Alegeri prezidențiale în Belarus. Aleksandr Lukaşenko se pregătește de al şaptelea mandat consecutiv

Alegeri prezidențiale în Belarus. Aleksandr Lukaşenko se pregătește de al şaptelea mandat consecutiv
📅 2025-01-25

Alegerile prezidenţiale belaruse din acest an vor fi doar o formalitate în ceea ce-l priveşte pe acest aliat apropiat al lui Vadimir Putin, căruia i-a pus la dispoziţie teritoriul belarus în invazia la scară mare a Ucrainei vecine în februarie 2022.

Tentativele de a-i contesta poziția din 2020, după alegerile anterioare, au fost eradicate în forţa. Sute de belaruşi au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea, iar alte sute de mii au fugit din ţară, mai ales în Polonia, lăsând în urmă o opoziție incapabilă să-i țină piept lui Lukaşenko.

Potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, în Belarus sunt peste 1.200 de deţinuţi politici, încarceraţi adesea fără să aibă acces la un avocat şi fără să poată comunica cu rudele.

Situația economică a Belarusului, după 30 de ani de Lukaşenko

În Belarus, economia continuă să fie planificată de stat, o moşternire de la fosta Uniune Sovietică (URSS). Ţara se confruntă de mai mulţi ani cu sancţiuni impuse de Occident în urma înăbuşirii opoziției și sprijinului oferit rușilor în războiul din Ucraina.

„Asta nu e important!”, respinge Serghei Kuzneţov, în vârstă de 74 de ani, pentru că, în opinia sa, Belarusul a găsit deja o alternativă. „Toate vânzările noastre sunt destinate Chinei”, laudă el.

În realitate, belaruşii nu mai au acces la multe produse europene şi au pierdut pieţe. Legăturile feroviare şi aeriene au fost întrerupte, transportul rutier este sancţionat, iar Minskul depinde de sprijinul oferit Moscova să-şi susţină economia.

„Sancţiunile ating toate familiile într-un fe sau altul”, recunoaşte Dmitri, un profesor în vârstă de 39 de ani, care a votat joi anticipat, o posibiliatte oferită de legea belarusă.

UE nu recunoaște alegerile câștigate de Aleksandr Lukaşenko

Uniunea Europeană (UE) consideră că Aleksandr Lukaşenko „nu are nico legitimitate democratică” după alegerile „nici libere, nici democratice” din 2020 şi din cauza unor încălcări „persistente” ale drepturilor omului.

Franţa a apreciat sâmbătă că scrutinul de duminică „nu va fi conform standardelor democratice”. Parisul „va urmări cu atenţie desfăşurarea alegerilor prezidenţiale care au loc la 26 ianuarie”, anunţă într-un comunicat Ministerul francez de Externe.

„Nivelul fără precedent al represiunii, încălcările drepturilor omului, restricţiile participării la viaţa politică şi ale accesului la presa independentă privează aceste alegeri de orice legitimitate”, consideră Quai d'Orsay.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Poliția olandeză a publicat imagini din timpul jafului tezaurului dacic de la Muzeul Drents. Cum au acționat hoții | VIDEO

Artefacte dacice de mare valoare, ce aparțin patrimoniului național al României, au fost furate vineri noapte din Muzeul Drents (Țările de Jos). Poliția batavă a publicat sâmbătă seară imagini din timpul jafului din Assen.    

Horoscop 26 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. O zodie poate să primească un cadou emoționant

Horosocp 26 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi frumoasă! Avem chef de plimbare, de taclale, ca să ne eliberăm de surplusul care ne apasă.  

Alegeri prezidențiale în Belarus. Aleksandr Lukaşenko se pregătește de al şaptelea mandat consecutiv

Belaruşii sunt chemaţi la urme în alegeri prezidenţiale al căror rezultat este cunoscut dinainte. Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara de peste 30 de ani se pregătește să obţină o victorie în acest scrutin şi al şaptelea mandat consecutiv.

Musk a intervenit prin videoconferinţă pentru a-şi exprima sprijinul faţă de extrema dreaptă din Germania

Miliardarul american Elon Musk şi-a exprimat sâmbătă, prin videoconferinţă, sprijinul faţă de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting electoral în Germania, relatează AFP.

Muzeul Naţional de Istorie a României, despre furtul Coifului de aur de la Coțofenești: Toate piesele au fost asigurate

Muzeul Naţional de Istorie a României informează că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti.

Directorul Muzeului Drents, din care au fost furate piese dacice aduse din România, deplânge „o zi neagră”: „Suntem șocați”

Directorul muzeului Drents din Regatul Ţărilor de Jos, Harry Tupan, a deplâns sâmbătă "o zi neagră pentru muzeul din Assen şi Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti", după jaful în care au fost furate artefacte dacice aduse din România.

Comandant NATO: Alianța monitorizează „tot ceea ce se întâmplă în Marea Baltică”, după avarierea cablurilor subacvatice

Baltic Sentry, misiunea NATO pentru a proteja infrastructurile subacvatice sensibile ale ţărilor membre în Marea Baltică, "monitorizează tot ceea ce se întâmplă" în regiune, a afirmat sâmbătă un comandant belgian, Erik Knockx.

Pete Hegseth, confirmat la limită ca șef al Armatei SUA. Vicepreședintele JD Vance a intervenit decisiv

Pete Hegseth a obținut, la limită, voturile necesare pentru a deveni următorul secretar american al Apărării. 

Putin știe foarte bine că Trump e sensibil la complimente. Dorința liderului american, auzită la Moscova

„Donald Trump nu este doar inteligent, ci și pragmatic”, îl laudă Vladimir Putin pe liderul american, care i-a propus să se întâlnească pentru a discuta despre războiul din Ucraina.

Sindicaliștii din poliție și armată, nemulțumiți după negocierile de la Guvern: „Avem deja un calendar pentru proteste”

După protestele rezerviștilor militari și ale sindicaliștilor din mai multe domenii, reprezentanții lor au mers, vineri seară, la consultări la Palatul Victoria.

Good News

Only good and positive news.