Potrivit lui Orbán, decizia CPI de a emite un mandat de arestare împotriva lui Netanyahu pentru presupuse crime de război în Gaza reprezintă o „defăimare completă” a dreptului internațional și chiar adâncește conflictul din Orientul Mijlociu.
„Aceasta este greșit în sine,” a spus Orbán într-un interviu acordat radioului de stat ungar vineri dimineață.
„Așadar, nu avem altă alegere: Trebuie să confruntăm această decizie, și astfel, mai târziu astăzi, îl voi invita pe prim-ministrul Israelului, domnul Netanyahu, să viziteze Ungaria.”
Pe lângă Netanyahu, CPI a emis și un mandat de arestare pentru fostul ministru israelian al Apărării, Yoav Gallant, pentru „crime împotriva umanității și crime de război” în Fâșia Gaza, în timpul războiului împotriva grupului militant palestinian Hamas.
Deși mandatul înseamnă că Netanyahu și Gallant ar putea fi arestați dacă călătoresc în oricare dintre cele 120 de țări semnatare ale CPI, președintele SUA, Joe Biden, a numit emiterea mandatelor „un act scandaloș”.
Cu toate acestea, ministrul de Externe olandez Caspar Veldkamp a declarat că Olanda îl va aresta pe Netanyahu dacă va păși pe teritoriul țării.
Astfel, Orbán devine primul lider al unei țări semnatare ale CPI care afirmă că decizia instanței de la Haga nu va avea niciun efect în țara sa.
Mai devreme, prim-ministrul ceh Petr Fiala a condamnat decizia CPI, iar ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a numit-o „inexplicabilă”, dar ambii nu au mers până la a o declara invalidă public.
„Vom proceda exclusiv pe baza calității și stării relațiilor israelo-ungare,” a adăugat Orbán.