Peste 200 de oameni au pierit după potopul de la sfârșitul lunii octombrie. Printre aceștia se numără, potrivit actualizării Ministerului nostru de Externe, și 7 români. Alți 3 sunt în continuare dați dispăruți.
130.000 de oameni au cerut - în primul rând - demisia președintelui regiunii Valencia, Carlos Mazón, scandând „noi suntem pătați cu noroi, voi sunteți pătați cu sânge.”
Protestatar: „În ziua aceea nu a fost nimeni care să le spună oamenilor că trebuie să se evacueze. Este o rușine ce s-a întâmplat. Știau că o să plouă mult. Nu au avertizat populația, nu au evacuat oamenii. Au murit în casele lor, fără să poată ieși. Când cumnatul meu a vrut să iasă, nu a mai putut lua mașina. A fost luat de apă, a apucat să se urce pe un acoperiș dar nimeni n-a mai venit după el. Este o rușine ce au făcut autoritățile. Să demisioneze!”
Protestatar: „Când au trimis alerte, oamenii mureau deja înecați. A fost inutilă alarma lor.”
Participanții au mânjit cu noroi sediul primăriei și al guvernării locale din Valencia, au spart geamuri, au aruncat cu scaune și cu tot felul de obiecte. „Apele ne-au ucis, în timp ce Mazón se spăla pe mâini” - scrie în acest mesaj.
Presa locală relatează că, la începutul inundațiilor - acum 11 zile - Carlos Mazón s-a întâlnit la prânz cu un jurnalist și nu a ajuns la ședința de coordonare a situației de urgență până seara, pe la ora 19.
Autoritățile regiunii Valencia au transmis mesajele de alertă pe telefoanele mobile abia la două ore după ce puhoaiele se revărsau deja pe străzi.
Consilierul local responsabil de situațiile de urgență a recunoscut, ulterior, că nici nu știa de existența unui sistem pentru trimiterea alertelor pe telefon.
În Spania, guvernele regionale sunt responsabile de gestionarea răspunsului în caz de dezastru și pot solicita resurse suplimentare de la guvernul central din Madrid.