Miniştrii de externe ai Marii Britanii şi României au venit la Chişinău la puţin peste două săptămâni după ce preşedintele pro-european Maia Sandu a câştigat un nou mandat, deşi cu o marjă mai mică decât se aştepta.
Alegătorii moldoveni au susţinut luna trecută, de asemenea cu o marjă mică, şi un referendum de modificare a Constituţiei pentru a include prevederi referitoare la integrarea în Uniunea Europeană. Premierul Dorin Recean a prezentat miercuri o versiune actualizată a Constituţiei Republicii Moldova şi a identificat integrarea în UE ca obiectiv strategic.
Un comunicat al Marii Britanii precizează că parteneriatul de securitate urmăreşte „să se bazeze pe cooperarea extinsă dintre cele două ţări şi să consolideze rezilienţa Republicii Moldova împotriva ameninţărilor externe”.
Ministrul britanic de externe David Lammy a remarcat afluxul mare de ucraineni de la invazia Rusiei, în februarie 2022, inclusiv 50.000 de copii. „Cu Ucraina alături, moldovenii îşi amintesc constant de opresiunea, imperialismul şi agresiunea Rusiei”, a spus Lammy.
Maia Sandu a denunţat războiul Moscovei din Ucraina şi a descris Rusia şi corupţia drept cele mai mari ameninţări la adresa Moldovei, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.
Cele două ţări au încheiat, de asemenea, un acord privind readmisia, pentru a asigura întoarcerea în Moldova a cetăţenilor săi care se află ilegal în Marea Britanie.
De asemenea, s-au convenit un acord de 2 milioane de lire sterline (2,52 milioane de dolari) pentru îmbunătăţirea protecţiei Moldovei împotriva atacurilor cibernetice şi un grant de 5 milioane de lire sterline pentru îmbunătăţirea serviciilor de sănătate pentru refugiaţi.
La rândul său, ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, a salutat rezultatul alegerilor din Moldova şi a declarat că întâlnirea tripartită a subliniat „hotărârea României şi a Regatului Unit de a lucra împreună pentru a sprijini ferm Moldova”.