Vitamina D3 – beneficii, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată, contraindicații, surse alimentare

Vitamina D3 – beneficii, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată, contraindicații, surse alimentare
📅 2025-02-04

Aceasta contribuie la menținerea oaselor puternice, sprijină funcționarea sistemului imunitar și joacă un rol esențial în prevenirea unor boli cronice. Cu toate acestea, deficitul de vitamina D3 este frecvent întâlnit, mai ales în regiunile cu expunere redusă la soare sau în timpul iernii.

De ce este atât de importantă această vitamină pentru sănătate și cum putem să ne asigurăm că avem un nivel optim? Află tot ce trebuie să știi despre vitamina D3 din următorul articol!

Beneficiile vitaminei D3

Vitamina D3 joacă un rol vital în menținerea sănătății generale. Aceasta este esențială pentru:

Simptomele lipsei de vitamina D3

Deficitul de vitamina D3 este o problemă comună, mai ales în zonele cu expunere redusă la soare sau în sezonul rece.

Așa cum arată Cleveland Clinic, peste 1 miliard de oameni, la nivel mondial, suferă de carență de vitamina D (deficit sever), în timp ce aproximativ 50% din populație prezintă un nivel insuficient.

Printre simptomele lipsei acestei vitamine se numără:

Dacă te regăsești în aceste simptome, este recomandat să consulți un medic. Acesta îți poate recomanda o analiză de sânge care să determine nivelul de vitamina D.

În cazul copiilor, deficitul de vitamina D cauzează deformarea oaselor și articulațiilor, dureri osoase, creștere și dezvoltare deficitară, precum și tulburări de mers.

În cazul vârstnicilor, deficitul de vitamina D se poate manifesta printr-o susceptibilitate mai mare la căzături și fracturi, din cauza demineralizării oaselor, arată Megan Ware în articolul „What is vitamin D and why does the body need it?”.

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată de vitamina D3 variază în funcție de vârstă, sex și starea generală de sănătate, prezintă National Institutes of Health U.S.:

În cazul în care există un nivel insuficient sau un deficit sever, medicul poate recomanda suplimente cu doze mai mari pentru o perioadă scurtă.

Contraindicații și riscuri

Deși vitamina D3 este esențială, excesul poate duce la efecte adverse, cunoscute sub denumirea de hipervitaminoză D. Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauza supradozării suplimentelor și poate provoca hipercalcemie (creșterea nivelului de calciu în sânge). Pot apărea următoarele simptome:

Afecțiunile renale, hipercalcemia și sarcoidoza ar putea fi contraindicații ale suplimentării cu vitamina D. De asemenea, suplimentele cu vitamina D ar putea interacționa cu unele medicamente, crescând riscurile pentru sănătate. Întotdeauna consultă medicul înainte de a începe să iei suplimente alimentare.

Alimente care conțin vitamina D3

Principala sursă de vitamina D pentru organism este soarele. Sub acțiunea razelor ultraviolete, organismul sintetizează vitamina D din colesterol. De aceea, în sezonul rece sau în regiunile geografice cu expunere redusă la soare, deficitul este mai des întâlnit.

Expunerea regulată la soare, cu brațele și picioarele descoperite, între 5 și 30 de minute poate fi suficientă pentru a sintetiza niveluri adecvate de vitamina D.

Deși corpul produce o cantitate suficientă de vitamina D3 prin expunerea la radiații UV, aceasta poate fi obținută și din alimentație.

Printre sursele bogate în vitamina D3 se numără:

Vitamina D3 este o vitamina liposolubilă, ceea ce înseamnă că se absoarbe doar în prezența grăsimilor. Sursele bogate în vitamina D, cum ar fi peștele gras, conțin în același timp și grăsimi sănătoase, absorbția vitaminei fiind, așadar, optimă.

În concluzie, vitamina D3 este un nutrient esențial pentru sănătatea generală. Adoptarea unei diete echilibrate, expunerea moderată la soare și utilizarea suplimentelor la recomandarea specialistului pot asigura niveluri optime de vitamina D3, contribuind la o viață sănătoasă.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

O actriţă celebră din Turcia a fost audiată pentru „terorism” după ce a interpretat o luptătoare kurdă într-un serial TV

După a ce interpretat rolul unei luptătoare kurde într-un celebru serial TV francez lansat în 2017, o actriţă turcă a fost audiată de Poliţia din Istanbul. 

Gabriela Szabo a demisionat de la şefia CSM Bucureşti la 3 zile de la repunerea în funcție: Acuzaţii aduse lui Nicuşor Dan

Gabriela Szabo, campioană olimpică la atletism în 2000, a anunţat că a demisionat de la conducerea CSM Bucureşti, unde a fost repusă în funcţie de la 1 februarie, după ce a câştigat procesul cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Studiu: Peste 50% din cancerele pulmonare ale nefumătorilor ar fi asociate cu poluarea atmosferică

Poluarea atmosferică, în special în Asia de Sud-Est, pare să fie unul dintre factorii care stau la baza prevalenţei adenocarcinomului, devenit cel mai frecvent tip de cancer pulmonar din lume, mai ales în rândul nefumătorilor, potrivit unui studiu nou.

Vitamina D3 – beneficii, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată, contraindicații, surse alimentare

Vitamina D3 sau colecalciferol, cunoscută drept „vitamina soarelui”, este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru sănătatea generală.

Scholz critică dur propunerea „egocentrică” a lui Trump de a lega ajutorul pentru Ucraina de accesul la metalele rare

Cancelarul german Olaf Scholz l-a criticat dur pe președintele american Donald Trump pentru propunerea acestuia de a condiționa viitorul ajutor militar pentru Ucraina de accesul la resursele sale de pământuri rare.

Calendar ortodox februarie 2025. Ce sărbători sunt luna aceasta și în ce zile nu se lucrează

Luna februarie 2025 este bogată în sărbători religioase importante în calendarul ortodox, fiind o perioadă de reflecție spirituală și de respectare a tradițiilor.  

Guvernatorul statului New Jersey spune că a ascuns în locuinţa sa o imigrantă ilegală. „Dacă agenţii FBI vin după ea, succes”

Guvernatorul statului New Jersey, democratul Phil Murphy, a mărturisit că a ascuns în locuinţa sa o imigrantă ilegală şi a invitat în mod ironic poliţia federală să vină să o aresteze, informează EFE.

Cât costă să escaladezi vârful Everest. Nepalul a scumpit considerabil permisul necesar

Preţul unui permis necesar pentru cei care vor să escaladeze vârful Everest va fi majorat cu o treime, în ideea de a lupta împotriva poluării şi a îmbunătăţi siguranţa pe cel mai înalt vârf de pe planetă, a anunţat responsabilul pentru turism din Nepal.

Prima ediție Survivor România din acest sezon a fost lider de audiență. Marți, de la 21:30, show-ul continuă cu noi provocări

Survivor România revine în această seară, de la ora 21:30, pe PRO TV și VOYO, cu noi provocări intense.

Studiu: Inima poate fi vindecată cu plasturi: Speranțe pentru pacienții cu insuficiență cardiacă

Oamenii de știință au descoperit o metodă inovatoare care ar ajuta pacienții cu insuficiență cardiacă: plasturi realizați din celule cardiace crescute în laborator.

Good News

Only good and positive news.