„În acest an nu se va schimba nimic. Cum se va face? Nu ştiu. Sunt multe variante. Trebuie discutate cu toată societatea, şi cu patronatul, şi cu sindicatele, cu fiecare om, ce reforme vrem să introducem începând din anul 2026”, a declarat, miercuri, Kelemen Hunor, întrebat despre impozitarea muncii.
Liderul UDMR a explicat că nu este timp pentru astfel de modificări: „Aici trebuie să pregăteşti, trebuie să ai nişte studii de impact. Nu există niciun studiu de impact în acest moment. Aceste cercetări, aceste calcule trebuie făcute pentru toate variantele posibile şi imposibile şi după aceea trebuie o dezbatere. Dezbaterea nu poţi să o faci în 48 de ore cu societatea”.
În ciuda declarațiilor lui Kelemen Hunor, pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe venit cu contribuția la sănătate.
Modificarea ar aduce mai mulți bani la buget, însă ar scădea lefurile cu aproximativ 3%.
Cu un deficit enorm, de 8,7% din PIB în 2024 și o țintă de șapte procente pentru acest an, responsabilii de la Finanțe caută soluții pentru a aduce mai mulți bani la buget.
Printr-un artificiu de calcul, impozitul pe venit de 10% ar putea fi comasat cu contribuția la sănătate tot de 10%. Noul mod de calcul ar putea crește taxarea muncii până la 45% din salariul brut pentru fiecare angajat. Asta ar genera mai mulți bani pentru cheltuielile pe care le are statul.
Întrebat, de asemenea, despre impozitul progresiv, Kelemen Hunor a afirmat: ”Nu există posibilitatea să trecem la impozitul progresiv din două motive. În primul rând, fiindcă pierdem din competitivitate. Într-o economie în dezvoltare, o ţară în dezvoltare trebuie să aibă această modalitate de a atrage investiţii, investitori. Pe altă parte, noi nu suntem în această clipă pregătiţi pentru a calcula venitul global. Tu nu poţi să pui impozitul progresiv doar pe salariu. Tu trebuie să vezi venitul global pentru fiecare persoană şi în funcţie de venitul global să calculezi un impozit progresiv. România, sistemul nostru financiar, guvernamental, fiscal nu este pregătit în acest moment pentru aşa ceva”.
Discuțiile legate de schimbarea regimului fiscal vin pe fondul problemelor cauzate de deficitul bugetar, dar și de modificările aduse de „ordonanța trenuleț” de la finalul anului trecut.