Cât va costa carnea de porc de sărbători. Românii trebuie să se pregătească

Cât va costa carnea de porc de sărbători. Românii trebuie să se pregătească
📅 2024-11-25

Industria de procesare a cărnii se pregăteşte în această perioadă pentru a oferi românilor la "preţuri normale" toată gama de produse cu care s-au obişnuit de-a lungul anilor de Sărbători, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.

"În momentul de faţă, ne pregătim pentru Sărbători, pentru Crăciun, şi încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obişnuit de-a lungul anilor.

Fără doar şi poate vor fi la preţuri normale, nu se anticipează creşteri semnificative, aşa cum apare în spaţiul public. În continuare există probleme cu aprovizionarea cu carne de porc de pe piaţa naţională, nu este un secret pentru nimeni, dar trebuie spus că pentru primul semestru al anului, comparativ cu anul 2023, s-a înregistrat o creştere a producţiei de carne de porc cu 15% şi asta ne bucură.

E un semn bun, e un semn conform căruia fermele au început să repopuleze şi sperăm că se vor diminua treptat, treptat, efectele pestei porcine africane", a precizat Dana Tănase.

Pe de altă parte, aceasta consideră că 2025 se anunţă un an cu multe provocări pentru industrie, mai ales că se vorbeşte despre creşterea salariului minim pe economie, ridicarea plafonării preţurilor la energie şi probabil introducerea de noi taxe.

Lipsa forței de muncă, o mare problemă

"Despre provocările din 2025? În primul rând, ne gândim la creşterea salariului minim pe economie, creştere care antrenează o majorare de salariu în avalanşă, pentru că nu poţi să măreşti doar celui care este pe salariul minim, pentru că vin ceilalţi şi întreabă: "eu ce fac, mie nu-mi măreşti salariul?" şi atunci companiile trebuie să facă mărirea pe tot lanţul.

Pe de altă parte, vor fi preţurile la energie electrică, care reprezintă încă un mare mister din aprilie încolo şi pe urmă mai trebuie să vedem dacă vor fi şi alte taxe. Sunt unele companii mari care şi-au făcut o simulare ce s-ar întâmpla dacă s-ar reduce toate facilităţile fiscale şi la peste 2.000 de angajaţi, impactul financiar este de peste 5 milioane de euro", a avertizat reprezentantul ARC.

Potrivit sursei citate, lipsa forţei de muncă reprezintă în continuare o mare problemă pentru industria alimentară din România, la care se adaugă şi scăderea consumului de produse din carne de la vitrina asistată şi a produselor premium.

"Lipsa forţei de muncă este o problemă în continuare. Oamenii, chiar dacă îi specializezi şi şcolarizezi, în clipa în care găsesc altceva mai bun în afară, pleacă imediat pe salarii mai mari. Pe de o parte, faptul că se aduc lucrători din Asia în industria alimentară este destul de dificil, pentru că trebuie să o iei de la zero cu instruirea şi cu normele de de igienă, iar pe de altă parte, dacă este să ne gândim la consum, consumul începe să scadă. Şi mă refer în special la consumul de la vitrina asistată.

Lumea se duce mai puţin să cumpere parizer, salam, să facă sandwichi-uri. Acum cei tineri au această mentalitate să iasă în oraş să ia masa de prânz, nu se mai fac pacheţele. Copiii la şcoală de cele mai multe ori îi vedem pe la tot felul de automate de livrare şi atunci s-a pierdut oarecum din tradiţie, lucru pe care noi îl resimţim. S-a dezvoltat foarte mult zona de ready-meal, iar vânzările la vitrina asistată au scăzut.

De asemenea, o scădere a consumului la produsele premium a fost observată încă de anul trecut, tendinţa menţinându-se şi pentru anul acesta. Sunt creşteri însă la produsele private label, multe făcute de procesatorii români. Au ajuns şi ele la standard de calitate, sunt produse bune, însă din punct de vedere al preţului, acesta este mai mic decât marca proprie a companiei", a explicat Dana Tănase.

