Sondaj Reuters/Ipsos: Trump îşi începe noul mandat cu o rată de aprobare de 47%. Americanii nu au apetit pentru Groenlanda

Sondaj Reuters/Ipsos: Trump îşi începe noul mandat cu o rată de aprobare de 47%. Americanii nu au apetit pentru Groenlan
📅 2025-01-22

Acest lucru arată o naţiune polarizată după victoria republicanului în alegerile din noiembrie, a constatat un sondaj Reuters/Ipsos care s-a încheiat marţi.

Sondajul, efectuat luni şi marţi după învestirea preşedintelui Trump, arată că popularitatea acestuia este mai mare decât a fost în cea mai mare parte a mandatului său 2017-2021. Dar sondajul a arătat, de asemenea, că americanii au fost deja nemulţumiţi de unele dintre primele sale măsuri. Astfel, 58% dintre respondenţi au declarat că Trump nu ar trebui să graţieze toate persoanele condamnate pentru infracţiuni în timpul asaltului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

În esenţă, Trump a făcut exact acest lucru la câteva ore după începerea celui de-al doilea mandat al său, în timp ce sondajul încă se desfăşura. El le-a graţiat pe majoritatea celor aproape 1.600 de persoane acuzate că s-au alăturat asediului şi a pus capăt sentinţelor a 14 lideri ai insurecţiei.

Doar 29% dintre respondenţi au aprobat modul în care Trump gestionează politizarea percepută a sistemului judiciar. Miliardarul l-a acuzat pe predecesorul său, Joe Biden, că a înclinat balanţa justiţiei prin urmăriri penale menite să îl împiedice pe Trump să revină în funcţie, acuzaţii pe care democratul le-a negat. Trump a mai spus că ar putea folosi sistemul de justiţie pentru a se răzbuna pe rivalii săi politici.

IMIGRAŢIA STÂRNEŞTE CEL MAI MARE SPRIJIN

Participanţii la sondaj au privit, în schimb, cu mai multă căldură abordarea lui Trump cu privire la alte probleme. 46% dintre respondenţi sunt de acord cu modul în care gestionează imigraţia, o problemă pe care mulţi americani ar dori să o vadă ca principală prioritate a noii administraţii.

58% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia că Statele Unite ar trebui să „reducă drastic numărul imigranţilor cărora li se permite să solicite azil la frontieră”, semnalând un sprijin aparent pentru primele acţiuni ale lui Trump, de a suspenda o procedură care permitea depunerea cererilor de azil la frontiera americană. Trump a declarat, de asemenea, imigraţia ilegală o urgenţă naţională şi a luat măsuri pentru a restricţiona cetăţenia pentru copiii născuţi pe teritoriul SUA.

Trump a câştigat alegerile din 2024 învingând-o pe democrata Kamala Harris cu 312 voturi la 226 în Colegiul Electoral al SUA, deşi a obţinut doar 49,8% din votul popular naţional faţă de 48,3% pentru Harris.

CU CE APROPBARE ÎŞI ÎNCEPEAU PRIMUL MANDAT TRUMP ŞI BIDEN

Rezultatele sondajului reprezintă un fel de resetare pentru Trump, care şi-a început primul mandat prezidenţial cu o rată de aprobare de 43% - un scor care a crescut la 49% până la sfârşitul lunii ianuarie 2017 - dar s-a încheiat cu o rată de aprobare a performanţei sale de numai 34% după asediul Capitoliului - o încercare de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020.

Ratingul lui Trump a fost scăzut faţă de standardele istorice, spune Jacob Rubashkin, analist politic la Inside Elections. Preşedinţii Statelor Unite îşi încep de obicei mandatul cu cote de aprobare de peste 50%. „Da, este pozitiv pentru Trump, dar este aproximativ în conformitate cu ceea ce am văzut în primul mandat - o cotă de aprobare istoric scăzută la începutul unei preşedinţii”, a comentat Rubashkin.

Noul sondaj a intervievat 1.077 de adulţi americani online şi la nivel naţional şi are o marjă de eroare de 4 puncte procentuale.

La fel ca în cazul lui Biden, care a părăsit funcţia prezidenţială luni, popularitatea lui Trump s-a menţinut sub 45% în cea mai mare parte a primului său mandat, coborând până la 33% în decembrie 2017. Ambii lideri nu au reuşit să câştige în mod persistent aprobarea persoanelor din afara partidelor lor, iar în ultimul sondaj, 91% dintre republicani au aprobat conducerea lui Trump şi 84% dintre democraţi au respins-o.

Biden şi-a început preşedinţia cu o rată de aprobare de 55%, dar aceasta a scăzut rapid. A ajuns la 35% în ajunul alegerilor din noiembrie, nepopularitatea democratului fiind văzută ca un impuls pentru campania electorală a lui Trump.

APETIT REDUS AL AMERICANILOR PENTRU EXTINDERI TERITORIALE

Revenirea lui Trump la putere ridică posibilitatea unor schimbări semnificative în relaţiile Americii cu vecinii săi şi cu lumea în general, dar rezultatele sondajului indică un sprijin redus pentru planurile sale de extindere a teritoriului SUA sau de adoptare a unor tarife care ar putea genera preţuri mai mari.

