pentru găzduirea expozițiilor Art Safari.

În prezent, clădirea este în curs de renovare, pentru că își va schimba destinația și va adăposti în curând Pinacoteca Bucureștiului, devenind astfel parte a Secţiei de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti. Colecția Pinacotecii orașului București include mii de lucrări de grafică, pictură europeană și românească, sculptură și artă decorativă.

Îți prezentăm în acest articol interesanta istorie a Palatului Dacia, numit acum Palatul Pinacotecii, și transformările prin care a trecut această superbă construcție.

Construit ca sediu al Societății de Asigurare Dacia-România

Povestea Palatului Dacia începe în anul 1882, când Societatea de Asigurare Dacia-România a cumpărat terenul ocupat înainte de Hanul Grecilor și de Biserica Ghiormei Banul, pentru a ridica în locul acestor clădiri propriul sediu. Construcția clădirii s-a terminat în 1889, iar fațadele monumentale ale palatului sunt decorate cu sculpturi alegorice, care reprezintă Justiția, Comerțul, Industria și Agricultura.

În decursul timpului, Palatul Dacia și-a schimbat de mai multe ori proprietarul și, implicit, denumirea. În anul 1914, a intrat în administrarea Băncii Generale Române, care în 1920 a fost redenumită Banca Generală a Țării Românești. Unsprezece ani mai târziu, în timpul crizei economice mondiale, banca a intrat în faliment, iar sediul acesteia a fost cumpărat de Banca Națională a României.

Astfel, BNR a instalat în Palatul Dacia birourile Casei de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare a Funcționarilor BNR, iar alte spații din clădire au fost închiriate unor firme. În anul 1938, BNR a vândut acest imobil către Uniunea Fundațiilor Culturale Regale, iar clădirea a găzduit Centrala Editurilor Regale.

Palatul Dacia a avut diferite destinații în decursul timpului

În perioada 1950-1955, în acest palat a funcționat Conservatorul de muzică și artă dramatică „Ciprian Porumbescu”, iar între anii 1960-1977 a găzduit un restaurant, o cantină și o unitate a Cooperativei „Arta aplicată”. Grav afectat de cutremurul din 1977, Palatul Dacia a fost consolidat și restaurat în perioada 1979-1983 prin lucrări ample de reabilitare, pentru a putea adăposti ulterior câteva magazine de lux și o casă de modă.

După revoluția din 1990, în clădire au funcționat Banca Comercială Română și CEC Bank. În 2013, Primăria Capitalei a cumpărat Palatul Dacia pentru a deveni sediul Pinacotecii Municipiului București. De atunci și până în prezent, clădirea a fost folosită doar ocazional, pentru organizarea Festivalului Art Safari.

Cum procedurile birocratice durează destul de mult, palatul a ajuns în administrarea Muzeului Municipiului București abia în vara anului 2019. Au mai trecut însă trei ani până când autoritățile au aprobat restaurarea completă a Palatului Dacia, pentru a putea deveni Palatul Pinacotecii. Proiectul complex de reparații vizează consolidarea clădirii, care are risc seismic, reamenajarea interioară, refacerea fațadelor și a instalațiilor. La finalul acestor lucrări, impunătorul palat va putea găzdui, în sfârșit, marea galerie de artă a Pinacotecii Municipiului București. 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Dieta mediteraneană. Cum funcționează și care sunt secretele uneia dintre cele mai sănătoase cure de slăbire din lume

  Dieta mediteraneană este un stil alimentar sănătos inspirat de bucătăria tradițională a țărilor din jurul Mării Mediterane.

Pârtii de schi aproape de București. Unde poți să schiezi după un drum scurt cu mașina

Dacă locuiești în București și ai chef să schiezi sau pur și simplu să te bucuri de pârtiile pline de zăpadă și distracție, nu trebuie să mergi prea departe.

Până când vrea Rusia să prelungească războiul din Ucraina. „Este un punct cheie pe care ruşii vor încerca să-l exploateze”

Şeful Centrului de combatere a dezinformării din Ucraina, Andrii Kovalenko, susţine că Rusia acumulează resurse militare pentru a prelungi războiul început acum aproape trei ani până în 2027, potrivit EFE.  

Busuioc - ce este, la ce se folosește, beneficii și contraindicații. Cum arată și la ce este bun busuiocul sfânt

Busuiocul este o plantă aromatică originară din regiunile tropicale ale Asiei și Africii. Este foarte popular în gastronomie, mai ales în bucătăria mediteraneană și asiatică, datorită aromei sale intense și ușor dulci.

”Stegarul Dac” s-a urcat pe clădirea Universităţii Bucureşti. Negociatorii încearcă să îl convingă să coboare

Un bărbat cunoscut sub numele de Stegarul Dac s-a urcat, sâmbătă, pe clădirea Universităţii Bucureşti, iar la faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliţie, pompieri, prim-ajutor, dar şi negociatori care încearcă să îl convingă să coboare.

Carambol cu 95 de mașini pe o autostradă lovită de o furtună de zăpadă, în Kazahstan. Zeci de persoane au fost rănite. VIDEO

O furtună de zăpadă a provocat haos pe o autostradă înghețată din regiunea Akmola, din Kazahstan. 20 de persoane au fost rănite după ce 95 de mașini s-au ciocnit, relatează Tengri News.

Palatul Dacia - povestea sediului Pinacotecii din București

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Centrul Vechi al Bucureștiului este Palatul Dacia, fostul sediu al Societății de Asigurări Dacia-România.

Stațiunea Arieșeni, locul de poveste unde să mergi iarna asta. Ce poți face aici

Stațiunea Arieșeni se află la granița dintre județele Alba și Bihor și este un loc de poveste din Munții Apuseni.

Kievul avertizează: Rusia atacă oraşul strategic Pokrovsk pentru a tăia liniile de aprovizionare

Forţele ruse continuă să lanseze atacuri în apropiere de oraşul ucrainean Pokrovsk cu scopul de a-l ocoli dinspre sud şi de a tăia liniile de aprovizionare a trupelor ucrainene, a declarat armata Kievului sâmbătă, potrivit Reuters.

O minoră a fost găsită nevătămată după ce s-a rătăcit în pădure. Alături de copilă a stat un câine

O minoră dintr-o localitate din raionul Dubăsari, din Republica Moldova, a plecat la bunica sa, care locuieşte într-un alt sat, însă s-a rătăcit după ce ales un drum mai scurt, printr-o pădure.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.