Substanțele folosite pentru dezinfectarea apei de la robinet produc un reziduu toxic de care nu se știa până acum

Substanțele folosite pentru dezinfectarea apei de la robinet produc un reziduu toxic de care nu se știa până acum
📅 2024-11-22

Cloraminele anorganice au fost utilizate de zeci de ani pentru eliminarea agenţilor patogeni din apă. În timp ce clorul rămâne cel mai utilizat dezinfectant la nivel mondial, cloraminele l-au înlocuit din ce în ce mai mult în numeroase sisteme pentru a reduce anumite subproduse asociate cancerului de vezică urinară şi de colon şi avorturilor spontane.

Peste 113 milioane de americani consumă apă potabilă dezinfectată cu cloramine, respectiv o treime din populaţie. Acest compus este utilizat, de asemenea, în Europa, Canada şi Asia.

"Cloraminele în sine se descompun în produse insuficient identificate", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Julian Fairey, autorul principal al studiului publicat în jurnalul ştiinţific Science.

Unul dintre aceste produse a fost descoperit în urmă cu mai bine de 40 de ani, dar fără a conduce la caracterizare chimică. A fost pur şi simplu supranumit "produs neidentificat". Julian Fairey şi echipa sa au dezvăluit în sfârşit misterul.

Studiul a fost condus de Julian Fairey şi David Wahman. După ce au absolvit Universitatea din Texas, SUA, Fairey şi Wahman au continuat să studieze chimia cloraminei - Wahman la Agenţia Statelor Unite pentru Protecţia Mediului (EPA), iar Fairey la Universitatea din Arkansas - şi au decis că vor să identifice acest compus nenumit şi necunoscut. La început părea simplu, dar le-a luat 15 ani să rezolve misterul, potrivit CNN.

”Structura chimică pare îngrijorătoare”

Folosind o combinaţie de metode chimice tradiţionale şi instrumente moderne, ei au identificat compusul drept "anion cloronitramidă".

Acest compus a fost detectat de echipă în 40 de probe de apă potabilă din sistemele care utilizează cloramine, în concentraţii ce ajung până la 100 de micrograme pe litru, ceea ce depăşeşte limitele uzuale de reglementare obişnuite pentru subprodusele de dezinfecţie - între 60 şi 80 de micrograme pe litru.

"Structura chimică pare îngrijorătoare, la fel ca şi concentraţiile în care se formează acest compus şi, prin urmare, credem că studiile cu privire la efectele asupra sănătăţii sunt justificate", a precizat Julian Fairey.

Companiile de tratare a apei ar putea lua în considerare revenirea la clor, a sugerat cercetătorul, ceea ce ar necesita totuşi dezinfectanţi secundari pentru a neutraliza subprodusele toxice cunoscute ale clorului.

Între timp, cercetătorii recomandă persoanelor preocupate să filtreze apa acasă cu cărbune activ.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Cum comentează moscoviții acțiunile lui Putin, la o zi după lansarea unei rachete de ultimă generaţie în Ucraina

Moscoviţii pro-Kremlin s-au declarat vineri încrezători în victoria ţării lor, afirmând că Rusia "nu va ceda" în faţa Occidentului, la o zi după un discurs al lui Vladimir Putin ameninţător la adresa Vestului.

Salată de vinete de post – rețeta simplă cu ceapă, usturoi, tahini sau ardei. Cum se prepară salata de vinete arăbească

Salata de vinete de post este una dintre cele mai iubite rețete. Gustoasă, sănătoasă și ușor de preparat, această mâncare este perfectă atât pentru zilele obișnuite, cât și pentru perioadele de post.  

Erling Haaland riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru că nu a plătit o amendă de 65 de euro

Atacantul norvegian Erling Haaland riscă o pedeapsă cu închisoarea în Elveţia, informează Blick, potrivit L'Equipe.  

Substanțele folosite pentru dezinfectarea apei de la robinet produc un reziduu toxic de care nu se știa până acum

Un grup de compuşi chimici utilizaţi pentru dezinfectarea apei consumate de milioane de oameni din întreaga lume produce un reziduu potenţial toxic, conform unui nou studiu publicat joi în Statele Unite.

Ucraina a oferit noi date despre racheta balistică hipersonică Oreşnik, lansată de Rusia

Racheta balistică hipersonică Oreşnik lansată de Rusia joi asupra unei infrastructuri militare în oraşul ucrainean Dnipro a zburat timp de aproximativ 15 minute înainte de a-şi lovi ţinta şi a atins o viteză de 11 ori mai mare decât viteza sunetului.

VIDEO. Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă s-au întâlnit în cadrul unui eveniment organizat de Guinness Book

O întâlnire ieșită din comun a făcut senzație la Londra. Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față în cadrul unui eveniment pus la cale de Guinness Book.

Suedia afirmă că nu se va lăsa intimidată de provocările şi ameninţările Rusiei la adresa Occidentului

Suedia nu se va lăsa intimidată de "provocările" şi ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin la adresa Occidentului şi va continua să sprijine Ucraina, a declarat vineri ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, relatează AFP.

Orbán îl va invita pe Netanyahu pentru o vizită în Ungaria, sfidând mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán îl va invita pe Benjamin Netanyahu în Ungaria ca un semn de protest față de Decizia Curții Penale Internaționale (CPI) privind mandatul de arestare emis împotriva liderului israelian, scrie Politico.

Europa, sub zăpadă. Ninsorile abundente provoacă perturbări ale traficului în Germania şi Franţa. Turnul Eiffel, închis

Ninsorile abundente care s-au înregistrat în zone din Europa Occidentală au provocat perturbări semnificative ale traficului rutier şi feroviar, iar Turnul Eiffel a fost închis temporar pentru vizitatori, informează DPA.  

Bugetarii români, revoltați de ”propaganda” care spune că sunt prea mulți: ”Campanie agresivă”. Datele oficiale îi contrazic

Reprezentanții sindicali ai bugetarilor spun că sunt victimele unei ”propagande” care răspândește ideea că sunt supradimensionați și cer să fie angajați și mai mulți. Cifrele pe care le prezintă în sprijinul lor sunt însă contrazise de cele oficiale.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.