Oficialii ruși au declarat că președintele rus Vladimir Putin este deschis să discute cu Donald Trump, președintele ales al SUA, despre un acord de încetare a focului în Ucraina, dar exclude eliberarea teritoriilor ocupate și insistă ca Ucraina să renunțe la aspirațiile sale NATO, au declarat pentru Reuters surse familiarizate cu ideile Kremlinului.
În primul raport detaliat privind ceea ce Putin ar accepta în orice acord negociat de Trump, cinci actuali și foști oficiali ruși au declarat că Kremlinul ar putea fi de acord, în linii mari, cu o încetare a focului de-a lungul liniei de contact.
Potrivit a trei dintre surse, care au dorit să-și păstreze anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile, ar putea exista loc pentru negocieri privind împărțirea exactă a patru regiuni estice - Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Moscova susține că aceste patru oblasturi fac parte din Rusia.
Cu toate acestea, doi oficiali ruși au declarat că Rusia ar putea fi deschisă la retragerea trupelor din zonele relativ mici ale teritoriului pe care îl deține în oblasturile Harkov și Mykolaiv.
Două surse au declarat că decizia președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să lanseze rachete ATACMS americane adânc în Rusia ar putea complica și întârzia orice soluționare - și ar spori cererile Moscovei.
Ambele surse au declarat că, dacă nu se convine asupra unei încetări a focului, Rusia va continua să lupte, notează Ukrainska Pravda.
„Putin a spus deja că înghețarea conflictului nu va funcționa în niciun fel. Iar autorizarea rachetelor este o escaladare foarte periculoasă din partea Statelor Unite”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
În total, Rusia a preluat peste 110.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean,iar Ucraina deține aproximativ 650 de kilometri pătrați din regiunea rusă Kursk.
O sursă a declarat că Putin ar putea vinde acordul de încetare a focului în interiorul Rusiei, care ar lăsa Rusia să dețină cea mai mare parte din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson și ar păstra podul terestru către Crimeea, ca pe o victorie.
Toți acești oficiali ruși au susținut că viitorul Crimeei nu se află pe agenda discuției.
Un oficial, o sursă de rang înalt familiarizată cu discuțiile la nivel înalt de la Kremlin, a declarat că Occidentul va trebui să accepte „adevărul crud” că tot sprijinul pe care l-a acordat Ucrainei nu a reușit să împiedice Rusia să câștige războiul.
Când au fost întrebate cum ar putea arăta o încetare a focului, două surse ruse au citat un proiect de acord care a circulat în Rusia în aprilie 2022.
Conform acordului, Ucraina ar trebui să promită neutralitate permanentă în schimbul unor garanții internaționale de securitate din partea a cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Regatul Unit, China, Franța, Rusia și SUA.