Localnicii au numărat nu mai puțin de 12 explozii, provocate de rachete cu rază lungă, occidentale - de data asta Storm Shadow, de producție britanică.
În replică, rușii au ridicat în aer toate cele șapte bombardiere strategice Tupolev pe care le au în bazele din vestul țării. Este un semn că ar putea lansa, în orele următoare, un nou atac devastator asupra orașelor ucrainene.
Potrivit unor martori oculari, 12 rachete britanice Storm Shadow, cu rază lungă de acțiune, au lovit un centru de comandă al armatei ruse, aflat într-un buncăr în curtea unui palat țarist din regiunea Kursk, preluat de armată la începutul invaziei în Ucraina. Nu se știe din ce cauză au lansat ucrainenii atâtea rachete, dar atacul i-a băgat în sperieți pe localnici.
Unii analiști cred că centrul de comandă atacat de ucraineni era vizitat de oficiali de rang înalt sau era una dintre bazele unde au fost cazați militarii nord-coreeni care luptă pentru Rusia.
Mike Valerio, corespondent CNN: „Coreea de Sud spune că membri ai serviciilor ruse instruiesc trupele (nord-coreene) în două domenii-cheie. Primul este tactica, iar al doilea este răspunsul la drone. De ce sunt ambele demn de subliniat? Pentru că, deși Coreea de Nord are o armată uriașă, aceasta nu a fost expusă războiului cu drone și rigorilor războiului modern din lumea exterioară. Acest lucru ar putea fi folosit pentru a-i pregăti mai bine în lupta împotriva Ucrainei”.
În Kiev, mai multe ambasade occidentale au anunțat că își suspendă serviciile și au trimis angajații acasă, de teama unei riposte rusești. Până la urmă, starea de alertă a fost suspendată, iar serviciile ucrainene de spionaj au anunțat că zvonul privind riposta a fost o campanie psihologică răspândită de ruși.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Au existat multe emoții și întrebări legate de un anumit pericol. Asta, deși am experimentat deja atât de multe atacuri crude și josnice din partea Rusiei, de-a lungul timpului. Furia informațională care a avut loc astăzi, cu unele mesaje panicarde toate acestea sunt de folos doar Rusiei”.
Sabrina Singh, secretar de presă adjunct al Pentagonului: „Este aceeași retorică iresponsabilă pe care am mai văzut-o și pe care, sincer, am observat-o în ultimii doi ani”.
După ce a permis Kievului să lovească pe teritoriul Rusiei cu rachete americane cu rază lungă de acțiune, președintele Biden a decis și furnizarea de mine anti personal, pentru a zădărnici înaintarea trupelor terestre inamice. Aceste dispozitive sunt interzise prin tratat internațional în 160 de țări. Statele Unite și Rusia nu sunt semnatare, dar Ucraina s-a angajat să le folosească doar pe teritoriul său.
Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Acestea sunt mine care vor deveni inerte în cel mult două săptămâni. Așadar, ele nu reprezintă o amenințare pentru comunitățile civile atunci când acestea revin într-o zonă după încheierea unui război”.
Potrivit unor surse de la Kremlin, Vladimir Putin ar vrea să discute despre un acord de încetare a focului cu Ucraina, mediat de președintele Trump, dar exclude să facă orice concesii teritoriale majore și insistă ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin: „Președintele a mai spus deja că orice opțiune de înghețare a acestui conflict nu ar funcționa pentru noi”.
Sursele de la Kremlin sugerează, însă, că s-ar putea să existe loc de negocieri cu privire la fragmentarea precisă a celor patru regiuni estice Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - pe care Moscova le revendică în întregime. Totuși în teren, forțele ruse controlează cam 70 - 80% din teritoriul cumulat al celor patru regiuni.