Este opinia istoricului și analistului Armand Goșu, expert în istoria politică și diplomatică a Rusiei şi a URSS, și un bun cunoscător al evoluțiilor din spațiul ex-sovietic.
El este convins că Vladimir Putin nu va recurge la arme nucleare, pentru că ar pierde imediat sprijinul Chinei, care este împotriva utilizării acestora. Liderul de la Kremlin a aprobat marţi o doctrină nucleară actualizată care permite răspunsul cu arme nucleare la atacurile convenţionale care ameninţă suveranitatea Rusiei.
Armand Goșu: “Mi-e greu să cred că Trump, la început de mandat, va abandona Ucraina. Eu cred că pacea se va putea realiza abia atunci când Putin - sau Rusia - va realiza, va înțelege că trebuie să renunțe la cererile maximale.
Or, ca Rusia să renunțe la cererile maximale, va trebui să fie obligată să renunțe la ele. Cum poți să o obligi să renunțe? Păi, învingând-o. Și atunci mă aștept ca Trump să realizeze că proiectul lui de pace a eșuat și să înțeleagă că singura soluție de a ajunge la pace e să susții necondiționat Ucraina. (…)
Armand Goșu: Sigur că el (Putin) a fost atenționat de CIA, de americani, în multe rânduri (să nu folosească arme nucleare –n.r).Dar poate că nu stă bine cu memoria, și uită. Sau se crede atât de puternic, e atât de sigur pe el, încât crede că o să-l sperie pe Trump.
Mi-e greu să cred că o să-l sperie pe Trump (...) Trump știe psihologia lui Putin. Vine din zona asta, a afacerilor, cu băieți duri, care știu să să lovească la falcă. Trump știe să facă lucrul ăsta, nu se sperie. Biden era băiatul finuț, care, sigur, de 40 de ani avea loc în Congres, în Senat, și care nu știe să joace rolul ăsta de băieți din spatele blocului care își dau la falcă.”
Cosmin Stan: Având în vedere această actualizare a doctrinei nucleare a Rusiei, ar putea fi România, în cazul unei escaladări fără precedent, una dintre țintele despre care se vorbește în noua doctrină -un stat nenuclear, care este aliat însă cu forță nucleară?
Armand Goșu: (…) Publicul ar trebui să știe că dintre toate țările de pe flancul estic, e cel mai puțin probabil ca România și Bulgaria să fie lovite. (…) Deci lumea poate să stea foarte liniștită - cei mai mulți au stat și până acum - și să nu se teamă de această modificare (a doctrinei). Unu, pentru că nu intri sub incidența modificării, și doi, Putin în acest moment, se pregătește să marcheze, să ocupe noi teritorii, sigur, cu niște pierderi de vieți umane colosale. Lui nu-i pasă de vieți umane. Și atunci lui îi merge bine. Or, când îți merge bine, poți să ameninți, dar nu ai de ce să lovești cu rachete țări cum e România.
Cosmin Stan: Practic să strici o rachetă, să o irosești pe o țară precum România...
Armand Goșu: Nu e vorba de asta. E teama de reacția pe care o va provoca. Gândiți-vă, China, care e principalul aliat al Rusiei, e împotriva utilizării armelor nucleare. India, tot sudul global care acuma cochetează cu Rusia, cu Putin din cauza anti-occidentalismului funciar, din momentul acela își va schimba atitudinea față de Rusia.
În momentul ăla există riscul pentru Putin ca împotriva Rusiei să se creeze o coaliție majoritară în lume, care să sancționeze comportamentul lui”.
Cine este Armand Goșu
Istoricul Armand Goșu este expert în istoria politică a Rusiei. Din 2004, el predă, la Universitatea din București, istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, precum și evoluţiile din fostul spaţiu sovietic.
De altfel, Goșu are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998).
A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 şi 1999-2000, iar între 2005 şi 2010 a fost redactor-şef adjunct.
În perioada 2013-2014 redactor-şef al Revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.
A publicat cărţile: "Euro-falia. Turbulenţe şi involuţii în fostul spaţiu sovietic" (2016), "Democraţia sub asediu. România în context regional" (coordonator împreună cu Alexandru Gussi, 2019), "Istoria comunismului din România", vol. III: Documente. Nicolae Ceauşescu (1972-1975) (coeditor, Polirom, 2016), "Rusia, o ecuaţie complicată" (Polirom, ed. I, 2021, ed. a II-a, 2022), "Între Napoleon şi Alexandru I" (Polirom, 2022), "Putin, obsesia imperiului" (cu ilustraţii de Dan Perjovschi, Polirom, 2022).
Cel mai recent volum al său, “Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina și noua dezordine mondială”, a fost publicat la editura Polirom.