"UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără maşinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru", a declarat preşedintele american care a adăugat: "deci, sunt buni pentru taxe vamale".
Întrebat de presă la Casa Albă, Trump a mai asigurat că administraţia sa discută despre "taxe vamale de 10% asupra produselor chinezeşti, deoarece trimit fentanil în Mexic şi Canada", care în final este consumat în Statele Unite.
"Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm", adăugat Donald Trump, care corespunde cu data anunţată cu o zi înainte pentru aplicarea unor taxe vamale de 25% la produsele mexicane şi canadiene.
În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a denunţat deja deficitul comercial al SUA faţă de UE, comparând blocul european cu o "mică China" care "profită" de pe urma primei puteri economice a lumii.
"Avem un deficit comercial cu UE de 350 de miliarde de dolari", a insistat el marţi, "China este agresivă, dar nu este doar China. Alte ţări sunt, de asemenea, mari agresori", a mai spus Trump.
Deficitul comercial al SUA în comerţul cu UE s-a ridicat la 131 de miliarde de dolari în 2023, potrivit datelor reprezentantului Casei Albe pentru Comerţ (USTR) şi este concentrat în principal pe patru ţări, Germania, Franţa, Irlanda şi Italia.
Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-şi reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.
Înainte de a fi reales, Donald Trump ameninţase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepţia cazului în care blocul îşi majorează achiziţiile de petrol şi gaze americane.
El a impus deja taxe vamale pentru o serie de produse europene în timpul primului său mandat, în represalii la diferendul comercial dintre Washington şi Bruxelles cu privire la subvenţiile lor respective către producătorii locali de avioane, Boeing şi Airbus.