Cum învinge SARS-CoV-2 răspunsul imun înnăscut. Descoperirile ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Cum învinge SARS-CoV-2 răspunsul imun înnăscut. Descoperirile ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente mai eficient
📅 2024-10-25

Descoperirea Universităţii Kobe, din Japonia, ar putea deschide calea către dezvoltarea unor medicamente mai eficiente împotriva acestei boli şi, eventual, a altor boli viitoare similare.

Atunci când un virus atacă, răspunsul imunitar al organismului are două straturi de bază de apărare: sistemul imunitar înnăscut şi sistemul imunitar adaptiv (dobândit).

În timp ce sistemul imunitar adaptiv devine mai puternic împotriva unui anumit agent patogen pe măsură ce organismul este expus de mai multe ori la acesta, stând la baza vaccinărilor, sistemul imunitar înnăscut este un sortiment de mecanisme moleculare care acţionează împotriva unei game largi de agenţi patogeni la un nivel de bază.

Cu toate acestea, noul coronavirus este atât de infecţios, încât virusologii japonezi de la Universitatea Kobe s-au întrebat ce mecanisme inteligente utilizează pentru a eluda atât de eficient sistemul imunitar înnăscut.

Echipa a lucrat anterior la răspunsul imun la virusurile hepatitei şi a investigat rolul unei etichete moleculare numită „ISG15” pe care sistemul imunitar înnăscut o ataşează la elementele de construcţie ale virusului.

După ce a aflat că noul coronavirus are o enzimă care este deosebit de eficientă în îndepărtarea acestei etichete, laboratorul japonez a decis să folosească expertiza sa pentru a elucida efectul etichetei ISG15 asupra coronavirusului şi mecanismul contramăsurilor virusului.

Într-un articol publicat în revista medicală Journal of Virology, echipa condusă de Universitatea Kobe este acum prima care raportează că eticheta ISG15 se ataşează la un loc specific pe proteina nucleocapsidă a virusului, scheletul care împachetează materialul genetic al agentului patogen.

Pentru ca virusul să se poată asambla, mai multe copii ale proteinei nucleocapsidă trebuie să se ataşeze unele de altele, însă eticheta ISG15 împiedică acest lucru, acesta fiind mecanismul din spatele acţiunii antivirale a etichetei.

„Cu toate acestea, noul coronavirus are, de asemenea, o enzimă care poate elimina etichetele din nucleocapsida sa, recuperându-şi capacitatea de a asambla material viral nou (noi virusuri) şi depăşind astfel răspunsul imunitar înnăscut”, explică virusologul SHOJI Ikuo de la Universitatea Kobe, într-un comunicat, publicat marţi.

Noul coronavirus împărtăşeşte multe trăsături cu virusurile SARS şi MERS, care fac parte din aceeaşi familie de virusuri. Şi aceste virusuri au o enzimă care poate elimina eticheta ISG15.

Cu toate acestea, laboratorul Kobe a constatat că versiunile acestora sunt mai puţin eficiente decât cea din noul coronavirus. Şi, de fapt, s-a raportat recent că enzimele virusurilor anterioare au o ţintă primară diferită.

„Aceste rezultate sugerează că noul coronavirus este pur şi simplu mai bun la eludarea acestui aspect al mecanismului de apărare al sistemului imunitar înnăscut, ceea ce explică de ce este atât de infecţios”, spune Shoji.

Înţelegerea motivului pentru care noul coronavirus este atât de eficient indică, de asemenea, calea către dezvoltarea unor tratamente mai eficiente.

„Am putea dezvolta noi medicamente antivirale dacă am putea inhiba funcţia enzimei virale care elimină eticheta ISG15. Strategiile terapeutice viitoare pot include, de asemenea, agenţi antivirali care vizează direct proteina nucleocapsidă sau o combinaţie a acestor două abordări”, explică cercetătorul de la Universitatea Kobe.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Horoscop 26 octombrie 2024, cu Neti Sandu. Se poate să primiți cadouri de zi de nume, sau unii dintre voi se căsătoresc

Horoscop 26 octombrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi condimentată. O să facem cât mai multe lucruri și variante ca să ne-ncărcăm, frumos, sufletește și că iubim viața.  

Planul bugetar pe termen mediu - 2025-2031, pus în transparenţă publică. Deficitul bugetar ar fi ajustat în 7 ani

Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu - 2025-2031, care prevede asigurarea unei traiectorii de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani.

Cum învinge SARS-CoV-2 răspunsul imun înnăscut. Descoperirile ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Noul coronavirus SARS-CoV-2 are o enzimă care poate contracara mecanismul de apărare înnăscut al unei celule împotriva virusurilor, explicând de ce este mai infecţios decât virusurile anterioare care au provocat SARS şi MERS.

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor Publice.

Donald Trump, despre SUA: ”Suntem o groapă de gunoi”. ”Jocul bolnav” pe care îl avea cu un miliardar pedofil

Echipa de campanie a Kamalei Harris este tot mai îngrijorată că Donald Trump va reuși “să spargă” așa-numitul Blue Wall democrat și să câștige trei dintre statele considerate democrate, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

Putin recunoaște că trimite nord-coreeni la război în Ucraina: ”Sunt un lucru serios”. Ce le-a cerut și turcilor

Vladimir Putin susține că este dispus la compromisuri rezonabile, însă rezultatul conflictului din Ucraina trebuie să fie în favoarea Rusiei. Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a recunoscut că în Rusia au ajuns mii de soldați nord-coreeni.  

Toamna caldă instalată în țară afectează negativ plantele. Temperaturile ridicate intensifică fenomenul de deșert

După câteva zile reci o toamnă caldă s-a instalat în aproape toată țara. În unele zone au fost chiar și 20 de grade, iar pomii au început să înflorească a doua oară.

Paradă cu cei mai valoroși tauri din țară, organizată în Dolj. Exemplarele pot ajunge să coste și cât o garsonieră

Unii dintre cei mai valoroşi tauri din ţară au fost prezentaţi fermierilor într-o paradă organizată în judeţul Dolj.

O nouă problemă pe piața muncii. Numeroși străini care vin la noi să muncească folosesc România ca țară de tranzit

Piața muncii mai are o problemă acută. Numeroși străini care vin la noi să muncească folosesc România doar ca țară de tranzit.

Ce își doresc tinerii din generația Z de la un loc de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”

Un mediu prietenos la locul de muncă, salariu atractiv și flexibilitate- asta își doresc tinerii ieșiti de pe băncile facultății.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.