Conform Ucrainei, această ameninţare este similară cu cea din fiecare din cele o mie de zile care au trecut de la începerea războiului, iar acum singurul element în plus ar fi o operaţiune de război psihologic desfăşurată de Rusia.
"Ţara teroristă (Rusia n.red) are în desfăşurare un atac informaţional şi psihologic masiv contra Ucrainei", a afirmat într-un comunicat serviciul militar de informaţii ucrainean GUR, făcând referire la mesaje false atribuite acestui serviciu care circulă pe reţelele de socializare şi vorbesc despre un risc crescut de atacuri aeriene ruseşti.
"Ameninţarea de lovituri aeriene (...) este, din nefericire, o realitate cotidiană pentru ucraineni de mai mult de o mie de zile", a transmis la rândul său, într-un comunicat, Ministerul ucrainean de Externe, care îndeamnă ţările occidentale să nu alimenteze tensiunile prin închiderea ambasadelor de la Kiev. "Considerăm că ar fi corect din partea aliaţilor noştri să reacţioneze în ziua 1.001 la fel ca în cele 1.000 de zile precedente", a mai indicat MAE ucrainean.
Statele Unite au fost prima ţară care a anunţat suspendarea activităţii ambasadei sale la Kiev, în urma unor "informaţii despre un potenţial atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie". Şi alte state au anunţat apoi o măsură similară sau de restrângere a activităţii propriilor misiuni diplomatice din capitala ucraineană.
După ce preşedintele american Joe Biden, aflat la final de mandat, a decis în cele din urmă duminică să dea curs cererii insistente a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ridica restricţiile asupra folosirii rachetelor ATACMS (cu o rază de acţiune de 300 de kilometri) pentru a putea fi lovite ţinte în interiorul Rusiei, aceasta din urmă a răspuns prin oficializarea revizuirii doctrinei sale nucleare.
În urma acestei revizuiri, Rusia va considera că orice agresiune împotriva sa efectuată de un stat non-nuclear, dar sprijinit de un stat nuclear, este un atac comun al acestora. Astfel, noua doctrină va permite represalii nucleare inclusiv în cazul unor atacuri convenţionale masive cu rachete sau drone asupra teritoriului rus sau al aliatului său belarus efectuate de o ţară care nu deţine arme nucleare, dar care este susţinută de puteri nucleare. De asemenea, Rusia va considera orice atac efectuat asupra sa de un membru al unei alianţe militare drept un atac efectuat de întreaga alianţă.
După unda verde primită de la Washington, Ucraina a folosit marţi în premieră rachete americane ATACMS asupra unei instalaţii militare în regiunea rusă de graniţă Briansk. Potrivit Moscovei, antiaeriana rusă a doborât cinci din cele şase rachete lansate în acest atac.
Preşedintele Vladimir Putin a ameninţat anterior cu "consecinţe grave" dacă ţările NATO permit Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus. El consideră că o asemenea autorizaţie presupune o implicare directă a NATO în conflict prin asistenţa oferită Ucrainei pentru localizarea ţintelor cu ajutorul sateliţilor americani sau europeni şi direcţionarea rachetelor către acestea.