„Am transmis un mesaj pe care Washingtonul l-a înțeles”, anunță Kremlinul.
Asta după ce Putin a susținut că Rusia a lovit, demonstrativ, în Ucraina cu un nou tip de rachetă balistică, hipersonică, având rază intermediară de acțiune.
Vladimir Putin: ”Ne considerăm îndreptățiți să folosim armele noastre împotriva facilităților militare ale acelor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva noastră. Și, în cazul unei escaladări a acțiunilor agresive, vom răspunde decisiv și reciproc. Conflictul regional din Ucraina, provocat de Occident, a căpătat elemente de caracter global”.
Sky News: Spuneți că Marea Britanie este direct implicată în acest război?
Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei la Londra: ”Categoric, Marea Britanie este implicată direct în acest război, pentru că lansarea rachetelor (Storm Shadow) nu poate fi făcută fără personal NATO și britanic”.
Vladimir Putin a explicat că atacul forțelor aeriene ruse, de ieri dimineață, la Dnipro, în estul Ucrainei, a fost purtat cu un nou tip de rachetă, balistică, convențională, cu rază intermediară de acțiune. Și acesta a fost un răspuns la folosirea rachetelor americane și britanice cu care forțele Kievului au început să lovească pe teritoriul Rusiei.
Vladimir Putin: ”Rachetiștii noștri au numit-o Oreshnik (Alunul). Unul dintre cele mai mari și celebre complexe industriale încă din perioada Uniunii Sovietice, care continuă să producă rachete și alte arme, a fost distrus pe teritoriul Ucrainei, în orașul Dnepropetrovsk (Dnipro)”.
Este o rachetă „invincibilă”, susține liderul de la Kremlin
Vladimir Putin: „De ce nu avem teamă? Astăzi nu există mijloace de a contracara o astfel de armă. Aceste rachete lovesc țintele cu o viteză de 10 Mach (de zece ori viteza sunetului, n.r.), adică 2,5-3 kilometri pe secundă”.
Racheta care a lovit la Dnipro nu a avut încărcătura nucleară. Dar este periculoasă, avertizează experţii.
Matthew Savill, Analist Militar: "Ei transmit un mesaj ucrainenilor: "Avem lucruri care vă înfurie." Dar mesajul real este către Occident: "Suntem dispuși să intrăm într-o competiție privind rachetele balistice cu rază intermediară. Acestea ar putea avea focoase nucleare. Chiar vreți să vă asumați acest risc?" Așadar, într-o anumită măsură, se poate vorbi despre instigare la frică."
Deja - remarcă analiștii - utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice capabilă să transporte încărcătura nucleară, cu focoase multiple - o armă care era folosită doar ca instrument de descurajare, în perioada Războiului rece - reprezintă o escaladare în războiul din Ucraina.
Despre racheta Oreshnik nu prea se știu multe lucruri. Nu este încadrată în categoria rachetelor balistice intercontinentale, dar are capabilitățile unei asemenea arme dat fiind că „bătaia loviturii” variază între 3 și 5 mii de kilometri.
Deci ar putea atinge cu ușurință orice stat din Europa, dar și coasta de Vest a Statelor Unite, dacă ar fi să fie lansată din estul extrem al Rusiei. În plus, ea intră în aceeași clasă a armelor nucleare strategice având în vedere că s-a păstrat „regula de aur” a notificării părții adverse.
Americanii au fost anunțați de lansare pentru că dacă nu s-ar fi întâmplat asta, spun experții, atunci ei ar fi putut să considere un act de agresiune și să lanseze o contralovitură.