Știm cu toții că prea mult alcool este dăunător, dar cât înseamnă „prea mult”? Este mai bine să bei mult într-o singură zi și apoi să te abții în restul săptămânii, sau să îți distribui băuturile pe parcursul mai multor zile? Care sunt semnele că cineva are o problemă cu consumul de alcool, și ce pot face cei care doresc să-și modereze consumul de alcool în timpul sărbătorilor?
Pentru a găsi un raspuns la aceste întrebări, am vorbit cu Dr. Leana Wen, expertă în sănătate la CNN. Dr. Wen este medic de urgență și profesor asociat clinic la Universitatea George Washington. Anterior, a fost comisar pentru sănătate în Baltimore.
De ce este considerat consumul excesiv de alcool un pericol pentru sănătate?
Dr. Leana Wen: „Există numeroase cercetări care arată că băutul excesiv în mod regulat este asociat cu multe boli cronice, inclusiv boli de inimă, cancer și moarte prematură. În Statele Unite, bolile hepatice cauzate de alcool sunt principala cauză a transplanturilor de ficat. Se estimează că utilizarea alcoolului provoacă aproximativ 178.000 de decese anual. În timpul apogeului pandemiei de Covid-19, s-a înregistrat o medie de 488 de decese pe zi cauzate de consumul excesiv de alcool”.
Dr. Leana Wen: „Conform Ghidurilor Dietetice pentru Americani, adulții cu vârsta legală pentru consumul de alcool nu ar trebui să consume mai mult de o băutură pe zi pentru femei și două băuturi pe zi pentru bărbați, în zilele în care consumă alcool. Ghidurile subliniază, de asemenea, că este mai bine să bei mai puțin alcool decât mai mult și că cei care nu consumă alcool în prezent nu ar trebui să înceapă să facă acest lucru”.
Cei care beau regulat mai mult decât această cantitate trebuie să știe că acest obicei crește riscul de boli cronice și deces prematur.
În plus, persoanele care consumă alcool ar trebui să fie conștiente de riscurile suplimentare asociate cu băutul compulsiv, care înseamnă consumul unei cantități mari de alcool la o singură ocazie. Potrivit Administrației pentru Abuzul de Substanțe și Servicii de Sănătate Mintală, băutul compulsiv este definit ca fiind patru sau mai multe băuturi la o ocazie, pentru femei și cinci sau mai multe băuturi la o ocazie, pentru bărbați.
Dr. Leana Wen: „Consumul unei cantități mari de alcool într-o singură zi ar putea însemna că cineva atinge pragul pentru băut compulsiv. Cei care beau compulsiv se confruntă cu două tipuri suplimentare de riscuri în comparație cu cei care își distribuie consumul de alcool”.
În primul rând, o cantitate mare de alcool pune presiune pe organele tale. În al doilea rând, cei care beau compulsiv au un risc mai mare de accidente, cum ar fi căderi, înec sau accidente de mașină.
Dr. Leana Wen: „Da. Persoanele care consumă regulat alcool pot beneficia de abținerea sau reducerea consumului pentru o anumită perioadă de timp. Acest lucru le poate ajuta în mai multe feluri: pot analiza cât de mult alcool consumă și pot înțelege mai bine circumstanțele care le determină să apeleze la alcool. De asemenea, unii oameni experimentează efecte pozitive asupra bunăstării lor, cum ar fi un somn mai odihnitor sau pierderea excesului de greutate”.
Dr. Leana Wen: „Cineva care depășește în mod regulat cantitatea săptămânală recomandată și/sau consumă alcool compulsiv ar trebui să fie conștient de faptul că acest comportament poate avea efecte negative asupra sănătății. De asemenea, oamenii ar trebui să știe că există o afecțiune numită tulburare legată de consumul de alcool. Aproximativ 29 de milioane de adulți americani suferă de această afecțiune, care este cea mai comună formă de tulburare legată de consumul de substanțe din SUA”.
Tulburarea legată de consumul de substanțe se caracterizează prin pierderea controlului. Odată ce cineva începe să bea, nu se poate opri sau simte nevoia intensă de a consuma alcool. Mulți dintre cei care suferă de această tulburare întâmpină dificultăți în îndeplinirea responsabilităților legate de muncă, îngrijirea altora și viața de zi cu zi din cauza consumului de alcool. Unii dintre cei afectați care încearcă să renunțe pot experimenta, de asemenea, simptome fizice, cum ar fi neliniștea, transpirația și greața severă.
Dr. Leana Wen: „Le recomand oamenilor să înceapă prin a identifica și stabili obiective personale. Este obiectivul tău să eviți complet alcoolul, să reduci consumul în mod continuu sau să oprești consumul de cantități mari într-o singură ocazie? Cum vei aborda planificarea va depinde de obiectivul tău. Dacă vrei să eviți complet alcoolul și acesta reprezintă o mare tentație pentru tine, poate ar fi bine să cauți evenimente sociale unde alcoolul nu va fi servit. Dacă trebuie să participi la evenimente unde alcoolul este servit, ia în considerare să le spui celor apropiați despre obiectivul tău și să le ceri ajutorul. Întreabă din timp dacă există băuturi nonalcoolice pe care le preferi; dacă nu, adu-ți propriile băuturi. Poate că ar fi bine să mergi cu un prieten sau un membru al familiei care și el/ea se abține.
Dacă obiectivul tău este să reduci numărul de băuturi consumate săptămânal, îți recomand să începi prin a ține evidența a cât alcool bei. Există o serie de aplicații care te pot ajuta, sau poți folosi un jurnal pe hârtie.
De exemplu, dacă până vineri observi că te apropii de cantitatea pe care ți-ai propus-o, poți încerca să reduci consumul în weekend. De asemenea, poți planifica din timp. Dacă știi că în weekendul viitor vor exista câteva ocazii în care vei bea, poți planifica să consumi mai puțin alcool mai devreme în săptămână.
Dacă prioritatea ta este să oprești băutul compulsiv, sfaturile de mai sus despre notarea băuturilor și planificarea din timp sunt valabile și în acest caz. În plus, încearcă să identifici factorii declanșatori: Ce tipuri de ocazii te-au făcut să consumi cantități mari în trecut? Dacă este vorba despre anumite petreceri, ia în considerare să le eviți sau să mergi cu scopul de a bea una sau două băuturi în loc de cinci sau șase. Dacă este vorba despre momente de depresie sau anxietate, ar fi bine să cauți ajutor de la un profesionist în sănătate mintală pentru a aborda preocupările de bază.
Vreau să adaug un ultim sfat aici: persoanele care experimentează simptome atunci când opresc sau reduc consumul de alcool ar trebui să caute ajutor medical. În plus, cei care descoperă că nu pot reduce consumul ar trebui să contacteze medicul lor de familie. Există tratamente eficiente pentru tulburarea legată de consumul de alcool, iar nimeni nu ar trebui să se rușineze să ceară ajutor”.