Ce se știe despre racheta Oreshnik, despre care Putin spune că este „invincibilă”: Ar putea atinge orice stat din Europa

Ce se știe despre racheta Oreshnik, despre care Putin spune că este „invincibilă”: Ar putea atinge orice stat din Europa
📅 2024-11-22

„Am transmis un mesaj pe care Washingtonul l-a înțeles”, anunță Kremlinul.

Asta după ce Putin a susținut că Rusia a lovit, demonstrativ, în Ucraina cu un nou tip de rachetă balistică, hipersonică, având rază intermediară de acțiune.

Vladimir Putin: ”Ne considerăm îndreptățiți să folosim armele noastre împotriva facilităților militare ale acelor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva noastră. Și, în cazul unei escaladări a acțiunilor agresive, vom răspunde decisiv și reciproc. Conflictul regional din Ucraina, provocat de Occident, a căpătat elemente de caracter global”.

Sky News: Spuneți că Marea Britanie este direct implicată în acest război?
Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei la Londra: ”Categoric, Marea Britanie este implicată direct în acest război, pentru că lansarea rachetelor (Storm Shadow) nu poate fi făcută fără personal NATO și britanic”.

Vladimir Putin a explicat că atacul forțelor aeriene ruse, de ieri dimineață, la Dnipro, în estul Ucrainei, a fost purtat cu un nou tip de rachetă, balistică, convențională, cu rază intermediară de acțiune. Și acesta a fost un răspuns la folosirea rachetelor americane și britanice cu care forțele Kievului au început să lovească pe teritoriul Rusiei.

Vladimir Putin:
”Rachetiștii noștri au numit-o Oreshnik (Alunul). Unul dintre cele mai mari și celebre complexe industriale încă din perioada Uniunii Sovietice, care continuă să producă rachete și alte arme, a fost distrus pe teritoriul Ucrainei, în orașul Dnepropetrovsk (Dnipro)”.

Este o rachetă „invincibilă”, susține liderul de la Kremlin

Vladimir Putin:
 „De ce nu avem teamă? Astăzi nu există mijloace de a contracara o astfel de armă. Aceste rachete lovesc țintele cu o viteză de 10 Mach (de zece ori viteza sunetului, n.r.), adică 2,5-3 kilometri pe secundă”.

Racheta care a lovit la Dnipro nu a avut încărcătura nucleară. Dar este periculoasă, avertizează experţii.

Matthew Savill, Analist Militar:
"Ei transmit un mesaj ucrainenilor: "Avem lucruri care vă înfurie." Dar mesajul real este către Occident: "Suntem dispuși să intrăm într-o competiție privind rachetele balistice cu rază intermediară. Acestea ar putea avea focoase nucleare. Chiar vreți să vă asumați acest risc?" Așadar, într-o anumită măsură, se poate vorbi despre instigare la frică."

Deja - remarcă analiștii - utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice capabilă să transporte încărcătura nucleară, cu focoase multiple - o armă care era folosită doar ca instrument de descurajare, în perioada Războiului rece - reprezintă o escaladare în războiul din Ucraina.

Despre racheta Oreshnik nu prea se știu multe lucruri. Nu este încadrată în categoria rachetelor balistice intercontinentale, dar are capabilitățile unei asemenea arme dat fiind că „bătaia loviturii” variază între 3 și 5 mii de kilometri.

Deci ar putea atinge cu ușurință orice stat din Europa, dar și coasta de Vest a Statelor Unite, dacă ar fi să fie lansată din estul extrem al Rusiei. În plus, ea intră în aceeași clasă a armelor nucleare strategice având în vedere că s-a păstrat „regula de aur” a notificării părții adverse.

Americanii au fost anunțați de lansare pentru că dacă nu s-ar fi întâmplat asta, spun experții, atunci ei ar fi putut să considere un act de agresiune și să lanseze o contralovitură.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Pârtia din stațiunea Păltiniș se deschide mai devreme pentru iubitorii de sporturi extreme. Cât costă un skipass

Episodul de iarnă prin care trecem vine și cu o veste bună. Stratul de zăpadă pe pârtii a crescut ajutat, e drept, și de instalații.

A fost inaugurat primul patinoar public construit în București în ultimii 70 de ani. Ce capacitate are

Atmosfera de sărbătoare se simte deja în Capitală. Primul târg de Crăciun din acest sezon și-a aprins luminițele și s-a umplut de copii porniți în căutarea Moșului.  

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

Ce se știe despre racheta Oreshnik, despre care Putin spune că este „invincibilă”: Ar putea atinge orice stat din Europa

Vladimir Putin amenință că obiective militare din Marea Britanie și Statele Unite ar putea deveni ținte valide pentru forțele ruse ca răspuns direct la utilizarea de către Ucraina a rachetelor ATAC-MS și Storm Shadow.

Activitatea RAR, blocată în toată România. Ce se întâmplă cu șoferii prinși cu ITP expirat

Șoferii care au viza Inspecției Tehnice Periodice expirată ori au nevoie de un document de la RAR mai au de așteptat.

O femeie care a vandalizat mașina unui bărbat pe care l-a confundat cu fostul iubit, condamnată la 8 luni de închisoare

Curtea de Apel București a condamnat definitiv o femeie la opt luni de închisoare cu suspendare, într-un caz neobișnuit.

Vânzătorii de mașini rulate vor fi obligați să obțină un ceritificat cu istoricul autoturismului de la RAR, din 1 decembrie

De la 1 decembrie toți vânzătorii de mașini rulate vor fi obligați să obțină de la Registrul Auto Român un certificat cu istoricul autoturismului, cum ar fi daunele suferite și kilometri reali.

Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Când se va lua decizia finală privind aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Anunțul lui Orban

România ar putea adera la spațiul Schengen și cu granițele terestre de la 1 ianuarie 2025, a anunțat premierul Ungariei, țară care care deține acum președinția Consiliului Uniunii Europene.

Instanța l-a găsit vinovat pe Conor McGregor de agresiune sexuală asupra unei femei

Un juriu a constatat că luptătorul de arte marțiale mixte, Conor McGregor, a agresat o femeie care l-a acuzat că a violat-o. El a fost obligat să îi plătească femeii daune de peste 248.000 de euro.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.