Ilie Bolojan propune modificarea legii insolvenței: „A devenit un sport, trebuie să o schimbăm”

Ilie Bolojan propune modificarea legii insolvenței: „A devenit un sport, trebuie să o schimbăm”
📅 2025-02-05

Declarația a fost făcută de Ilie Bolojan, președintele Senatului și lider interimar al PNL, într-un interviu pentru știrileprotv.ro, realizat de Diana Enache.

“Avem restanțe mari la TVA, avem insolvențe în cascadă, și eu cred că se impune modificarea legii insolvenței, care e un accident în economia capitalistă, dar la noi a devenit un fel de cascadă, e o cutumă. Adică se intră în insolvență, se generează pierderi, după care se înființează o nouă firmă și statul rămâne cu sumele neîncasate, și competiția este distorsionată. Deci acest pachet trebuie făcut”, a spus Bolojan.

El a insistat din nou că “nu trebuie să ne creștem veniturile prin creșteri de taxe, ci trebuie să le creștem prin încasarea celor pe care le-am stabilit deja și nu le încasăm”.

O practică des întâlnită în prezent este aceea a firmelor care intră în insolvență pentru a evita plata datoriilor, doar pentru a fi redeschise ulterior sub alt nume, ca entitate jurdică diferită. Bolojan propune interzicerea acestei metode:

“Nu mai trebuie permis celor care intră o dată în insolvență - sau a doua oară- , să-și mai reînființeze companii, prin afini sau direct, pentru că înseamnă că se perpetuează aceste chestiuni”, a spus el.

Ilie Bolojan: “De asemenea, a sta foarte mult în insolvență, iar executările să fie foarte greoaie, le permite să își lungească foarte mult activitatea. Deci e nevoie de o simplificare, de introducerea unor măsuri penalizatoare și de o derulare a procedurii de insolvență cât mai rapidă, în așa fel încât să nu devină un sport pe tema asta. Eu sper să facem această chestiune, pentru că asta ar însemna să ne mărim capacitatea de a încasa impozitele și să nu mai intrăm pe niște ferestre de evaziune.”

Statul român pierde anual miliarde de lei din cauza firmelor care folosesc insolvența ca o strategie pentru a evita plata datoriilor, nu pentru a-și salva afacerea.

Numeroase firme găsesc astfel o “portiță legală” prin care, în loc să își plătească taxele și datoriile către furnizori, scapă legal de ele.

Statul și furnizorii rămân astfel fără bani, iar firma care a cerut insolvența își continuă afacerea, dar poartă alt nume și nu are datorii.

"Bugetul pe 2025 nu e perfect, și nici nu putea fi"

Referindu-se la bugetul de stat pe anul în curs, președintele Senatului a spus că acesta “nu e perfect, și nici nu putea să fie perfect”, date find constrângerile fiscale pe care Guvernul trebuie să le aibă în vedere.

Dacă suntem o țară instabilă, vă dați seama că nimeni n-are garanția că aceste măsuri care sunt în buget vor fi luate, și automat costurile de finanțare vor crește mai mari. Și așa sunt mai mari. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu e un buget perfect. Nu putea să fie perfect.

Era bine să avem un deficit de 3% să discutăm deschis asta. Era bine să avem o creștere economică mult mai mare, dar datele sunt cele care sunt. Avem nevoie de un buget funcțional. (…) El e un fel de plan de parcurs, trebuie să urmărim ca acest plan să fie respectat.”

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ilie Bolojan propune modificarea legii insolvenței: „A devenit un sport, trebuie să o schimbăm”

Legea insolvenței trebuie corectată, pentru a combate obiceiul unor firme de a folosi această procedură pentru a evita plata datoriilor către stat și furnizori.

Nicuşor Dan: „Parlamentarii din coaliţia de guvernare ignoră complet dorinţele clare ale cetăţenilor Capitalei”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, scrie miercuri că parlamentarii din coaliţia de guvernare au respins azi-noapte amendamentele pentru o împărţire echitabilă a bugetului Bucureştiului, ignorând complet dorinţele clare ale cetăţenilor Capitalei.

Comisia Europeană investighează retailerul Shein pentru că ar fi încălcat normele UE de protecţie a consumatorilor

Comisa Europeană a anunţat miercuri că va investiga retailerul online Shein din China pentru presupusa încălcare a normelor UE de protecţie a consumatorilor, transmite DPA.

Germania şi Franţa critică declaraţiile lui Donald Trump care doreşte strămutarea palestinienilor din Gaza

Fâşia Gaza aparţine palestinienilor şi expulzarea lor ar fi inacceptabilă şi contrară dreptului internaţional, a declarat miercuri şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

Preţul aurului a atins un nou maxim istoric, de 440,2758 lei/gram. Leul s-a apreciat faţă de principalele valute

Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 4,4194 lei (1,01%), ajungând la o cotaţie de 440,2758 lei, de la 435,8564 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.

Schimb de replici la dezbaterea privind reducerea posturilor la Cameră. Simion: Cele mai potrivite sunt amantele voastre

Dezbaterile la proiectul de Hotărâre privind reducerea numărului de posturi alocate compartimentelor din serviciile Camerei Deputaţilor au constituit un prilej de schimb de replici între parlamentari.

Reacția Kremlinului după declaraţiile lui Volodimir Zelenski privind negocierile cu Putin. „Nu sunt decât cuvinte goale"

Kremlinul a calificat miercuri drept "cuvinte goale" declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care în ajun se declarase pregătit de negocieri directe cu o Vladimir Putin şi cu alţi lideri pentru a pune capăt războiului.

Locuitorii din nordul oraşului Sydney au fost sfătuiţi să fiarbă apa de la robinet după depistarea bacteriei E. coli

Locuitorii din Central Coast din Australia, situată în nordul oraşului Sydney, au fost sfătuiţi să fiarbă apa de la robinet înainte de a o consuma, după ce testele au detectat prezenţa unei bacterii în reţeaua locală de aprovizionare cu apă potabilă.

Alocațiile pentru copii în 2025: Cât sunt alocațiile, ce acte sunt necesare și când intră banii

Alocațiile pentru copii rămân un subiect de interes major pentru părinți și tutori, având în vedere impactul direct asupra bugetului familial și sprijinul oferit pentru creșterea și educația celor mici.

Decizia luată de tatăl lui Elon Musk după amenințările lui Donald Trump. „Mi s-a cerut să aranjez rapid o conversație”

Președintele Africii de Sud trebuia să-l sune pe Elon Musk luni seară. Miliardarul îi acuzase public guvernul post-apartheid de rasism anti-alb, iar Donald Trump a declarat că va reduce fondurile trimise țării cu peste 400 de milioane de dolari.

Good News

Only good and positive news.