Antreprenorii români se află în fața unei oportunități globale. „Inteligența Artificială nivelează terenul de joc”

Antreprenorii români se află în fața unei oportunități globale. „Inteligența Artificială nivelează terenul de joc”
📅 2025-02-04

Pentru asta, companiile din România trebuie însă să privească dincolo de granițele țării pentru a avea succes, și să se extindă pe piața europeană și în SUA, spune Ken Morse, expert internațional în antreprenoriat și inovare.

Morse, co-fondator al mai multor companii high-tech de succes, a fost, timp de cinci ani, consilierul pe probleme de inovație și antreprenoriat al președintelui Barack Obama. Aflat în România, el a acordat un interviu acordat corespondentului ProTV, Ștefana Todică

Potrivit lui Morse, antreprenorii români au un avantaj major în fața competitorilor, și anume talentul tehnologic, în special în domeniul software.

"Jocul se schimbă în întreaga lume. Singurul lucru constant este că ritmul schimbării crește constant. Inteligența Artificială nivelează terenul de joc și îi ajută pe antreprenorii români din topul tehnologiei să se globalizeze mai repede", spune el.

Un sfat pentru tinerii antreprenori români

Ken Morse spune ca a întâlnit în România companii foarte competitive, formate de echipe tinere, în care media de vârstă este de 30 de ani. Totuși, el îi sfătuiește pe tineri să nu se arunce în afaceri înainte de a câștiga experiență, lucrând într-o companie aflată deja pe piață.

“Nu i-aș încuraja pe studenți să-și înființeze o companie imediat după terminarea școlii. În universități vă învățăm cum să gândiți, dar nu vă învățăm cum se fac, de fapt, lucrurile. Companiile sunt cele care te învață asta", spune el.

Morse atrage atenția că un alt aspect crucial pentru succesul antreprenorilor este stabilitatea mediului economic și politic. Investițiile străine și accesul la piețele globale sunt factori decisivi pentru creșterea startup-urilor românești.

"România concurează cu Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Unul dintre factorii importanți pentru investițiile străine este predictibilitatea. Și vor ca guvernul să fie curat. (...) Trebuie să ai un guvern care să se miște repede și să fie receptiv."

Companiile românești trebuie să privească spre piața europeană și spre SUA

Pentru startup-urile românești, succesul nu va veni însă de pe piața internă, consideră Morse, care atrage atenția că expansiunea către piețele din Europa și America de Nord este esențială.

"Orice echipă din România cu experiență în afaceri va ști că succesul nu va veni de pe piața românească, ci din Europa și America de Nord. Și cu cât ies mai repede (din țară) și intră pe aceste piețe, cu atât mai bine.", spune el.

Cine este Ken Morse

Ken Morse este un antreprenor în serie și un veteran al vânzărilor la nivel global. Timp de cinci ani, a fost consilier al președintelui Barack Obama, în National Council on Innovation and Entrepreneurship (NACIE), unde a contribuit la inițiative precum „Startup America” și „JOBS Act”.

În plus, timp de 13 ani a fost Director General Fondator al MIT Entrepreneurship Center, acum cunoscut sub numele de The Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship (1996 – 2009).

Morse a co-fondat mai multe companii high-tech de succes, printre care un business de biotehnologie și o companie de sisteme expert, bazate pe AI.

Morse se află în România la inițiativa BCR, pentru a susține un masterclass de business dedicat strategiilor de vânzări globale pentru companiile din țara noastră. 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Australia a interzis accesul DeepSeek la sistemele guvernamentale din cauza riscurilor de securitate națională

Australia a interzis accesul DeepSeek la toate dispozitivele și sistemele guvernamentale din cauza riscului de securitate pe care îl reprezintă, în opinia sa, startup-ul chinez de inteligență artificială (AI), scrie BBC.

Antreprenorii români se află în fața unei oportunități globale. „Inteligența Artificială nivelează terenul de joc”

România are un potențial imens în tehnologie, iar antreprenorii români din domeniu au în față o oportunitate extraordinară de a-și extinde afacerile, ținând cont de dezvoltarea Inteligenței Artificiale.

Noua meserie găsită de Jens Stoltenberg după ce a părăsit șefia NATO. Revenire-surpriză anunțată în Norvegia

Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, va ocupa o funcție de top în țara sa, Norvegia, după despărțirea de Alianță.

Un ofițer ucrainean spune că soldații nord-coreeni se comportă ciudat în luptă. Unii au început să alerge înainte și înapoi

Soldații nord-coreeni care au luptat în Rusia au fost tratați ca o "carne de tun", a declarat pentru Business Insider un comandant ucrainean care s-a luptat cu ei.

Bărbatul care a ucis un consătean fără adăpost după o beție a fost arestat. Ce arată expertiza psihiatrică

După o lună de cercetări, inclusiv o expertiză psihiatrică, un suspect de omor din județul Iași a fost arestat preventiv.

Unei asistente i-a fost interzis să doneze sânge la Târgu Mureș, pentru că s-a certat cu portarul centrului de transfuzii

O femeie din Târgu Mureș, care de zeci de ani donează sânge și prin gestul ei a salvat sute de vieți, a fost exclusă de pe lista donatorilor, deși analizele dovedesc că este sănătoasă.

Bugetul Apărării pe 2025, aviz pozitiv în comisiile din Parlament. Cel puțin 30% din fonduri ar urma să ajungă la înzestrare

Proiectul de buget pentru 2025 al Ministerului Apărării Naţionale a fost avizat favorabil, marţi, în comisiile reunite de apărare ale Parlamentului, anunţă MApN.

Trump vrea să obțină minereurile de pământuri rare ale Ucrainei în schimbul armelor. Kremlinul a intervenit rapid

Președintele american Donald Trump și-a arătat interesul pentru încheierea unui acord cu Ucraina în vederea achiziționării de metale rare și alte resurse în schimbul livrărilor de arme. Kremlinul a intervenit subit.

Laura Vicol şi soţul ei, aduşi la Curtea de Apel Bucureşti în cazul Nordis. Procurorii cer arest preventiv pentru inculpați

Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, au fost aduşi marţi cu duba la Curtea de Apel Bucureşti, unde se va discuta propunerea DIICOT de arestare preventivă a celor 11 inculpaţi reţinuţi în dosarul Nordis.

(P) Umple-ți coșul cu produse 3RO de la PENNY și susține România

Fiecare alegere pe care o facem are un impact. De aceea, când cumperi produse TripluRO, contribui la dezvoltarea economiei locale și faci un bine pentru întreaga comunitate.

Good News

Only good and positive news.