Este vorba despre ECMO - un mini-sistem de circulație a sângelui care preia temporar funcția plămânilor sau a inimii.
Pacientul cu hipotermie are 53 de ani și a fost găsit căzut pe stradă. A fost adus la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași cu o temperatură de 23 de grade Celsius și a intrat în stop cardiorespirator. Medicii au început manevrele de resuscitare și, în paralel, i-au montat aparatul de circulație extracoporală ECMO.
Practic, funcția inimii a fost preluată în cazul lui de aparat. Iar, printr-un furtun, sângele pacientului a fost scos din corp, oxigenat și încălzit până la 36 de grade, cu câte 3 grade pe oră și apoi reintrodus în corp.
Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: "Pacientul a avut în câteva minute un cord care a început să facă și oxigenare adecvată împreună cu încălzire adecvată. Este în continuare tratat în terapie intensiva, dar este detubat, conștient".
Iar aparatul poate prelua temporar și funcția plămânilor, cum s-a întâmplat în cazul unui pacient de 41 de ani internat la Spitalul Municipal din Bârlad de o săptămână cu insuficiență respiratorie severă.
Medicii din Iași au dus până la el aparatul, iar cu un elicopter Black Hawk l-au transferat conectat la aparat. În cazul lui, oxigenarea sângelui a fost crescută de la 20 la 120.
Angelica Gramaticu, director medical al Spitalului Municipal din Bârlad: "Deși testele de gripă și covid au fost negative, s-a instalat o degradare progresivă a funcției respiratorie, necesitând transfer ATI. Însă, în condiții de răspuns neadecvat, s-a luat legătura cu spitalul din Iași".
Irina Ciumanghel, medic primar urgențe UPU Iași: "E o procedură foarte dificilă, necesită canularea unor vase mari. Aceasta este magia acestui aparat, îmbunătățirea se vede în câteva minute în parametrii pacientului".
Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: "Înseamnă o terapie extrem de invazivă. S-a început oxigenarea și parametrii s-au îmbunătățit încă din prima oră de folosire a circulației extracorporale".
Aparatul ECMO de la Iași este achiziționat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. În alte spitale din București, Timișoara, Târgu Mureș și Cluj, astfel de aparate au fost cumpărate prin fonduri europene accesate de Ministerul Sănătății. 600 de medici și 900 de asistenți au fost instruiți să le folosească.