Țăranii care nu se înregistrează ca mici producători vor mai putea să vândă cel mult 800 de kilograme de preparate și numai în județul de proveniență sau în cele învecinate. Astfel, locuitorii Capitalei vor mai găsi la piață, în special, marfă din Ilfov.
În cea mai frecventată piață din Brașov găsești, pe lângă legume și fructe proaspete, și conserve făcute în casă de gospodine din toate colțurile țării. Geta Oltean vine acolo din Prahova.
Geta Oltean, producător: „Avem solare, avem grădină mare și ne-am obișnuit să venim la Brașov.”
Pe viitor, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Sanitar Veterinare, fermierii trebuie să se înregistreze de acum ca mici producători. Să depună la DSV o notificare, împreună cu un document care să arate că sunt sănătoși, dar și că în locul în care prepară conservele respectă anumite norme de igienă.
Producător local: „Vă dați seama că sunt investiții mari. Nu merită.”
Micii producători vor mai avea voie să vândă doar în județul lor și în cele învecinate, și nu mai mult de 800 de kilograme de preparate. Măsura este gândită pentru a-i feri pe consumatori de marfă falsificată, veche ori de proastă calitate.
Sorin Sorescu, director executiv DSV Argeș: „Produsele locale trebuie să se vândă în zona de activitate, în zona de acțiune și să participe la târgurile locale. Mai degrabă consumatorul să vină la producător, să se cazeze, să consume produsul.”
Autoritățile spun că astfel adevărații producători vor fi stimulați să respecte standarde înalte de calitate. Fermierii nu sunt însă de aceeași părere.
Carmen Cozman, producător local: „Poate asta se vrea, să se termine cu țăranul.”
Cumpărătorii vor și ei să aibă din ce alege când își aprovizionează cămara.
Clientă: „Piața este destul de bogată și găsești toate alea.”
Clientă: „E important să găsești ce ai nevoie în piață, că la supermarket nu prea ai marfă de România.”
Ordinul ANSVSA este pregătit pentru adoptare, însă trebuie notificat în prealabil Comisiei Europene.