Circa 6,5 milioane de persoane din zona Los Angeles sunt vizate de un pericol critic de incendiu după ce au fost prognozate vânturi cu viteze de 32-64 de kilometri pe oră şi rafale de până la 112 kilometri pe oră, iar nivelul de umiditate a scăzut dramatic, a precizat Serviciul naţional de meteorologie din Statele Unite.
Bilanţul deceselor a crescut marţi cu încă o victimă şi a ajuns la 25, potrivit biroului de medicină legală din Los Angeles. Numărul clădirilor avariate sau distruse se menţine la peste 12.000, anticipând un efort de reconstrucţie herculean. Cartiere întregi au fost reduse la mormane de moloz şi cenuşă fumegândă. Din multe locuinţe au mai rămas în picioare doar coşurile de fum.
Marţi, vânturile au fost mai blânde decât era preconizat, ceea ce le-a permis pompierilor să stingă sau să aducă sub control mici incendii de tufişuri, fără ca alte incendii majore să izbucnească în regiune, aşa cum se temeau meteorologii.
În timpul zilei, condiţiile mai puţin aspre decât era estimat au permis, de asemenea, celor circa 8.500 de pompieri din cel puţin şapte state americane şi din două ţări străine să oprească înaintarea incendiilor Palisades şi Eaton pentru cea de-a doua zi consecutiv.
Incendiul Palisades, în partea vestică a oraşului, a fost stabilizat la o suprafaţă pârjolită de 96 de kilometri pătraţi şi este izolat în procent de 18% - o valoare care măsoară procentul suprafeţei aflate sub control. Incendiul Eaton, la poalele dealurilor din estul oraşului, a pârjolit o suprafaţă de 57 de kilometri pătraţi şi este izolat în procent de 35%. Incendiile au mistuit o suprafaţă de mărimea oraşului Washington D.C.
Flota de aeronave a împrăştiat apă şi material ignifug pe dealurile accidentate în timp ce echipele de la sol, înarmate cu unelte şi cu furtunuri, au muncit fără oprire de la izbucnirea incendiilor, pe 7 ianuarie - aeronavele au mai fost ocazional oprite la sol din cauza vânturilor puternice.
Sudul Californiei nu a beneficiat de nicio cantitate semnificativă de ploaie din aprilie 2024, tufişurile transformându-se în iască pe măsură ce vânturile Santa Ana, provenite din zonele de deşert, au biciuit vârfurile dealurilor şi s-au precipitat prin canioane, făcând scânteile să zboare până la trei kilometri în faţa incendiilor.
În ciuda faptului că şi-a pierdut locuinţa situată în Altadena, Aaron Lubeley, un avocat în vârstă de 53 de ani, le oferea alimente şi apă vecinilor săi.
''Când te uiţi fix la uşa de la intrarea casei tale şi vezi că nu mai e şi contempli preţ de câteva clipe, ce înseamnă acest lucru pentru viaţa mea? Eu încă tot nu înţeleg pe deplin că am pierdut tot ce am avut'', a spus el pe când stătea în curtea din faţa casei, distribuind provizii. ''Trebuie să decizi, trebuie să... trebuie să găsesc un sens în ceea ce s-a întâmplat'', a adăugat el.
Opere de artă nepreţuite, la adăpost
Echipe urbane de căutare şi salvare lucrau în parcarea unui magazin alimentar din Altadena, marcând progresele înregistrate pe o tablă şi împărţind sarcini din interiorul unei rulote.
O echipă formată din 50 de pompieri şi ajutori de şerif desfăşurau căutări din casă în casă, în încercarea de a identifica incendii persistente sau pericole, precum baterii litiu-ion conectate la panouri solare.
Incendiul Palisades a ameninţat, de asemenea, inestimabila colecţie de artă a muzeului J. Paul Getty, care adăposteşte tablouri de Van Gogh, Rembrandt, Monet şi Degas.
Colecţia se află în continuare în siguranţă în interiorul centrului Getty, o fortăreaţă construită din piatră travertin, oţel ignifug şi beton armat.
''Ar fi extrem de nesăbuit să încercăm să mutăm operele de artă'' din adăpostul lor sigur, a declarat preşedinta Getty Trust, Katherine E. Fleming.
La Washington, o controversă referitoare la ajutoarele de urgenţă a izbucnit între republicani şi democraţi pe tema acestor incendii de vegetaţie, considerate deja cele mai costisitoare din punctul de vedere al pierderilor asigurate.
Serviciul privat de prognoze meteo AccuWeather estimează pagube totale şi pierderi economice cuprinse între 250 de miliarde de dolari şi 275 de miliarde de dolari, ceea ce face ca incendiile din Los Angeles să fie cel mai costisitor dezastru natural din istoria Statelor Unite, devansând uraganul Katrina din 2005.