Un român mănâncă 14 kilograme de carne pe an

În ceea ce priveşte consumul mediu de produse din carne, românii sunt aproape de media UE, unde se înregistrează o scădere pe fondul promovării produselor vegane.

"În prezent, în România, consumul mediu de produse din carne, respectiv de mezeluri, este în jur de 14 kg/an/locuitor. Se menţine faţă de anul trecut, poate puţin chiar a crescut, dar sunt anumite perioade. Noi primim datele de la INS pe trimestre şi observăm că este o creştere mai mare la sfârşitul anului, după care în primul trimestru, ianuarie-februarie sunt cam luni moarte. Media consumului de mezeluri în UE este de 15 kg/an.

Sigur că sunt unele ţări cu consum în scădere, cum este de exemplu Belgia, unde se face propagandă pentru produsele vegane şi vegetariene şi atunci în şcoli nu se mai furnizează sandwich-uri cu produse din carne. Practic, în toată Uniunea Europeană există o oarecare o scădere din această cauză", a adăugat directorul executiv al ARC, Dana Tănase.

Asociaţia Româna a Cărnii este organizaţia profesională care reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii, care s-a format în 1999, având ca membri 52 societăţi comerciale care realizează peste 60% din producţia naţională de mezeluri.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Cât va costa carnea de porc de sărbători. Românii trebuie să se pregătească

Carnea de porc va avea ”prețuri normale” de sărbători, a declarat reprezentanta Asociației Române a Cărnii, potrivit căreia ”nu se anticipează creșteri semnificative” ale acestora. Există, în schimb, o problemă cu aprovizionarea.

The Times: Trump plănuiește să concedieze toate persoanele transgender din armata SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, după preluarea mandatului, urmează să emită un decret care va duce la demiterea tuturor persoanelor transgender din forțele armate ale SUA, transmite The Times, citând surse din Pentagon.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo pe regiuni

Vremea va continua să fie oscilantă în următoarele două săptămâni (25 noiembrie - 8 decembrie), cu perioade în care maximele vor fi de 10 - 11 grade, dar şi cu intervale în care valorile termice vor coborî spre 3 - 4 grade.

Doi copii au fost răniți după ce o bucată din tavanul unei săli de clasă a căzut peste ei, la Târgu Mureş

O bucată din tavanul unei săli de clasă de la o şcoală din Târgu Mureş a căzut, luni, peste doi elevi, în timpul cursurilor.

Cum va opri, de fapt, Trump războiul în 24 de ore. Daily Expres: Va da Ucrainei arma nucleară, dar nu o va primi în NATO

Președintele american Donald Trump va da pur și simplu Ucrainei arma nucleară pentru a pune astfel capăt războiului cu Rusia, care va opri invazia în aceste noi condiții de putere ale Kievului. În schimb, Ucraina nu va fi primită niciodată în NATO.

Bursa de valori din România se prăbușește după rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidențiale

Primele reacții pe piața financiară din România au început să apară după rezultatele surprinzătoare obținute de candidatului independent Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Sfânta Ecaterina. Tradiții și superstiții pe 25 noiembrie, de Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

În calendarul ortodox, ziua de 25 noiembrie este dedicată cinstirii Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, o figură emblematică a creștinismului timpuriu, venerată pentru curajul, inteligența și devotamentul său față de credință.

Ungaria renunță la zăcăminte de petrol din România. Ce s-a întâmplat

Una dintre companiile deținute de MOL, gigantul petrolier al Ungariei, a renunțat la cele două zăcăminte de petrol pe care le concesionase în România, în județele Bihor și Arad.

Presa internațională: Netanyahu ar fi acceptat propunerea SUA de încetare a focului în Liban

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu ar fi acceptat "în principiu" propunerea de încetare a focului cu gruparea şiită proiraniană Hezbollah în Liban, prezentată de SUA, informează EFE.

Majoritatea celor care lucrează în ture se simt mereu epuizați. Țara UE în care astfel de angajați primesc 2 ani concediu

Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi dintre cei care locuiesc cu alte persoane sunt constant obosiţi, arată un studiu realizat de Centrul de Formare profesională APSAP.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.