Prevederea apare în ordonanța „trenuleț” și a fost discutată la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
Mai exact, acei acei bugetari care doresc voucher-ul de vacanţă de 1.600 de lei, trebuie să contribuie din salariu cu 800 de lei, jumătate din valoarea lui. Despre prorogarea indexării pensiilor cu inflaţia, până în 2026, Bogdan Hossu a arătat că va crea o tensiune socială suplimentară dar este şi imorală şi a precizat că sindicatele pe care le reprezint au anunţat proteste. Hossu a mai spus că ultima variantă a Ordonanţei va fi transmisă sâmbătă seară, membrii Guvernului încercând să rezolve o parte din solicitările sindicatelor şi patronatelor.
„Datorită şi patronatului, a rămas că voucherele de vacanţă rămân în vigoare, condiţia fiind ca din 1.600 de lei să existe o contribuţie din salariul propriu al salariatului, ca să obţină voucherul, adică jumătate, 800 de lei. Este opţională obţinerea voucher-ului de vacanţă, în sensul că, dacă dai 800 de lei, vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi. Vrei voucherul de vacanţă de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei”, a spus Bogdan Hossu, după întâlnirea de la Palatul Victoria, conform news.ro.
Despre creşterea pensiilor cu inflaţia, liderul Cartel Alfa a arătat că această creştere este prorogată până în 2026.
„Le-am spus că nu numai că prorogarea va crea o tensiune socială suplimentară dar este şi imorală, pentru că practic, conform legii, dacă se aplică de la 1 ianuarie 2026, se aplică pe inflaţia din 2024 nu şi inflaţia din 2023 pe care ei au suportat-o”, a subliniat Hossu.
„Noi am anunţat proteste”, a mai spus liderul Cartel Alfa.
Bogdan Hossu s-a referit şi la plata orelor suplimentare.
„Am spus: Nu mai cereţi ore suplimentare, dacă nu sunteţi capabili să le plătiţi, pentru că nu sunt ore suplimentare făcute conjunctural (..) ci sunt structurale, din cauza personalului insuficient, cum e în Poliţie, în sănătate”, a menţionat el.
Reprezentantul sindicatului s-a referit şi la îngheţarea angajărilor. „Au spus că toate memorandumurile aprobate, inclusiv cele din sănătate, vor funcţiona în continuare, deci se vor face angajări. Problema de fond este că numărul de angajări trebuie să se încadreze în buget, drept care nu vor exista resurse”.
Bogdan Hossu a afirmat că sindicatele vor primi această nouă formă a Ordonanţei „trenuleț” în această seară, „în sensul în care, pentru o parte din ceea ce au indicat vor încerca să găsească soluţii de rezolvare”.
„Aşteptăm forma finală şi în funcţie de acest lucru vom hotărî în continuare forma de acţiune”, a mai spus Hossu.