Pedepse aspre pentru traficanții care au construit primul laborator de extragere a cocainei din România

Pedepse aspre pentru traficanții care au construit primul laborator de extragere a cocainei din România
📅 2025-01-09

Tribunalul Bihor s-a pronunţat miercuri, toţi fiind condamnaţi la închisoare cu executare, sentinţa nefiind însă definitivă. Astfel, potrivit sentinţei, cetăţeanul israelian Simon Shimon Selouk a fost condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie, Mihai Strelciuc, care s-a căsătorit între timp şi acum poartă numele Pallares Araque, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, orădeanul Emilian Dorel Silaghi a primit 9 ani şi 8 luni, la fel şi cetăţeanul columbian Ospitia Orlando Marin. Daniel Salazar Ladino a primit o pedeapsă de 6 ani, 7 luni şi 10 zile, tot cu executare.

Mihai (fost Strelciuc) Pallares Araque, Emilian Silaghi, Simon Selouk, Daniel Salazar Ladino şi Ospitia Orlando Marin au fost trimişi în judecată de DIICOT şi acuzaţi că, în iunie 2022, au constituit un grup ce avea ca scop extragerea şi purificarea cocainei care ar fi urmat să fie distribuită în România. Înţelegerea a fost făcută în urma mai multor întâlniri între cei cinci, dintre care unele au avut loc în Spania, susţin anchetatorii.

Rețeaua a creat primul laborator de extragere a cocainei din România

Bărbaţii au fost trimişi în judecată pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc.

În anul 2022, în 10 iulie, poliţiştii de la Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii din cadrul DIICOT, au desfăşurat o acţiune amplă, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în importul de droguri de mare risc.

Potrivit comunicărilor oficiale de atunci, la începutul lunii iunie 2022, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat format din trei persoane (doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian), la care ulterior ar fi aderat alţi doi bărbaţi (cetăţeni columbieni), care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizării operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirii/traficării ulterioare a acestora pe teritoriul României.

Metoda prin care cocaina ajungea în România

Acest grup şi-ar fi derulat activitatea infracţională fără întrerupere, din momentul constituirii lui şi până la data de 10 iulie 2022. Astfel, la data de 1 iulie 2022, cetăţenii columbieni, însoţiţi de cetăţenii români, ar fi introdus, pe teritoriul României, aproximativ 6 kilograme de cocaină.

Cocaina ar fi fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene, pe cale aeriană, de către cetăţenii columbieni. Aceştia ar fi avut, pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale.

În perioada 30 iunie - 6 iulie 2022, membrii grupului infracţional organizat ar fi efectuat demersuri, în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operaţiunilor de extracţie a drogurilor, respectiv achiziţionarea substanţelor chimice necesare şi a vaselor de reacţie. De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia ar fi închiriat o cabană în satul Zece Hotare (comuna Şuncuiuş), aflată în afara zonelor locuite, din judeţul Bihor.

În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie 2022, a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, 4 dintre bărbaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea, pe cale chimică şi fiind astfel identificat, pe teritoriul României, primul laborator de extragere secundară a cocainei din istoria structurilor de combatere a criminalităţii organizate.

În urma percheziţiei domiciliare, au fost descoperite şi ridicate un calup presat de 1 kilogram care conţinea procaină, 148 de grame de cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare şi un amestec de cocaină şi cafea, cântărind 5 kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie, constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi 10 pungi de cafea, sigilate. Valoarea de piaţă a cocainei descoperite a fost de aproximativ 200.000 de euro.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

România va avea cea mai mare centrală pe gaz din Europa. Mintia ar putea produce peste 3.800 de megawaţi

Mintia, cea mai mare centrală pe gaz din Europa, va fi finalizată în totalitate în 2026, iar până la sfârşitul acestui an ar trebui să fie cel puţin 1.000 de megawaţi conectaţi la sistem, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Dacia Bigster, lansată oficial în România. Echipări și prețuri pentru modelul produs exclusiv la Mioveni

Dacia Bigster este disponibilă de pe 9 ianuarie și în România și poate fi cumpărat cu un preț de pornire de 23.000 de euro. Modelul produs exclusiv la Mioveni a fost prezentat în premieră mondială la Salonul Auto de la Paris din octombrie 2024.  

Focar de salmonella la o fermă de păsări din Vaslui. Peste 200.000 de gaini au fost sacrificate pentru a opri răspândirea

Măsuri radicale la o fermă de păsări, de la marginea orașului Vaslui, unde inspectorii DSV au găsit, la un control periodic, salmonella, o bacterie periculoasa pentru om.

Pacienta cu HMPV este în izolare. Ministrul Sănătății spune că virusul nu a ajuns în România din China

Este perioada gripelor și a virozelor, iar în acest context a apărut și prima infectare cu virusul gripal HMPV în România, în județul Bihor.

Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi păstrată și după 1 aprilie. „Scenariile” lui Burduja

Plafonarea prețurilor la energie ar putea să continue și după data de 1 aprilie, când era prevăzută încetarea acestei măsuri de sprijin pentru populație. Este unul din scenariile de lucru, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Dani Mocanu a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare, cu executare, pentru proxenetism și spălare de bani

Interpretul de manele Dani Mocanu a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare, cu executare, într-un dosar de proxenetism și spălare de bani. A scăpat de acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat, doar pentru că fapta s-a prescris.

Țara din Uniunea Europeană care amenință că va opri ajutorul pentru Ucraina. Care sunt motivele

Slovacia analizează posibile măsuri contra Ucrainei, printre care oprirea ajutorului pentru această ţară, dacă nu este găsită o soluţie la stoparea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean, a declarat joi premierul slovac Robert Fico.

Pedepse aspre pentru traficanții care au construit primul laborator de extragere a cocainei din România

Doi români, doi columbieni şi un israelian, care au creat, într-o cabană dintr-o zonă izolată a judeţului Bihor, primul laborator clandestin din România de extragere a cocainei au fost condamnaţi de Tribunalul Bihor la închisoare.

Răsturnare de situație în cazul adolescenților găsiți morți în Tulcea. Nu s-ar fi sinucis. Ce s-ar fi întâmplat, de fapt

Este anchetă la Tulcea în cazul celor doi adolescenți de 15 ani care au fost găsiți morți, la marginea orașului. Oamenii legii iau în calcul și varianta unui accident.

(P) 5 idei de machiaj pentru seara de Revelion

Seara de Revelion este momentul perfect pentru a străluci, iar un machiaj bine realizat poate transforma întreaga ta apariție.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.