Anul trecut majoritatea fundațiilor care acceptă inclusiv jucării, cărți și încălțăminte au colectat cu 4-5 sute de tone mai mult decât în 2023. Tot atâtea materiale de construcții i-au ajutat pe voluntari să ridice case, pentru familiile fără adăpost.
O vilă veche din centrul Capitalei a căpătat încă un rând de pereți, din cutii mari de carton. Înăuntru, sortate și aranjate frumos sunt mii de cărți, jucării, haine și încălțăminte. Toate, donații culese de o fundație.
Violeta Bîltac, Fondator: ”Avem undeva la 4-5 tone pe lună. Cele mai multe donații au fost la Galați și la Buzău”.
Ca să ajungă la o dubă plină cu saci și pungi de sortat, voluntarii se strecoară pe lângă trei buturugi, dăruite și ele. Le va primi un bătrân de la țară, la pachet cu o sobă. Dar primii vizaţi de donaţii sunt copiii cu risc de abandon școlar.
Față de acum 4 ani, când pandemia a iscat un val de proiecte în sprijinul semenilor, cantitățile primite de unele fundații au crescut de 5 ori. Oamenii donează însă şi obiecte nepotrivite.
Pentru reprezentanţii altei fundaţii, bilanțul anului trecut cuprinde două case noi făcute din cărămidă și alte materiale donate.
Andrei Postolache: ”Cu siguranță cea mai mare bucurie pe care o poți avea în viață e să dăruiești, să-i vezi pe ceilalți satisfăcuți și să știi că te așteaptă și anul următor”.
Cei care fac un gest caritabil trebuie să nu uite că voluntarii fundațiilor, ca filtre între donatori și primitori, sunt cei care au învățat, în timp, ce îi bucură pe semenii noștri sărmani, mai ales dacă sunt copii. Exact ce ne bucură pe toți - o carte fără foi rupte, un set complet de carioci, un puzzle cu toate piesele, acuarele fără culori lipsă, dulciuri în termenul valabilitate. Și dacă n-aveți nimic de dat, investiți timp. Fundațiile duc lipsă de voluntari consecvenți.