Încă de la începutul întâlnirii, Donald Trump a fost o prezență constantă în mințile participanților. În ciuda declarațiilor sale, liderii europeni au pus accentul pe lupta împotriva schimbărilor climatice după ordinul executiv prin care a ordonat guvernului SUA să se retragă - din nou - din pactul climatic de la Paris.
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a numit acordul din 2015 „cea mai bună speranță pentru întreaga umanitate” și a promis: „Europa va menține cursul și va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura și să oprească încălzirea globală”.
Pactul vizează limitarea încălzirii globale pe termen lung la 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste nivelurile preindustriale sau cel puțin menținerea creșterii temperaturii sub 2 grade Celsius .
„Lumea trece printr-o tranziție energetică care este de neoprit”, a declarat Simon Stiell, șeful Organizației Națiunilor Unite pentru climă. Acesta a adăugat că „ușa rămâne deschisă” în cazul în care Statele Unite doresc să revină într-o zi la Acordul de la Paris.
Unii europeni, precum Giorgia Meloni din Italia, care a fost invitată la începutul lucrărilor de la Davos, s-au prezentat ca fiind mai prietenoși cu Trump, asta în timp ce întrebările legate de planurile acestuia legate de Groenlanda și tarife au dominat discuțiile.
Alain Berset, șeful Consiliului Europei, care apără drepturile omului și sprijină democrația, a declarat că nu a fost „surprins” de discursul lui Trump de la învestire. El a spus că președintele SUA a revenit la putere în urma unor alegeri democratice, dar democrația trebuie apărată în permanență.
„Asistăm la un regres al democrației peste tot în lume, chiar și în cele mai avansate democrații”, a declarat Berset pentru The Associated Press. „Este o mișcare în rău - în direcția greșită”.
În timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a declarat că ar putea pune capăt războiului Rusia-Ucraina într-o singură zi. El nu a menționat nicio țară în discursul său inaugural, chiar dacă a spus că dorește să fie „un pacificator și un unificator” în general.
La aproape trei ani de la invazia totală a Rusiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a folosit de discursul său de la Davos pentru a îndemna aliații europeni să rămână uniți.
„Ne aflăm într-un nou punct de cotitură, pe care unii îl văd ca pe o problemă pentru Europa, dar pe care alții îl numesc o șansă. Europa trebuie să se impună ca un actor global puternic”, a spus el. „Să nu uităm - nu există niciun ocean care să separe țările europene de Rusia.
El a recunoscut rolul critic al Statelor Unite ca aliat al Europei:„În timp de război, toată lumea își face griji - vor rămâne Statele Unite alături de ei? Fiecare aliat își face griji în această privință. Dar își face cineva griji în Statele Unite că Europa i-ar putea abandona într-o zi - ar putea înceta să le mai fie aliat?” a spus Zelenski. „Răspunsul este nu”, a spus el.
„Europa nu își poate permite să fie a doua sau a treia în rândul aliaților săi. Dacă se întâmplă acest lucru, lumea va începe să meargă înainte fără Europa, iar aceasta este o lume care nu va fi confortabilă sau benefică pentru europeni”, a adăugat el.