Putin a declarat joi că trebuie o mobilizare mai amplă pentru eliminarea scurgerilor de petrol din Marea Neagră, care provin de la două vase ruseşti, afirmând că eforturile de până acum par să fi fost insuficiente pentru a face faţă dezastrului ecologic, relatează Reuters, preluat de news.ro.
Putin a declarat în cadrul unei reuniuni guvernamentale că eforturile de curăţare au fost slab coordonate între organismele regionale şi federale.
„Din ceea ce văd şi din informaţiile pe care le primesc, ajung la concluzia că tot ceea ce se face pentru a minimiza pagubele nu este încă suficient”, le-a spus liderul de la Kremlin oficialilor din guvern.
El a cerut formarea unei comisii care să se ocupe de atenuarea dezastrului şi care să prevină în viitor scurgerile de produse petroliere din nave.
Petrolul s-a scurs din două vase învechite după ce acestea au fost avariate de o furtună pe 15 decembrie în strâmtoarea Kerci. Unul s-a scufundat, iar celălalt a eşuat.
Aproximativ 2.400 de tone de produse petroliere s-au deversat în mare, au declarat anchetatorii ruşi săptămâna trecută, în ceea ce Putin a numit joi „una dintre cele mai grave provocări ecologice” cu care Rusia s-a confruntat în ultimii ani.
În momentul producerii dezastrului, mass-media de stat a relatat că petrolierele avariate, ambele mai vechi de 50 de ani, transportau în total aproximativ 62 000 de barili (9.200 de tone) de produse petroliere.
De la deversare, mii de angajaţi ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari au lucrat pentru a îndepărta tone de nisip şi pământ contaminat de pe ambele părţi ale strâmtorii Kerci.
Grupurile de mediu au raportat decese ale delfinilor, marsuinilor şi păsărilor de mare.
Strâmtoarea Kerci face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov şi separă peninsula Kerci din Crimeea de regiunea Krasnodar din Rusia.