Doar 16% dintre participanţii la sondaj au fost de acord cu afirmaţia potrivit căreia SUA ar trebui să facă presiuni asupra Danemarcei pentru a vinde Groenlanda către SUA.

Trump a declarat încă din această săptămână că SUA trebuie să controleze Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei, pentru a asigura securitatea internaţională. Danemarca şi Groenlanda au declarat că insula uriaşă nu este de vânzare.

De asemenea, 29% dintre respondenţi au afirmat că Statele Unite ar trebui să reia controlul asupra Canalului Panama de la Panama, un alt obiectiv internaţional al lui Trump. Statele Unite au cedat către Panama controlul final asupra căii navigabile strategice în 1999, însă Trump a acuzat Panama că a cedat Chinei controlul său - afirmaţii pe care guvernul panamez le-a negat vehement.

Doar 21% dintre participanţii la sondaj au declarat că sunt de acord cu declaraţia potrivit căreia Statele Unite au dreptul să îşi extindă teritoriul în emisfera vestică.

Trump pare să se concentreze mai mult pe satisfacerea celor mai înfocaţi adepţi ai săi decât a publicului larg, a declarat John Geer, expert sociolog la Universitatea Vanderbilt din Nashville.

38% dintre participanţii la sondajul Reuters/Ipsos au declarat că se identifică cel puţin într-o mică măsură cu mişcarea lui Trump „Make America Great Again”.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Donald Trump ”ia în considerare” continuarea ajutorului pentru Ucraina, iar noi sancțiuni contra Rusiei ”sunt posibile”

Preşedintele american Donald Trump a apreciat marţi ca "posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, transmite AFP.

Şeful Binance: Piaţa criptomonedelor ar putea atinge un nou maxim istoric în 2025

Piaţa criptomonedelor ar putea atinge un nou maxim istoric în 2025 datorită reglementărilor pozitive din SUA sub noua administraţie Trump, afirmă CEO-ul platformei de tranzacţionare Binance, Richard Teng, citat de CNBC.

O furtună de zăpadă lovește sudul Statelor Unite, inclusiv la Houston şi New Orleans. GALERIE FOTO

O rară furtună de iarnă s-a abătut marţi asupra coastei Golfului din sud-estul Statelor Unite, aducând căderi abundente de zăpadă, condiţii de polei şi rafale de vânt care au lovit cu precădere oraşele Houston şi New Orleans.

Donald Trump amenință Europa: ”UE este foarte rea pentru noi”. Este o ”mică China”, europenii sunt ”mari agresori”

Ţările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, "singura modalitate" ca Statele Unite "să fie tratate corect", a afirmat marţi preşedintele american Donald Trump, adăugând că produsele chinezeşti vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.

Sondaj Reuters/Ipsos: Trump îşi începe noul mandat cu o rată de aprobare de 47%. Americanii nu au apetit pentru Groenlanda

O proporţie de 47% dintre americani aprobă preşedinţia lui Donald Trump în momentul în care acesta s-a întors, săptămâna acesta, la Casa Albă.

Furtună judiciară în SUA, după ordinul lui Trump care blochează „cetățenia prin naștere”. 18 procurori l-au dat în judecată

Eliminarea „cetățeniei prin naștere” promulgată de Trump printr-un ordin executiv a dus la o adevărată furtună judiciară. 18 state americane, reprezentate de 18 procurori generali, au deschis acțiuni în justiție pentru a anula demersul noului președinte.

Prima zi a Forumului Economic Mondial de la Davos. Donald Trump, subiectul principal chiar dacă nu a fost prezent

Tranzacțiile, dereglementarea și amenințările la adresa comerțului mondial au fost pe tema reuniunii de la Davos, toate acestea în contextul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.

Lovitură pentru Raiffeisen Bank după ce a refuzat să se retragă din Rusia. Are de plătit despăgubiri de 2 miliarde de euro

Un tribunal rusesc a ordonat Raiffeisen Bank International din Austria să plătească daune de 2 miliarde de euro, ca urmare a prăbuşirii unei tranzacţii.

Justiţia belgiană respinge plângerile penale împotriva Ursulei von der Leyen legate de achiziţiile de vaccinuri anti-COVID

Justiţia belgiană a declarat inadmisibile o serie de plângeri penale împotriva preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitoare la achiziţiile de vaccinuri anti-COVID pe care le-a negociat în numele statelor UE cu compania Pfizer.

Tot mai mulți șoferi drogați depistați pe șosele. Medic: „Recunosc cu nonșalanță dezarmantă că au consumat”

Șoferii băuți sunt acum istorie, pentru că legiștii au de-a face cu șoferi drogați, care recunosc cu nonșalanță că au consumat substanțe psihoactive, spune medicul Bogdan Oprița, şeful UPU-SMURD Bucureşti.

Good News

Only good and positive news.