Știrea este în curs de actualizare!
Ilie Bolojan a anunțat reducerea schemei de personal de la 796 de posturi la 618 posturi, deoarece actuala organigramă ”nu mai asigură funcţiile necesare desfăşurării unei activităti parlamentare eficiente.
”În condiţiile limitărilor bugetare actuale, se impune realizarea unei noi organigrame cu un număr mai mic de structuri şi implicit un număr mai mic de funcţii de conducere si de execuție.” - se arată în memorandumul semnat de președintele Senatului, care poate fi consultat integral la finalul acestui articol..
Bolojan a fost huiduit de angajații Parlamentului, care au amenințat că-l vor da și în judecată.
În replică, președinterle Senatului le-a spus protestatarilor că vor fi dați afară doar cei care au fost angajați fără concurs, ”oameni pe durată nedeterminată”. ”Orice ați spune, nici dumneavoastră nu v-ar convine această chestiune”, le-a explicat el oamenilor nemulțumiți.
”Trebuie să-și probeze această chestiune prin concurs și profesionalism. Eu respect pe toată lumea, dar nu merge cu mine cu o asemena atitudine!” - a declarat Bolojan.
Protestatar: ”Toate funcțiile acestea sunt efemere. Noi suntem cei care asigurăm continuitate, expertiză. Nu se poate să veniți cu idei de genul: vrem să schimbăm tot timpul oameni, dar vrem să avem expertiză, vrem să avem specialiști. Cum vom realiza lucrul acesta?”
Ilie Bolojan: ”Sinecurile politice se vor elimina. (...) Accept orice discuție, dar dacă credeți că veți schimba ceva în felul acesta ... nu se va schimba!”
În documentul semnat de președintele Senatului, Ilie Bolojan, se arată că măsurile pentru reorganizarea activității Senatului României și reducerea cheltuielilor bugetare trebuie adoptate ”având în vedere contextul bugetar actual care determină limitarea cheltuielilor publice, precum și faptul că actuala structură organizatorică a Senatului a fost aprobată în anul 2013, iar evoluția în timp a organizării interne instituționale a determinat apariția de noi activități, dar și mutarea unor activități în on-line, se impune actualizarea structurilor astfel încât să reducă si să eficientizeze alocarea resurselor financiare bugetare prin reorganizarea structurii organizatorice a Senatului si reducerea anumitor cheltuieli bugetare.”
Procedura de reducere a posturilor se realizează prin reorganizarea structurilor, conform organigramei propuse, care implică desființarea unor posturi, conform legii.
Procedura de reducere a personalului se va realiza, prin concurs, în funcţie de specificul activităţilor şi a posturilor rămase disponibile, pentru fiecare structură, în urma reorganizării.
O parte din posturile vacante disponibile în prezent, vor fi transformate în posturi de natură contractuală pe perioadă determinată, prevăzute la cabinetele demnitarilor, pe perioada mandatului în structurile de conducere ale Senatului.
Astfel, în final, după definitivarea reorganizării, va rezulta un aparat de lucru cu 618 posturi bugetate și 178 de posturi desființate.
Reducerea cheltuielilor cu salariile se va realiza prin:
- reducerea personalului angajat în serviciile Senatului cu aprox. 24 % din posturile existente ;
- eliminarea indemnizatiei acordată coordonatorilor ( 39 de funcții remunerate la nivel de șef birou) de la comisii comune, comisii permanente ale Senatului, secretariatul Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, cabinetele membrilor Biroului permanent precum și de la compartimentelor secretarilor generali adjuncți, prin modificarea Hotărârii Biroului Permanent nr. 26 din 12.09.2023;