Cât costă să escaladezi vârful Everest. Nepalul a scumpit considerabil permisul necesar

Cât costă să escaladezi vârful Everest. Nepalul a scumpit considerabil permisul necesar
📅 2025-02-04

De acum înainte, doritorii vor trebui să plătească 15.000 de dolari (14.750 de euro) de persoană pentru a avea dreptul de a escalada vârful Everest (8.848,86 metri) primăvara, când este vârf de sezon, faţă de 11.000 de dolari până acum, a explicat Narayan Prasad Regmi, director general al Departamentului pentru turism.

"Preţul a rămas neschimbat timp de un deceniu şi era timpul să fie revizuit", a subliniat Narayan Prasad Regmi.

Preţurile au fost majorate şi pentru restul sezoanelor, chiar dacă acestea atrag mai puţini alpinişti, pentru că ascensiunea pe Everest este mai dificilă. De exemplu, preţurile pentru sezonul de toamnă au fost majorate de la 5.500 de dolari în prezent, până la 7.500 de dolari.

În Nepal există 14 vârfuri cu altitudini de peste 8.000 de metri şi ţara găzduieşte câteva mii de alpinişti în fiecare an.

Străinii cheltuie deja zeci de mii de dolari pe an pentru a încerca să ajungă pe vârful Everest şi anul trecut au fost cumpărat peste 400 de permise de escaladare, ceea ce a adus la bugetul statului Nepal peste patru milioane de dolari.

Aceşti bani sunt destinaţi şi operaţiunilor de curăţire a deşeurilor lăsate în urmă de alpinişti, precum şi operaţiunilor de căutare şi salvare.

Tur-operatorii care oferă escaladarea vârfului Everest speră că majorarea preţurilor nu îi va descuraja pe alpinişti şi unii se tem că alpiniştii ar putea fi tentaţi să încerce să urce pe Everest plecând din China.

"Unii alpinişti ar putea să se îndrepte spre Tibet unde facilităţile sunt mai bune", a declarat Mingma G Sherpa, care conduce agenţia de turism Imagine Nepal, subliniind că fondurile strânse din permise ar trebui alocate pentru îmbunătăţirea condiţiilor.

"Guvernul nostru majorează pur şi simplu preţurile dar nu face nimic în schimb. Ar trebui de asemenea oferit un sprijin alpiniştilor şi ghizilor", a spus Mingma G Sherpa.

Autorităţile din Nepal au fost criticate în trecut pentru că au permis unui număr prea mare de alpinişti să urce pe Everest, în timp ce au făcut foarte puţin pentru a păstra curat piscul.

Majorarea tarifelor a fost aprobată de Guvernul nepalez încă din luna ianuarie, dar nu a fost publicată în Monitorul Oficial decât luni.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

O actriţă celebră din Turcia a fost audiată pentru „terorism” după ce a interpretat o luptătoare kurdă într-un serial TV

După a ce interpretat rolul unei luptătoare kurde într-un celebru serial TV francez lansat în 2017, o actriţă turcă a fost audiată de Poliţia din Istanbul. 

Gabriela Szabo a demisionat de la şefia CSM Bucureşti la 3 zile de la repunerea în funcție: Acuzaţii aduse lui Nicuşor Dan

Gabriela Szabo, campioană olimpică la atletism în 2000, a anunţat că a demisionat de la conducerea CSM Bucureşti, unde a fost repusă în funcţie de la 1 februarie, după ce a câştigat procesul cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Studiu: Peste 50% din cancerele pulmonare ale nefumătorilor ar fi asociate cu poluarea atmosferică

Poluarea atmosferică, în special în Asia de Sud-Est, pare să fie unul dintre factorii care stau la baza prevalenţei adenocarcinomului, devenit cel mai frecvent tip de cancer pulmonar din lume, mai ales în rândul nefumătorilor, potrivit unui studiu nou.

Vitamina D3 – beneficii, simptomele deficitului, doza zilnică recomandată, contraindicații, surse alimentare

Vitamina D3 sau colecalciferol, cunoscută drept „vitamina soarelui”, este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru sănătatea generală.

Scholz critică dur propunerea „egocentrică” a lui Trump de a lega ajutorul pentru Ucraina de accesul la metalele rare

Cancelarul german Olaf Scholz l-a criticat dur pe președintele american Donald Trump pentru propunerea acestuia de a condiționa viitorul ajutor militar pentru Ucraina de accesul la resursele sale de pământuri rare.

Calendar ortodox februarie 2025. Ce sărbători sunt luna aceasta și în ce zile nu se lucrează

Luna februarie 2025 este bogată în sărbători religioase importante în calendarul ortodox, fiind o perioadă de reflecție spirituală și de respectare a tradițiilor.  

Guvernatorul statului New Jersey spune că a ascuns în locuinţa sa o imigrantă ilegală. „Dacă agenţii FBI vin după ea, succes”

Guvernatorul statului New Jersey, democratul Phil Murphy, a mărturisit că a ascuns în locuinţa sa o imigrantă ilegală şi a invitat în mod ironic poliţia federală să vină să o aresteze, informează EFE.

Cât costă să escaladezi vârful Everest. Nepalul a scumpit considerabil permisul necesar

Preţul unui permis necesar pentru cei care vor să escaladeze vârful Everest va fi majorat cu o treime, în ideea de a lupta împotriva poluării şi a îmbunătăţi siguranţa pe cel mai înalt vârf de pe planetă, a anunţat responsabilul pentru turism din Nepal.

Prima ediție Survivor România din acest sezon a fost lider de audiență. Marți, de la 21:30, show-ul continuă cu noi provocări

Survivor România revine în această seară, de la ora 21:30, pe PRO TV și VOYO, cu noi provocări intense.

Studiu: Inima poate fi vindecată cu plasturi: Speranțe pentru pacienții cu insuficiență cardiacă

Oamenii de știință au descoperit o metodă inovatoare care ar ajuta pacienții cu insuficiență cardiacă: plasturi realizați din celule cardiace crescute în laborator.

Good News

Only good and positive news.