Alcoolul e toxic în primul rând pentru ficat și creier. Analizele de sânge arată obiectiv ce face alcoolul în organism. Globulele roșii devin mai mari se văd în hemoleucogramă.
Laura Iliescu medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Din cauza consumului de etanol, fac mal-absorbții diferite. Au o cantitate de B12 modificată și toate acestea dau structura și funcția normală a globulei roșii”.
Cele două analize, care arată funcția ficatului, se numesc AST și ALT. În consumul cronic de alcool - crește AST. Și o altă analiză, numită GGT, e modificată. Vorbim despre o enzimă din ficat, implicată în procesele legate de inflamație. Dar și în procesele legate de substanțe cancerigene.
Reporter: Ce înseamnă cardiomiopatie?
Iulian Călin medic primar cardiolog: „Inima se contractă foarte mult, se bombează, nu mai are forță de contracție și oamenii obosesc la eforturi minime, ușoare. Ajung cu stază, adică cu apă care se oprește în sistemul venos periferic și picioare umflate, cum e un pacient cu insuficiență alcoolică. Avem voie să consumăm alcool - 120-130 de grame de alcool pe săptămână - dacă ești bărbat - și vreo 70 de grame dacă ești femeie, asta înseamnă o sticlă de vin”.
O sticlă de vin, dar consumată pe tot parcursul săptămânii - ar fi limita de siguranță. Dacă aveți însă hipertensiune, e mult:
Iulian Călin, medic primar cardiolog: „Pacienți, care iau un tratament de tensiune arterială și este controlată, dacă consumă alcool nu reușim să îl controlăm corect cu tratamentul.
De asta le recomandăm să evite consumul de alcool”.