Rusia oprește livrările de gaze în Republica Moldova de la 1 ianuarie. Chișinăul nu recunoaște datoria pretinsă de ruși

Rusia oprește livrările de gaze în Republica Moldova de la 1 ianuarie. Chișinăul nu recunoaște datoria pretinsă de ruși
📅 2024-12-28

Compania susţine că îşi rezervă dreptul de a întreprinde orice acţiune, inclusiv încetarea contractului de furnizare cu Republica Moldova.

Rusia furnizează Republicii Moldova circa 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Acesta este transportat prin conducte în regiunea separatistă Transnistria, care foloseşte gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei, scrie Reuters.

Populaţia Republicii Moldova de 2,5 milioane de locuitori se pregăteşte de lungi pene de curent după ce Kievul a anunţat că nu va prelungi contractul de tranzit ce expiră la 31 decembrie cu Gazprom, care permitea până acum ca gazul rusesc să ajungă mai departe în Slovacia, Austria, Ungaria şi Italia, notează agenţia britanică de ştiri, potrivit Agerpres.

Stare de urgență în Republica Moldova

Începând cu 16 decembrie, Republica Moldova a delcarat stare de urgenţă în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile.

"Această măsură este necesară în contextul riscurilor majore la adresa securităţii energetice a Republicii Moldova şi eventualelor efecte de ordin umanitar în stânga Nistrului, determinate de incertitudinea privind livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea transnistreană", se arată într-un comunicat al guvernului de la Chişinău.

Chiar dacă Ucraina nu va mai prelungi după 1 ianuarie 2025 acordul privind tranzitul gazului rusesc, "nu există nicio problemă de tranzit - sunt căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova şi către stânga Nistrului", precizează executivul, făcând referire la rute alternative, cum ar fi cea prin Turcia.

Pe de altă parte însă, Gazprom solicită Republicii Moldova plata unei pretinse datorii istorice de circa 700 de milioane de dolari, datorie nerecunoscută de guvernul de la Chişinău.

Centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea separatistă Transnistria, produce pe baza gazelor ruseşti mare parte din energia necesară Republicii Moldova, respectiv circa 80% din necesarul de energie pe malul drept al Nistrului, prin urmare sistarea livrării gazului furnizat de Gazprom ar provoca o criză energetică.

"Dacă intenţia Gazpromului se va materializa, ea se va solda cu o criză umanitară care vine din două surse. Prima este lipsa de resurse energetice pentru necesităţile de bază, în mijloc de iarnă. Al doilea lucru este lipsa de venituri pentru aceşti oameni ca să-şi cumpere bunurile de bază. Acesta este contextul şi problemele care trebuie să le rezolve Guvernul Republicii Moldova", a declarat premierul moldovean Dorin Recean, potrivit sursei citate.

"Capacitatea de import a energiei electrice în ţara noastră este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Vulnerabilitatea este accentuată de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcăneşti traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din ţara vecină", explică guvernul de la Chişinău, potrivit Agerpres.

"Totodată, în lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu va putea asigura producţia necesară de energie electrică în aceleaşi condiţii. Astfel chiar şi în condiţiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul ţării, preţul acesteia va fi afectat semnificativ mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului", adaugă guvernul.

"Pe parcursul stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va putea adopta măsuri urgente pentru a aloca resurse financiare şi a coordona acţiunile necesare în vederea asigurării resurselor energetice, dar şi a depăşirii consecinţelor umanitare ale acesteia", se mai arată în comunicat.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Primele decizii după prăbușirea avionului în Kazahstan. Mai multe companii aeriene au hotărât același lucru

Mai multe companii aeriene anunţă că-şi suspendă zborurile către oraşe ruseşti, după ce experţi şi Washingtonul au estimat că prăbuşirea de Crăciun avionului Azerbaijan Airlines ar fi putut fi cauzată de o rachetă antiaeriană rusească.

Nicușor Dan anunță trei mari lucrări în București, în 2025. Traficul rutier ar putea fi grav afectat

Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, anunţă că în mod cert pasajele subterane de la Obor ş Lujerului şi podul de la Băneasa, de pe drumul naţional 1 Bucureşti-Ploieşti, vor intra in reparaţii în cursul anului viitor.

Lovitură pentru bugetari, la început de an. Ziua în care trebuie să meargă la muncă. Guvernul nu mai dă liber

Ziua de 3 ianuarie va fi lucrătoare și pentru bugetari a decis Guvernul, potrivit unor surse. Măsura urmează să fie adoptată oficial în ședința de Guvern.

Rusia oprește livrările de gaze în Republica Moldova de la 1 ianuarie. Chișinăul nu recunoaște datoria pretinsă de ruși

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05:00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile de la Chişinău, care este nerecunoscută, însă, peste Prut.

Sindicaliștii din Sănătate sugerează „proteste spontane” după tăierile din „ordonanța trenuleț”

Sănătatea e sistemul cel mai afectat de tăierile prevăzute în ordonanța „trenuleț”, pentru că „toate recompensele salariale rămân blocate” consideră Gabriel Predica, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Noi scumpiri pentru bucureșteni. Și STB ar putea majora tarifele. Ce spune Nicușor Dan

Bucureștenii ar putea plăti mai mult de la anul și pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun ale STB, după ce Metrorex a anunțat că vrea să majoreze tarifele din ianuarie.

Ultima variantă pentru vouchere de vacanță: Condiția pusă bugetarilor ca să beneficieze în continuare de acest beneficiu

Bugetarii care vor să beneficieze în continuare de voucherele de vacanță trebuie să plătească din propriul buzunar jumătate din valoarea acestora, a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Un medic avertizează asupra greșelilor pe care le fac oamenii în timpul sărbătorilor. Sfatul său îi va surprinde pe mulți

Un medic a avertizat cu privire la o greșeală în privința somnului pe care mulți oameni o fac în timpul sărbătorilor.

Victoria este de negăsit de trei săptămâni. Ce le-a spus tatăl ei polițiștilor

Un bărbat din Republica Moldova a solicitat ajutorul Poliţiei Române pentru a-şi găsi fiica în vârstă de 27 de ani. Acesta a spus că știa că tânăra se află în judeţul Cluj şi nu a reuşit să intre în contact cu ea de aproape trei săptămâni.

Notificarea primită de sute de mii de români de la furnizorul de electricitate. Ce se va întâmpla de la 1 aprilie

Hidroelectrica le-a trimis notificare celor 500.000 de clienți în care le reamintește că prețul actual de furnizare a energiei electrice nu este garantat ca fix decât până la 31 martie, când expiră plafonarea tarifelor, scrie Profit.ro.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.