Muzeul Naţional de Istorie a României, despre furtul Coifului de aur de la Coțofenești: Toate piesele au fost asigurate

Muzeul Naţional de Istorie a României, despre furtul Coifului de aur de la Coțofenești: Toate piesele au fost asigurate
📅 2025-01-25

Potrivit informării, atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locala, care a putut astfel să intervină imediat.

„În dimineaţa zilei de 25 ianuarie 2025 sediul Muzeului Drents din Assen, Regatul Ţărilor de Jos, a fost ţinta unui atac ce a vizat sustragerea unor artefacte aflate în expoziţia „Dacia! Kingdom of Gold and Silver". Din informaţiile furnizate de conducerea Muzeului Drents şi de autorităţile judiciare olandeze, este vorba despre o spargere a singurului zid exterior al clădirii, prin utilizarea unui exploziv puternic. Prin spărtură au pătruns în sală mai multe persoane, care au sustras patru piese de patrimoniu: coiful de aur de la Coţofeneşti (datat în secolele V-IV a. Chr.) şi trei brăţări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (datate în a doua parte a secolului I a. Chr.). Toate aceste bunuri culturale fac parte din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României. Din informaţiile transmise de colegii olandezi, care au avut acces limitat în spaţiul expoziţiei, celelalte piese expuse nu par să fi constituit obiectul jafului”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).

Potrivit sursei citate, toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, în conformitate cu legislaţia românească şi practicile internaţionale privitoare la organizarea expoziţiilor.

„Atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locala, care a putut astfel să intervină imediat”, precizează MNIR.

Autoritățile din România, informate despre evoluția cazului

Muzeul Naţional de Istorie a României se află în permanent contact cu Muzeul Drents, precum şi cu autorităţile olandeze şi române şi depune toate eforturile pentru a sprijini ancheta aflată în desfăşurare, pentru recuperarea urgentă a artefactelor.

Expoziţia „Dacia! Kingdom of Gold and Silver" este parte a unei serii de expoziţii cu tematică arheologică, coordonate de către Muzeul Drents de mai bine de un deceniu.

Prin acest tip de expoziţii Muzeul Drents şi-a propus să aducă în atenţia publicului olandez obiecte care ilustreaza culturi si civilizatii antice mai putin cunoscute în spaţiul occidental. În cadrul expoziţiei sunt expuse 673 de bunuri arheologice din metale preţioase din patrimoniul naţional al României şi a avut un număr de peste 77.000 de vizitatori.

Expoziţia deschisă publicului începând cu 7 iulie 2024 urma să se închidă în data de 26 ianuarie 2025.

Proiectul expoziţional este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Naţional Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare" – Vaslui, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa – Olteniţa, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu" – Bacău, Complexul Naţional Muzeal Neamţ, Muzeul Municipiului Bucureşti – Muzeul George Severeanu, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Naţional al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Naţional al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud, Muzeul Judeţean Ialomiţa, Muzeul Naţional al Banatului – Timişoara, Muzeul Judeţean Argeş.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Poliția olandeză a publicat imagini din timpul jafului tezaurului dacic de la Muzeul Drents. Cum au acționat hoții | VIDEO

Artefacte dacice de mare valoare, ce aparțin patrimoniului național al României, au fost furate vineri noapte din Muzeul Drents (Țările de Jos). Poliția batavă a publicat sâmbătă seară imagini din timpul jafului din Assen.    

Horoscop 26 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. O zodie poate să primească un cadou emoționant

Horosocp 26 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi frumoasă! Avem chef de plimbare, de taclale, ca să ne eliberăm de surplusul care ne apasă.  

Alegeri prezidențiale în Belarus. Aleksandr Lukaşenko se pregătește de al şaptelea mandat consecutiv

Belaruşii sunt chemaţi la urme în alegeri prezidenţiale al căror rezultat este cunoscut dinainte. Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara de peste 30 de ani se pregătește să obţină o victorie în acest scrutin şi al şaptelea mandat consecutiv.

Musk a intervenit prin videoconferinţă pentru a-şi exprima sprijinul faţă de extrema dreaptă din Germania

Miliardarul american Elon Musk şi-a exprimat sâmbătă, prin videoconferinţă, sprijinul faţă de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting electoral în Germania, relatează AFP.

Muzeul Naţional de Istorie a României, despre furtul Coifului de aur de la Coțofenești: Toate piesele au fost asigurate

Muzeul Naţional de Istorie a României informează că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti.

Directorul Muzeului Drents, din care au fost furate piese dacice aduse din România, deplânge „o zi neagră”: „Suntem șocați”

Directorul muzeului Drents din Regatul Ţărilor de Jos, Harry Tupan, a deplâns sâmbătă "o zi neagră pentru muzeul din Assen şi Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti", după jaful în care au fost furate artefacte dacice aduse din România.

Comandant NATO: Alianța monitorizează „tot ceea ce se întâmplă în Marea Baltică”, după avarierea cablurilor subacvatice

Baltic Sentry, misiunea NATO pentru a proteja infrastructurile subacvatice sensibile ale ţărilor membre în Marea Baltică, "monitorizează tot ceea ce se întâmplă" în regiune, a afirmat sâmbătă un comandant belgian, Erik Knockx.

Pete Hegseth, confirmat la limită ca șef al Armatei SUA. Vicepreședintele JD Vance a intervenit decisiv

Pete Hegseth a obținut, la limită, voturile necesare pentru a deveni următorul secretar american al Apărării. 

Putin știe foarte bine că Trump e sensibil la complimente. Dorința liderului american, auzită la Moscova

„Donald Trump nu este doar inteligent, ci și pragmatic”, îl laudă Vladimir Putin pe liderul american, care i-a propus să se întâlnească pentru a discuta despre războiul din Ucraina.

Sindicaliștii din poliție și armată, nemulțumiți după negocierile de la Guvern: „Avem deja un calendar pentru proteste”

După protestele rezerviștilor militari și ale sindicaliștilor din mai multe domenii, reprezentanții lor au mers, vineri seară, la consultări la Palatul Victoria.

Good News

Only good and positive news.