Substanța chimică TFA (acid trifluoroacetic) a fost detectată în 24 din 30 de probe prelevate, în special în Paris, conform studiului realizat de organizația pentru drepturile consumatorilor UFC-Que Choisir și de grupul ecologist Future Generations - potrivit AFP.
TFA este un tip de substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), adesea numite ”substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se degradează ușor.
În plus, în 20 din cele 30 de probe, concentrațiile de TFA au depășit limitele de reglementare europene pentru 20 de PFAS individuale.
În conformitate cu normele Uniunii Europene, începând din 2026, apa potabilă nu trebuie să depășească 500 nanograme pe litru pentru toate PFAS.
ONG-urile cer ca TFA să fie adăugat pe listă. Dintre cele 30 de orașe și comune în care apa a fost analizată, districtul 10 al capitalei franceze are a doua cea mai mare concentrație, cu 6 200 nanograme pe litru, după Moussac, în sudul Franței.
Orașul Bruxerolles din vestul Franței se află pe locul al treilea, cu 2 600 de nanograme pe litru.
"Nu există o soluție miraculoasă care să fie oferită consumatorilor. Apa îmbuteliată este, de asemenea, contaminată, iar filtrele nu sunt eficiente.", a declarat joi Pauline Cervan, toxicolog la Future Generations.
În plus față de TFA, cele două grupuri au analizat prezența altor substanțe chimice veșnice în apă.
Concentrațiile de PFAS "rămân în conformitate cu standardul ales de Franța", unde limita este stabilită la 100 nanograme/litru.
Dar acest standard este "mult mai puțin strict decât cele ale altor țări", cum ar fi Statele Unite și Danemarca, au transmis grupurile, adăugând că standardele franceze sunt "mult prea neprotectoare" și nu se bazează pe "date toxicologice solide."
Dacă Franța ar aplica cele mai stricte standarde și ar include TFA, 80% dintre probele din studiu ar fi considerate neconforme, a declarat Olivier Andrault de la UFC-Que Choisir.
"Prin urmare, trebuie să acționăm", a adăugat el. "La nivel individual, este imposibil să scăpăm de PFAS", a adăugat Cervan.
"Așadar, avem nevoie de o acțiune colectivă din partea autorităților publice."
Un proiect de lege menit să restricționeze fabricarea și vânzarea PFAS, care a fost adoptat în primă lectură de către legislatori în primăvara anului 2024, urmează să fie supus din nou la vot luna viitoare.