Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi păstrată și după 1 aprilie. „Scenariile” lui Burduja

Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi păstrată și după 1 aprilie. „Scenariile” lui Burduja
📅 2025-01-09

În privința păstrării schemei de compensare-plafonare şi după 1 aprilie 2025 o decizie finală va fi luată până pe 1 februarie, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

"Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puţin în situaţia proiectului de buget şi bugetului adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiţi, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei şi Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spaţiu de respiro furnizorilor. De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, aşa cum este astăzi, pentru trei-şase luni, având în vedere că situaţia în regiune este complicată, având în vedere creşterile de preţ la gaz, mai ales pe piaţa internaţională şi având în vedere că vrem să îi protejăm pe clienţii finali. Vom lua decizia până la finalul lunii ianuarie” a declarat Burduja.

Ministrul Energiei a detaliat aspecte tehnice legate de sprijinul pe care Guvernul vrea să-l ofere în continuare consumatorilor vulnerabili.

Ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului interministerial şi vom alege cea mai bună opţiune: păstrăm schema actuală exact aşa cum e, ţintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili şi subvenţionăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie, şi nu pe baza nivelului de consum, cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală. Asta înseamnă să renunţăm la unul dintre praguri sau să ajustăm un altul. Vom vedea. În orice caz, până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată", a spus Burduja.

Situația plăților statului către furnizori

Totodată, oficialul a menţionat că, până la ora actuală, Ministerul Energiei a efectuat plăţi către furnizori în valoare de 17 miliarde de lei, în timp ce Ministerul Muncii a plătit deja circa 10 miliarde de lei.

Până acum, Ministerul Energiei a făcut plăţi de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme (de compensare, n.r.) şi, din ceea ce ştim, Ministerul Muncii, undeva la 10 miliarde de lei. Aşa cum ştiţi, noi compensăm pentru clienţii non-casnici, mediul economic, iar Ministerul Muncii pentru clienţii casnici. Datoriile către furnizori, la această dată, nu sunt mari în raport cu cât au fost în trecut. Deci, la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut şi miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE”.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Românii își găsesc mai greu un loc de muncă în străinătate. „Piaţa muncii pare să se contracte”

Pe o piață europeană în continuă schimbare, românii au avut anul trecut cele mai puține oferte de locuri de muncă peste hotare din ultimii ani.

Români prinși în mijlocul infernului din Los Angeles. Cristian Tudor: „Mi-am făcut bagajele, două genți și un rucsac”

Cel puțin cinci incendii majore distrug bucăți mari din Los Angeles. Iar două dintre ele, cele mai mari, au pârjolit deja mai mult de 11.300 de hectare. Cinci oameni au pierit și aproape 140.000 au primit ordin de evacuare.

Pretinsul soldat american i-a promis româncei că îi va trimite averea familiei după nuntă. „Erau niște discuții amoroase”

O femeie din Iași a pierdut 7.000 de dolari după ce a fost păcălită de un escroc sentimental pe TikTok. Românca a crezut că trăiește o poveste de dragoste cu un soldat american și a făcut chiar și credit la bancă.

Româncele, printre cele mai frecvente victime ale violenței în Spania. Câte femei au fost ucise într-un singur an

Mai mult de jumătate dintre femeile ucise anul trecut în Spania de parteneri ori de foştii lor parteneri provin din alte ţări, potrivit datelor oficiale, relatează joi agenţia EFE.

Uzinele Dacia și Ford din România lansează noi modele electrice. Producția auto accelerează după aderarea la Schengen

Vești bune vin de la producătorii de automobile din România. Uzinele Ford și Dacia au lansat pe piață noi modele electrice, după ce mașinile produse la noi s-au vândut foarte bine anul trecut în Europa.

Ministerul Educației: „Meditațiile trebuie fiscalizate obligatoriu”. Cum încurajează unele universități inegalitățile

„Meditațiile trebuie fiscalizate obligatoriu”, anunță noul ministru al Educației, care crede că veniturile obținute astfel îi determină pe unii profesori să nu mai predea cum trebuie la clasă.

Fake news distribuit online privind demolarea barajelor. Miniștrii Mediului și Energiei au depus plângere la DIICOT

Miniștrii Mediului și Energiei au depus plângere penală la DIICOT împotriva unor persoane care au răspândit în mod intenționat informații false, conform cărora s-ar demola barajele din România, inclusiv cele cu rol hidro-energetic.

România, printre țările cu cele mai mici tarife la apă potabilă din Europa. Care sunt județele unde se plătește cel mai mult

Anul acesta vom da puțin mai mult pentru utilități. Prețurile pentru un metru cub de apă potabilă dar și pentru canalizare, de exemplu, au crescut în mai multe județe.

PSD și PNL nu s-au hotărât dacă îl păstrează pe Crin Antonescu la prezidențiale. Fac sondaje și pentru alți candidați

Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale rămâne sub semnul întrebării, chiar dacă liderii coaliției de guvernare spun că vor să-l susțină. PSD și PNL vor face sondaje pentru Crin Antonescu și alţi posibili candidați.

Schema prin care turiștii străini erau jefuiți în Centrul Vechi. Un american, ținut ostatic timp de o săptămână

16 barmani, animatoare, ospătari și administratori de la două cluburi din Centrul Vechi al Capitalei au fost trimiși în judecată pentru că au înșelat mai mulți turiști străini.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.