Declarația a fost făcută la Budapesta unde au avut loc discuții informale între miniștrii de interne din România, Bulgaria, Ungaria și Austria. Decizia finală ar urma să fie luată pe 12 decembrie, la Bruxelles.
Întâlnirea celor 4 miniștri de interne a avut loc la Budapesta pentru că Ungaria deține acum președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Acest statut îi conferă un rol important în decizii majore, precum extinderea Spațiului Schengen. S-au reunit la aceeași masă oficialii din România, Bulgaria, Ungaria și Austria.
Viktor Orban - președintele Consiliului uniunii Europene: ”Am convenit că toate cele 4 țări vor munci necontenit ca de la 1 ianuarie România să devină membră a spațiului Schengen nu doar pe cale aeriană și maritimă, dar și terestră, decizie care este nevoie să fie luată de toți miniștrii de interne ai UE.”
Decizia finală privind aderarea completă a României și Bulgariei ar urma să fie luată pe 12 decembrie, la Bruxelles, la Consiliul Justiție și Afaceri Externe.
Dacă toți miniștrii de interne din Uniunea Europeană vor fi de acord, nu vom mai avea controale la granițele terestre din Spațiul Schegen.
Marcel Ciolacu - premierul României: ”Am avut acum câteva zile o discuție telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene.”
Până de curând, Austria a fost țara care a blocat aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, invocând un val de migranți dinspre noi.
Discuțiile informale de la Budapesta au avut un rezultat pozitiv, scrie președinta Comisia Uniunii Europene, Ursula von der Leyen. Șefa UE subliniază în mesajul său că România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen. Dacă acum Austria s-a răzgândit, în ultimele zile au apărut informații că de data aceasta o altă țară - Olanda - nu și-ar mai da acordul.
Cătălin Predoiu - ministrul afacerilor interne: ”Am convenit astăzi un pachet de măsuri de consolidare a frontierelor. Vom contribui și noi alături de celelalte țări, inclusiv Bulgăria, la contingentul comun de 100 de polițiști de frontieră care vor fi dislocați pe granița turco-bulgară şi evident, la celelalte măsuri de cooperare polițienească”.
Următorul pas este ca Ungaria să înainteze un memoriu care să fie validat de miniștrii de interne ai statelor membre la Consiliul din decembrie.