Autoritățile sanitare au transmis notificări către toate instituțiile de învățământ, și insistă asupra măsurilor de prevenție.
Ramona Petcu, profesor învățământ primar: „Noi ne vedem zi de zi, stăm împreună ore bune... unii 7, alții 8 ore. Cum ne protejăm noi în clasă, unii pe ceilalți?”
Ministerul Sănătății și cel al Educației au trimis în creșe, grădinițe și școli o solicitare către cadrele didactice, să recapituleze cu cei mici măsurile de prevenție a infecțiilor respiratorii.
Părinții sunt rugați să îi țină acasă, până la vindecare, pe cei bolnavi. Asta, după ce evoluția cazurilor la populația generală, în cel mai recent raport publicat, arată o creștere bruscă, cu 38 %, în doar o săptămână. Și numărul celor diagnosticați clinic cu gripă e mai mare cu 1.100 de cazuri.189 au primit și confirmare prin analize de laborator.
După fiecare pauză, în care au stat împreună, elevii ar trebui să folosească săpunul! Preferabil, zilnic, unul antibacterian! Săpunul antibacterian te protejează câteva ore după ce te-ai spălat.
Din păcate, în alte instituții, elevii învață doar teoria. La toaletă, savonierele și aparatele pentru săpun lichid sunt goale.
Autoritățile de sănătate publică spun că infecțiile respiratorii de sezon se răspândesc cel mai ușor în comunitățile de copii, pentru că aceștia stau aproape unii de alții și, cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai slabe șansele să respecte corect regulile de igienă. În București avem cel puțin o școală cu mai multe cazuri de gripă confirmate la elevi. Aceștia sunt izolați la domiciliu, iar spațiile sunt dezinfectate. În această școală, au fost lipite pe pereți și pe dulapuri afișe care arată inclusiv că antibioticele nu trebuie administrate fără aviz medical.
În doar 7 zile, numărul deceselor cu virus gripal a crescut cu 5, ajungând la 14 în acest sezon-cele mai multe, de la infecții cu tulpina A, scăpate de sub control.