Cele mai vechi urme ale prezenței umane în Europa, descoperite în România. Arheologii cred că au aproape două milioane de ani

Cele mai vechi urme ale prezenței umane în Europa, descoperite în România. Arheologii cred că au aproape două milioane d
📅 2025-01-22

Concluziile acestui studiu publicat în revista Nature Communications se bazează pe una dintre tezele propuse de Constantin S. Nicolăescu-Plopșor, unul dintre pionerii arheologiei din țara noastră, care argumenta că pe teriotirul României a existat o prezența umană veche de două milioane de ani. Mai exact, el vorbea despre prezență unor hominizi care aparțineau unor specii care au precedat-o pe cea a oamenilor moderni.

„Deși la Grăunceanu nu s-au găsit fosile litice sau de hominini, analiza noastră tafonomică detaliată relevă dovezi clare ale prezenței homininilor sub formă de modificări antropice ale suprafeței oaselor, la rate comparabile cu situri de vârstă similară și chiar mai tinere în care homininii și/sau uneltele de piatră sunt prezente și bine acceptate”, se arată în studiu.

În plus, echipa care a publicat acest studiu a pornit și de la descoperirile făcute în timpul unor lucrări arheologice desfășurate în situl de la Valea lui Grăunceanu din județul Vâlcea, la care se adaugă cele din apropierea acestei zone: La Pietriș, Valea Roșcăi, Dealul Mijlociu sau Fântâna lui Mitilan.

Mii de fosile studiate de cercetători

Oamenii de știință din mai multe țări, inclusiv România și Republica Moldova, au analizat aproape 5.000 de fosile, majoritatea dintre acestea cu ajutorul unor microscoape de mare precizie. 20 dintre obiectele analizate, bucăți de os, indică faptul că carnea a fost îndepărtată în mod voit și prezența unor hominizi.

„Toate semnele de tăiere cu grad ridicat de încredere au traiectorii drepte, orientări în principal transversale în raport cu axa lungă a osului și aceeași culoare în interiorul semnului ca și suprafața principală a osului, în timp ce foarte puține au păstrat dovezi de microstrieri sau efecte de umăr. În cazul exemplarelor care au putut fi identificate până la element, urmele de tăietură apar în locuri anatomice care corespund îndepărtării cărnii, în special tibia distală. Cele mai multe urme identificate ca urme de tăiere cu grad ridicat de încredere au fost, de asemenea, clasificate ca urme de tăiere de către analiza cantitativă cu probabilități posterioare ridicate”, explică cercetătorii.

„Există multe incertitudini cu privire la dispersarea inițială a homininilor în Eurasia, inclusiv cu privire la momentul, rutele și continuitatea acestor dispersări. Dacă homininii s-au dispersat inițial din Africa în urmă cu mai puțin de două milioane de ani, atunci este aproape sigur că natura efemeră a urmelor lor este dovada unor populații discontinue din punct de vedere spațial și/sau temporal, poate limitate la o arie latitudinală restrânsă și/sau la perioade interglaciare în care mediile au fost mai favorabile prezenței lor. (...) Astfel, hominizii ar fi putut fie să se disperseze dinspre nord în jurul Mării Negre și spre sud în România, așa cum sugerează prezența mai multor localități potențiale de hominini în Caucaz și în sud-vestul Rusiei, fie ar fi putut să treacă în Europa prin podul terestru dintre Anatolia și Peninsula Balcanică și apoi să se disperseze spre nord, poate ocolind țărmul Mării Negre”, mai arată cercetătorii.

Studiul complet poate fi citit AICI.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Decizie istorică în Iran. Femeile din Teheran nu vor mai fi sancționate pentru lipsa vălului islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a declarat miercuri vicepreşedintele iranian pentru afaceri strategice, Javad Zarif, relatează agenţia EFE.

Tancuri și amfibii vor străbate noaptea șoselele României. MApN avertizează populația

Transportoare, tancuri, vehicule amfibii, tehnică militară de infanterie și artilerie, vor fi văzute din nou pe șoselele României. Un exercițiu militar programat să se desfășoare în poligonul de la Smârdan va reuni ostași români, francezi și englezi.

Kelemen Hunor despre impozitarea muncii în 2025: „Nu există niciun studiu de impact în acest moment”

Kelemen Hunor, președintele UDRM, a declarat că nu va schimba nimic în 2025 cu privire la impozitarea muncii, întrucât nu există studii de impact. În plus, el exclude o posibilă trecere la impozitul progresiv.

Ce scrie în scrisoarea pe care i-a lăsat-o Joe Biden lui Donald Trump în Biroul Oval, la plecarea de la Casa Albă

Preşedintele Donald Trump a dezvăluit miercuri, în exclusivitate pentru Fox News, conţinutul scrisorii pe care fostul preşedinte Joe Biden i-a lăsat-o la plecare, în Biroul Oval, la începutul acestei săptămâni.  

Premierul Republicii Moldova: Soluția crizei energetice din Transnistria depinde de retragerea trupelor ruse

Comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria, afirmă  premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Horoscop 23 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Zodia care are mare noroc la bani

Horoscop 23 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi condimentată frumos. Apar urgențe de tot felul și o să ne mobilizăm să lichidăm tot ce-avem pe ordinea de zi.  

Salariul minim nu va mai sta în pixul politicienilor. Criteriile după care va fi calculat. DOCUMENT

După ce la finalul anului trecut a fost anunțată adoptarea salariului minim european, urmată de o creștere a salariului minim începând cu 1 ianuarie 2025.

Samsung a lansat seria Galaxy S25. Ce specificații au noile telefoane, cu un preț de pornire de 800 de dolari

Seria Samsung Galaxy S25 a fost lansată miercuri în San Jose, California. Noua gama de telefoane high-end are prețuri începând de la 800 de dolari.

Medicamente expirate și alimente depozitate incorect, descoperite la centrele pentru copii cu dizabilități din Mureș

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş a descoperit nereguli și încălcări ale legislației în urma controalelor efectuate între 11 și 21 ianuarie la patru centre pentru copii cu dizabilități din județ.

Mâncărurile românești apreciate de străini. România a urcat cinci poziții în clasamentul gastronomiei mondiale

Într-un singur an, România a urcat cinci poziții în cel mai recent top din „Atlasul gustului”, o enciclopedie a celor mai apreciate preparate din toată lumea.

Good News

Only good and positive news.