Parlamentul European a cerut repetarea alegerilor. Statul în care oamenii trebuie să iasă din nou la vot

Parlamentul European a cerut repetarea alegerilor. Statul în care oamenii trebuie să iasă din nou la vot
📅 2024-11-28

Într-o rezoluţie adoptată cu 444 voturi pentru, 72 de voturi contra şi 82 de abţineri, legislativul UE susţine că alegerile din Georgia ''nu au respectat normele internaţionale''.

Eurodeputaţii denunţă ''încălcările electorale grave şi numeroase'' semnalate în timpul scrutinului din 26 octombrie şi revendicate de partidul Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară prorusă.

Membrii PE menţionează ''cazuri dovedite de intimidare, de manipulare a voturilor, de astupare a urnelor'' de votare şi resping ''orice recunoaştere a rezultatelor'' acestor alegeri care constituie, în opinia lor, o ''manifestare a reculului democratic continuu'' din Georgia, ''pentru care partidul aflat la putere este deplin responsabil''.

Votul din 26 octombrie a fost respins de către opoziţia pro-occidentală şi de către preşedinta Salome Zurabişvili, care a sesizat Curtea Constituţională pentru a obţine anularea rezultatelor.

PE cere Uniunii Europene să impună ''sancţiuni personale'' împotriva unor lideri georgieni, printre care premierul Irakli Kobahidze, primarul capitalei Tbilisi şi secretarul general al partidului Visul Georgian, Kaha Kaladze, sau preşedinta Parlamentului georgian, Şalva Papuaşvili.

De asemenea, eurodeputaţii îşi exprimă sprijinul pentru preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, şi salută măsurile luate ''pentru a repune ţara pe calea democratică''.

În plus, eurodeputaţii solicită ''eliberarea imediată din motive umanitare'' a fostului preşedinte pro-occidental Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în închisoare.

În final, Parlamentul European condamnă vizita efectuată la finalul lui octombrie de către premierul ungar Viktor Orban, subliniind că ea constituie o ''încălcare a poziţiilor UE'' şi că liderul ungar ''nu s-a exprimat în numele Celor 27'', ptorivit Agerpres.

În pofida contestării din partea opoziţiei şi a manifestaţiilor numeroase, noul Parlament georgian a ţinut în această săptămână prima sa sesiune şi a decis că data viitoarelor alegeri prezidenţiale, cu vot indirect, va fi 14 decembrie.

Georgia a obţinut în decembrie anul trecut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, dar procesul de integrare a fost ulterior suspendat de Comisia Europeană din cauza adoptării unor acte normative inspirate din legislaţie rusă, referitoare la valorile familiale şi la influenţa străină.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

(P) Aromele festive ale Crăciunului: 6 condimente care transformă orice rețetă într-o amintire de Crăciun

Nimic nu evocă magia Crăciunului mai bine decât aromele care înmiresmează casa în ajunul sărbătorilor.

Jucătoarea de tenis Iga Swiatek, depistată pozitiv cu o substanţă interzisă. Sportiva a primit doar o lună de suspendare

Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis a anunţat, joi, că poloneza Iga Swiatek (2 WTA), a acceptat o suspendare de o lună în cadrul Programului antidoping în tenis, după ce a fost depistată pozitiv cu substanţa interzisă trimetazidină (TMZ).

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei. Cum trebuie pus pentru a visa cu cine te căsătorești

De Sfântul Andrei una dintre cele mai cunoscute tradiții este pusul grâului la încolțit. 

Parlamentul European a cerut repetarea alegerilor. Statul în care oamenii trebuie să iasă din nou la vot

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a respins joi rezultatul alegerilor parlamentare desfăşurate în Georgia la finalul lunii octombrie şi a cerut organizarea unui nou scrutin legislativ în următoarele 12 luni, relatează AFP.

Inteligența artificială revoluționează arta. Cum arată pictura realizată de robotul umanoid Ai-Da. Are o valoare uriașă

Inteligența artificială a ajuns să fie utilizată pentru a genera picturi, imagini și chiar sculpturi. 

Statele care vor fi protejate de „umbrela nucleară” a Rusiei. Cine răsuflă ușurat după anunțul Moscovei

Umbrela nucleară rusă protejează în primul rând ţările alianţei militare post-sovietice OTSC (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă), a declarat joi secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei şi fostul ministru al Apărării Serghei Şoigu.

Țara care interzice complet rețelele sociale adolescenților. Proiectul a fost adoptat de Senat cu șanse maxime să devină lege

Australia interzice adolescenților sub 16 ani să utilizeze rețelele de socializare, după ce o lege controversată a fost adoptată de Senat. Este cea mai strictă legislație din lume, iar încălcarea ei poate duce la amenzi de peste 32 de milioane de dolari p

Vicepreședintele ANCOM dă înapoi la o zi după ce a cerut interzicerea TikTok în România: „Am propus o soluție exagerată”

Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a revenit cu o nouă declarație, asta după ce cu doar o zi înainte a cerut suspendarea TikTok în România. Oficialul a transmis că a fost vorba despre o oprinie personală și o „soluție exagerată”.

Un stat NATO oferă Ucrainei trei lansatoare de rachete Patriot: „Rămâne în interesul nostru comun să oprim agresiunea rusă”

Una dintre statele NATO a decis să ofere Ucrainei trei lansatoare de rachete Patriot.

Președintele AEP, despre renumărarea voturilor, conform deciziei CCR: ”Este absolut imposibil să se desfășoare într-o noapte”

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, afirmă că este ”absolut imposibil” să respecte decizia de joi a Curții Constituționale (CCR) privind renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.